Læsetid: 1 min.

Gør dig fri af din frigører

De tanker, der skabte 68’s ideologiske bagtæppe, var i mange tilfælde formuleret årtier før. Men holder de også mange år efter? Informations anmeldere giver her den ultimative guide til et oprørende pensum. Her anmelder Rune Lykkeberg ’Skuespilsamfundet’ af Guy Debord
3. maj 2018

Skuespilsamfundet af Guy Debord er Det Kommunistiske Manifest for ungdomsoprøret. Den er et analytisk angreb på det samfund, den beskriver, og den er skrevet i 221 aforismer, som kunne være slogans for revolutionære.

Bogen kan læses som Guy Debords udlægning af, hvad Karl Marx’ begreb om ideologi konkret betyder i 1960’ernes kapitalistiske samfund. Det er billeder af stjerner, reklamer, film, fotografier i bladene og lederne på tv, som former vores forhold til os selv og forhold til hinanden.

»Skuespillet er ikke en samling af billeder: Det er en social relation mellem mennesker, som er formidlet af billeder«, skriver Debord i en af sine mange definitioner af Skuespilsamfundet.

Et andet sted pointerer han:

»Skuespillet er den herskende ordens evindelige tale om sig selv, dens aldrig afsluttede selvros, dens selvportræt på det stadium i historien, hvor det totalitære herredømme over alle aspekter af livet er etableret.«

Vi er ifølge Debord gået fra en økonomi, som handlede om, hvad man er, til en økonomi, som var baseret på, hvad man har til et punkt, hvor alt handler om fremtræden. Virkeligheden er opløst i billeder, goder er forvandlet til varer, og menneskenes forhold til hinanden er fortabt i repræsentationer.

Debords bog er selv en række flimrende billeder, opgør med Vestens kapitalisme og Stalins kommunisme, vilde læsninger af Hegel og præcise udlægninger af popstjernen som kulturfænomen. Mange af mellemregningerne er overdrevne, og teserne er voldsomme generaliseringer, men der er noget uafviseligt sandt over Debords facit. Bare tænk på hvordan en global generation gjorde deres personlige, professionelle og sociale liv afhængige af Facebook, før de for sent opdagede, at det var et kapitalistisk monster.

Økonomisk vækst gjorde os fri af naturens begrænsninger, konstaterer Debord.

Nu er det på tide, at vi gør os fri af frigøreren.

Guy Debord: Skuespilsamfundet. 1967. Oversat til dansk i 1972

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Hjerl-Hansen
Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu