Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Den bedste Cirkusrevy i kvindes minde: »Den nu 77-årige Ulf Pilgaard er så tindrende veloplagt«

I Cirkusrevyen spiller Ulf Pilgaard den mest veloplagte 68’er-hippie, der nogensinde har kogt rundt i en hashrus på samfundets regning. Og Odense Sommerrevy følger lige i hælene med Niels Olsen på svampe
Odense Sommerrevy præsterer højt revyniveau med Niels Olsen som overhippie – i en skøn dekoration af malede buske fra Fruens Bøge.

Odense Sommerrevy præsterer højt revyniveau med Niels Olsen som overhippie – i en skøn dekoration af malede buske fra Fruens Bøge.

Henrik Petit

Kultur
22. maj 2018

Årets revystart er intet mindre end fabelagtig. I Cirkusrevyen hos Lisbet Dahl og Ulf Pilgaard lykkes det ene nummer efter det andet med suverænt musikalsk overskud. Og Odense Sommerrevy har fundet en grundtone af livsglæde mellem groftmalede grønne buske. Her vil man gerne ’lure bag en slåen’ for at holde øje med Niels Olsens påhit …

I Cirkusrevyen er balancen mellem den politiske satire og den folkelige samtidskarikatur aldeles uovertruffen. Som instruktør har Lisbet Dahl fået hver eneste pointe til at lyse, og James Price pakker numrene ind i uforudsigelige, musikalske akkompagnementer.

Scenografen Niels Secher har videreudviklet sin avancerede projektionsscenografi, så den i år rummer alt fra en bornholmsk rundkirke til et lyserødt pigeværelse og en Hellerup-villa med havudsigt. Kostumieren Michael Nøhr debuterer i Cirkusrevyen med en overdådighed af lækre kostumer, og koreografen René Vinther har i år vristet dansen endnu mere fri, så der opstår både samuraidans og moderne dansekomik – sådan bare fordi.

Løkke til tælling

Teksterne er i top. Carl-Erik Sørensen har digtet den ene fuldtræffer efter den anden. Når han hænger innovationsminister Sophie Løhde (V) ud, er det med spiddende ord om, at »Sophie Løhde / slår til det begynder at bløde«. Revydebutanten Amalie Dollerup serverer ordene med læspende dukkeansigt og kynismeknytnæver – i en frygtløs revydebut, der skaber respekt på stolerækkerne – og vilde hvin. Når hun senere supplerer med sin møgforkælede ’curlingpige’ i Niels Olsens tekst, er succesen hjemme.

Carl-Erik Sørensen giver også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) endnu en rasende satire – nu som morfartræt mand med fødderne oppe på bordet. Her får Lisbet Dahl iført Løkke-paryk og alt for bredskuldret jakkesæt endnu en gang teltet til at gispe af hævnlatter, når hendes Løkke taler om »kompromi’r / der ser godt ud på papir«.

Plejehjemsrebel

Forfatterparret Vase & Fuglsang slår også godt fra sig. I den skønne forældresatire »Så ka’ de lære det« sidder Niels Ellegaard og Henrik Lykkegaard parkeret i hver deres barnevogn – med symbiotisk superliga-pingpong og komikerstunts om franske hotdogs og bilnøgler, der nok skal blive efterlignet i danske hjem hen over sommeren.

Tophittet er dog, når Ulf Pilgaard går på scenen som lykkelig hippie her i 50-året for 1968. »De kan ikke slå mig ihjel / Jeg er en plejehjemsrebel«, synger han hen over guitarstrengene, mens han gumler sin medicinske cannabis på statens regning, inden han vandrer mod oldekollebollerummet. Den nu 77-årige Ulf Pilgaard er så tindrende veloplagt, at publikum hviner af fryd. Hans uimodståelige, hvide smil fejer gennem salen. Ulf kan alt.

Ridderlig og liderlig

Også 50-året for ungdomsoprøret er emnet i Odense Sommerrevy, der tyvstartede revysæsonen forrige uge. Her giver Niels Olsen sig ud for at være jubilæumshippie på svampe, mens han har hele revyholdet omkring sig i Joy-Maria Frederiksens dynamiske og samfundskritiske iscenesættelse.

Niels Olsen trumfer sine egne pointer med vilde gags i et enormt og frygtindgydende rollegalleri gennem hele revyen – med orakelkraft og sammenknebne scoreøjne – og Thomas Mørk følger trop med et væld af bizarre randeksistenser. Altsammen serveret med delikat timing og elegant fulgt af Morten Wedendahls orkester. Jovist, i Odense Sommerrevy rimer ’ridderlig’ vitterlig på ’liderlig’.

Bodil Jørgensen tager sig af den lumreste slibrighed. Hun giver sin ensomme gengangerkattedame flere nuancer i Jacob Morilds tekst »Rummelig«, og i Niels Olsens »En snak med chefen« giver hun #MeToo-kampagnen en helt ny drejning ved at udsætte den imødekommende revydirektør Lars Arvad for utilregnelige angreb.

»Skal du fucke med mit mundvand?«, som hun hvisler med bodilsk hæshedsraseri.

Svirp med g-strengen

Vicki Berlin tager kegler som sin faste blondinefigur, Camilla, med frit navleudsyn og svirp med g-strengen. Her spidder hun igen et massivt Underdanmark – og igen er hun ’mega scary’, som hun selv siger.

Men det mest skræmmende ved denne revystart er faktisk Ulf Pilgaards optræden. Hans maratonform og hans perfektion. Ulf Pilgaard formår at karikere Danmark, både danskere i overhalingsbanen og i krybesporet, så alle tilskuere føler sig set og forstået – og besynderligt nok også holdt af. 

Det er en helt særlig folkelig kunst. Ulf er en gave.

amc@information.dk

Odense Sommerrevy. Tekster: Niels Olsen, Vase & Fuglsang, Leif Maibom, Søren Anker Madsen m.fl. Iscenesættelse og koreografi: Joy-Maria Frederiksen. Scenografi: Thomas Mørk. Kapelmester: Morten Wedendahl. Spiller i telt på Fruens Bøge til 9. juni 2018.

Cirkusrevyen. Tekster: Carl-Erik Sørensen, Vase & Fuglsang, Henrik Lykkegaard m.fl. Iscenesættelse: Lisbet Dahl. Koreograf: René Vinther. Scenografi: Niels Secher. Kostumier: Michael Nøhr. Kapelmester: James Price. Cirkusrevyen på Dyrehavsbakken til 31. august samt i Aalborg Kongres & Kulturcenter 5-9. september 2019

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Katrine Damm

DET er jeg virkelig glad for at læse!
Af familiemæssige årsager skal jeg snart se cirkusrevyen, og for det ikke skal være løgn - spise på Postgården, så nu begynder jeg faktisk at glæde mig :-)

Anne Eriksen, Thomas Tanghus og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Lol. God ironi.

Katrine Damm

Kvindes minde - vi arbejder med sproget ;)

Henrik Hansen

Ja man skal lige vænne sig til det.
Døgnbekvinding
Langekvinde
Kvindolin
Købkvindestand
Tillægskvindat

Og det knap så flatterende nysprogsbegreb, et kvindehul.

Katrine Damm

Jep Henrik Hansen, man(d) skal lige vænne sig til det, men du er godr på vej;)
Og der er i øvrigt ikke noget i vejen med kvindehuller, præcis som der heller ikke er med mandehuller:)