Læsetid: 1 min.

Forstå penismisundelsen

De tanker, der skabte ’68's ideologiske bagtæppe, var i mange tilfælde formuleret årtier før. Men holder de også mange år efter? Informations anmeldere giver her den ultimative guide til et oprørende pensum
3. maj 2018

Juliet Mitchells bog om psykoanalyse og feminisme gør op med en udbredt forestilling i den nye kvindebevægelse om, at Freud var en misogyn mandschauvinist, der havde opfundet penismisundelsen/kastrationskomplekset og så kvinder som biologisk underlegne i forhold til mænd.

Juliet Mitchell redegør for Freuds forståelse af ødipuskomplekset og kastrationskomplekset og udfolder, hvorledes han tværtimod påviste, at patriarkatets fantasmer var kulturbetingede. Hun argumenterer for, at kvinderne med Freuds forståelse af det ubevidste netop bliver i stand til at analysere patriarkatets kulturelt konstruerede køn, hvilket selvfølgelig var helt uomgængeligt for indsigten i kvindeundertrykkelsens karakter og forståelsen af kvinders seksualitet. Engelsksprogede nyfeminister som Shulamith Firestone, der også blev læst i Danmark, læste Freud bogstaveligt og biologistisk og misforstod derfor penismisundelsen som en faktisk og bevidst følelse, hvor den hos Freud var symbolsk og ubevidst.

Tidligere havde Juliet Mitchell skrevet Woman’s Estate (1971), da.: Kvindernes befrielse (1972), og hendes betydning for den danske kvindebevægelse manifesterede sig blandt andet i, at der i 1973 blev arrangeret et seminar om hendes teorier, hvor hun selv deltog.

Juliet Mitchell: Kvindebevægelse og psykoanalyse. 1974. Oversat til dansk i 1977.

Serie

’68 – Vi er alle børn af ungdomsoprøret

Denne særavis handler om ’68 som begivenhed. Om, hvad der skete det forår. I Paris hvor der for 50 år siden for alvor kom skub i tingene. Og brand i gaderne. Derefter sted efter sted. Verden om, hvor der simultant udbrød protester, der havde meget forskellige udtryk, og som gjorde op med meget forskellige undertrykkelser, men med en særlig forbundethed.

Det var det forår, hvor en ung Lasse Jensen fulgte sine drifter og endte i centrum af begivenhederne. Hvor også Anette Steen Petersen ville have lov til at snakke i auditoriet. David Rehling havde en summer of love i Californien. Og Morten Thing bare gerne ville gynge.

En masse unge mennesker, der kom alle mulige steder fra, men endte på samme frekvens. Dem og mange flere kan du møde i denne særavis.

Og så vil Informations anmeldere de næste uger give den ultimative guide til et oprørende pensum.

Seneste artikler

 • Rune Lykkeberg: Vi er alle børn af ungdomsoprøret

  15. juni 2018
  Vi har brugt 50 år på at gøre op med ungdomsoprøret. I dag gør vi det til vores arv og udgangspunkt
 • Erotiser hele livet

  3. maj 2018
  De tanker, der skabte ’68’s ideologiske bagtæppe, var i mange tilfælde formuleret årtier før. Men holder de også mange år efter? Informations anmeldere giver den ultimative guide til et oprørende pensum. Her er det Søren Mau om Herbert Marcuses ’Eros og civilisationentager’
 • Ungdomsoprøret i ’68: Løb kammerat, den gamle verden er efter dig

  15. juni 2018
  Foråret 1968 stod i oprørets tegn. Mod autoriteter i enhver form. For retten til selvbestemmelse. Fra Rio over New York til Beograd. Vi giver her 12 nedslag
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu