Læsetid: 1 min.

Gør dig fri af din frigører

De tanker, der skabte 68’s ideologiske bagtæppe, var i mange tilfælde formuleret årtier før. Men holder de også mange år efter? Informations anmeldere giver her den ultimative guide til et oprørende pensum. Her anmelder Rune Lykkeberg ’Skuespilsamfundet’ af Guy Debord
3. maj 2018

Skuespilsamfundet af Guy Debord er Det Kommunistiske Manifest for ungdomsoprøret. Den er et analytisk angreb på det samfund, den beskriver, og den er skrevet i 221 aforismer, som kunne være slogans for revolutionære.

Bogen kan læses som Guy Debords udlægning af, hvad Karl Marx’ begreb om ideologi konkret betyder i 1960’ernes kapitalistiske samfund. Det er billeder af stjerner, reklamer, film, fotografier i bladene og lederne på tv, som former vores forhold til os selv og forhold til hinanden.

»Skuespillet er ikke en samling af billeder: Det er en social relation mellem mennesker, som er formidlet af billeder«, skriver Debord i en af sine mange definitioner af Skuespilsamfundet.

Et andet sted pointerer han:

»Skuespillet er den herskende ordens evindelige tale om sig selv, dens aldrig afsluttede selvros, dens selvportræt på det stadium i historien, hvor det totalitære herredømme over alle aspekter af livet er etableret.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Hjerl-Hansen
Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu