Læsetid: 2 min.

’The Push’ er alletiders ondeste realitystunt

Hvad skal der til for at presse en almindelig velfungerende person til at slå et andet menneske ihjel? Det undersøger den engelske illusionist Derren Brown i det omhyggeligt iscenesatte Netflix-show ’The Push’
The Push tager skjult kamera-genren ud i dens yderste konsekvens ved at prøve at presse en fredelig og velfungerende mand til at slå et andet menneske ihjel.

The Push tager skjult kamera-genren ud i dens yderste konsekvens ved at prøve at presse en fredelig og velfungerende mand til at slå et andet menneske ihjel.

Netflix

13. april 2018

Formålet med skjult kamera har alle dage været at afsløre folks uflatterende skyggesider ved at sætte dem i utaknemmelige situationer, der gør det svært at opføre sig ordentligt og værdigt. I Netflix-showet The Push driver den engelske illusionist Derren Brown skjult kamera-genren ud i dens yderste konsekvens ved at prøve at presse en fredelig og velfungerende mand til at slå et andet menneske ihjel. 

Derren Brown præsenterer showet som et eksperiment om social eftergivenhed, en side af mennesket, som potentielt kan frigøre enorme destruktive kræfter, som han forklarer ind over en montage af terror- og krigsbilleder.

Så er legitimeringen af showet på plads, og man kan gå videre med den omhyggeligt iscenesatte optimering af betingelserne for kynisk adfærd. Pointen kender man fra det psykologiske Milgram-eksperiment fra 1961, hvor forsøgspersonerne lod sig presse af forsøgslederne til at give det, de troede var andre forsøgspersoner, stærkere og stærkere elektrisk stød, når de svarede forkert på nogle spørgsmål. De andre forsøgspersoner var dog skuespillere, og stødene var simulerede.

I The Push medvirker godt 70 skuespillere og en livagtig dukke i et gennemkoreograferet scenarie, der skal få den flinke og lidt forsagte it-iværksætter Chris til at slå en gammel mand ihjel. 

For de fattige børns skyld

Anledningen til det store skub ud over den mest fundamentale moralske barriere er et fundraisingarrangement for en ny ngo ved navn PUSH, der skal hjælpe fattige børn. 

Chris er blevet hyret til at designe en donations-app og er med for at netværke. Derren Brown er god til at udpege de små ting, der styrer Chris i forskellige retninger. PUSH’s grundlægger, Tom (Tom Carter) er både synligt nervøs, hvad der giver Chris lyst til at aflaste ham, og diskret kommanderende, hvad der hurtigt etablerer et statusforhold.

En rigmand, der har doneret kostbare genstande til auktionen, kommer før de andre og falder pludselig om. Herefter insisterer Tom – med henvisning til det gode formål – på det ene desperate redningsforsøg efter det andet, der alle sammen gør ondt værre. 

Chris bliver narret, fordi han til castingen til et ikkeeksisterende Derren Brown-program viste sig føjelig. Hvor føjelig, han viser sig at være skal ikke afsløres her, men jeg kan sige så meget, som at det er intenst pinagtigt at se på – og at showet efterlader en med et ubesvaret spørgsmål om, hvordan hovedpersonen har det med det realitystunt, han er blevet udsat for.      

'Derren Brown: The Push'. Manuskript: Stephen Long og Iain Sharkey. Instruktion: Jon Richards. Kan ses på Netflix. 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu