Læsetid: 1 min.

Forstå penismisundelsen

De tanker, der skabte ’68's ideologiske bagtæppe, var i mange tilfælde formuleret årtier før. Men holder de også mange år efter? Informations anmeldere giver her den ultimative guide til et oprørende pensum
3. maj 2018

Juliet Mitchells bog om psykoanalyse og feminisme gør op med en udbredt forestilling i den nye kvindebevægelse om, at Freud var en misogyn mandschauvinist, der havde opfundet penismisundelsen/kastrationskomplekset og så kvinder som biologisk underlegne i forhold til mænd.

Juliet Mitchell redegør for Freuds forståelse af ødipuskomplekset og kastrationskomplekset og udfolder, hvorledes han tværtimod påviste, at patriarkatets fantasmer var kulturbetingede. Hun argumenterer for, at kvinderne med Freuds forståelse af det ubevidste netop bliver i stand til at analysere patriarkatets kulturelt konstruerede køn, hvilket selvfølgelig var helt uomgængeligt for indsigten i kvindeundertrykkelsens karakter og forståelsen af kvinders seksualitet. Engelsksprogede nyfeminister som Shulamith Firestone, der også blev læst i Danmark, læste Freud bogstaveligt og biologistisk og misforstod derfor penismisundelsen som en faktisk og bevidst følelse, hvor den hos Freud var symbolsk og ubevidst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu