Læsetid: 2 min.

Digitalt nikotinplaster til smartphonejunkier

Rasmus Elmelund har prøvet pseudomedikamentet ’Zmartfone Blocker’
Rasmus Elmelund har prøvet pseudomedikamentet ’Zmartfone Blocker’

Pressefoto

4. maj 2018

Jeg har et problem.

Hver morgen, når jeg slår øjnene op, er lyset fra min telefon det første, jeg ser, ligesom det er det sidste, jeg når at sanse, inden jeg falder i søvn om aftenen.

Jeg går ikke på toilettet uden lige at liste min iPhone med, og når jeg bliver rastløs til et møde eller socialt arrangement, fisker jeg den uvilkårligt op af lommen. Og hvad laver jeg så med den?

Sjældent noget særlig vigtigt.

Jeg læser e-aviser, svarer på mails, følger med i nyhedsstrømmen, er på Twitter. Og Snapchat.

Når jeg oplever noget tilnærmelsesvis morsomt i min hverdag, dokumenterer jeg det og sender et billede og en kort tekst til en lille håndfuld venner. Jeg sender også en del selfier med følgetekster, som jeg af og til selv kan blive i tvivl, om er ironiske eller ej.

Til møder sidder jeg sjældent og snapper, men jeg har fået en dårlig vane med at tage telefonen frem og bevidstløst klikke mig gennem apps. Nærmest som et ritual, en tvangshandling.

Min adfærd minder om rygerens ufrihed og alkoholikerens dragning mod flasken, og jeg har da også forsøgt at holde det nede. Slået notifikationer fra, indstillet min skærm til sort-hvid for at gøre den mindre appellerende, brugt appen Moment til at monitorere min skærmtid.

Intet af det har rigtig virket, men nu er der kommet et nyt – paradoksalt nok analogt – produkt: Zmartfone Blocker.

En slags plaster fremstillet af det danske designbureau Stupid Studios og udformet i cigarettens gule og hvide farver. Man klistrer det midt på telefonens skærm, og når man tager den op af lommen, bliver man konfronteret med sin handling og tvinges til at tage stilling til, om man virkelig har brug for telefonen nu.

Hvis man vurderer, at det har man, så piller man mærket af og klistrer det på telefonens bagside, indtil man er færdig med at bruge den. Og så sætter man mærket på forsiden igen og lægger den tilbage i lommen.

I pakken er der 10 genanvendelige mærker, og på hver af dem står der et motiverende ’detox tip’ på engelsk.

Et af dem opfordrer til at lade være med at google alting, et andet til at nyde et godt toiletbesøg uden sin telefon, og et tredje til ikke at være en af de ni procent, der tjekker deres telefon, mens de er seksuelt intime med andre.

Betegnelsen ’first world problem’ synes opfundet til det her.

Og det virker latterligt, når man beskriver det – og når man står midt på gaden og fedter med et mærke – men det fungerer forbavsende godt.

Efter at have brugt det en uges tid kan jeg i hvert fald med appen Moment se, at min skærmtid er faldet fra omkring tre-fire daglige timer til mindre end en. Det er da meget pænt.

Zmartfone Blocker. zmartfoneblocker.com

Med diagnosemetaforen får man ganske enkelt en retorisk forhammer til at slå ned på alt, man ikke forstår, ikke kan kontrollere, ikke kan lide eller gerne vil fordømme uden at være åbenlyst fordømmende, skriver dagens kronikør.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jakob Silberbrandt
  • Jens Thaarup Nyberg
  • Henrik Brøndum
Jakob Silberbrandt, Jens Thaarup Nyberg og Henrik Brøndum anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu