Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Hvidkål med perlebyg og linser

Anders Haahr Rasmussen debuterer som humoristisk skønlitterær forfatter med en vegetarisk kogebogsroman
Kultur
11. maj 2018

Helt ærligt, hvordan er det at være mand?

Hvordan føles det at have et skæg, man kan dyrke som et fritidsprojekt på linje med en surdej, hvordan føles det at vågne op med en stiv pik og altid have en lille bitte numse, uanset hvor tyk man i øvrigt bliver?

Der er nogle af de spørgsmål, jeg som kvinde aldrig får svar på; på den måde er jeg ikke bare spærret inde i min bevidsthed, men også i mit køn, i min krop. Derfor kunne jeg selvfølgelig godt fantasere, indleve mig, og det forsøger jeg bestemt også, men det er alligevel ikke det samme.

For der er så mange kropslige og kønspolitiske overvejelser, der gør sig gældende i forbindelse med kønsskifte, ikke mindst, når der er tale om et fiktivt et af slagsen.

Hvilket også er årsagen til, at jeg personligt (og kujonagtigt!) aldrig har skrevet fiktion om en jeg-person i hankøn, og derfor er jeg fuld af beundring for de forfattere, der kaster sig ud i den slags, som kan cross-gender på en måde, hvor det faktisk føles ægte og ikke bare som et postulat.

I Anders Haahr Rasmussens romandebut Det var ikke planen at købe kålroer er det præcist dét, der er tilfældet og tilmed et ganske godt tilfælde.

Anders Haahr Rasmussen har nemlig valgt at dedikere sin romandebut til den kvindelige hovedperson Amanda, og Amanda er vitterligt en meget troværdig Amanda, hun ånder som et menneske, der ikke bare er skabt ud fra en mandlig overdosering af østrogen, og sådan er kvinder bare (En frygtelig kvinde, uha), hun er frem for alt et individ, selv om hun måske mest af alt – det kommer jeg tilbage til – fastholdes som et noget overfladisk individ over for læseren.

Anders Haahr Rasmussen (f. 1979) er både journalist og forfatter – tidligere til journalistiske bøger – og så står han bag den relativt ukendte publikation Rabarberbladet.

Det er ikke så mærkværdigt, at Rabarberbladet ikke når ud til hele Danmarks befolkning, eftersom publikationen udelukkende beskæftiger sig med absurd lokale nyheder fra den københavnske Rantzausgade (dog inklusive sidegader!) på Nørrebro.

I Rabarberbladet figurerer blandet andet historier som ’Amatørkeramiker opslugt af eget værk’ og serien ’Hvornår har du sidst grædt?’ hvor folk i lokalområdet fortæller om – ja netop – hvornår de sidst har grædt. Og ja, det er faktisk næsten lige så morsomt og fint, som det lyder, og helt sikkert anbefalelsesværdigt.

Når jeg nævner Rarbarberbladet er det fordi, at det humoristiske overskud, der her kommer til udtryk, er løbet med over i romanen Det var ikke planen at købe kålroer. Og det er som udgangspunkt en rigtig god ting.

I romanen følger vi Amanda, der er først i trediverne, single og bosat i Brooklyn i New York, mens hun dater, drikker imponerende mængder alkohol, dyrker motion, prøver at finde fodfæste i en eller anden akademisk karriereverden – p.t. underviser hun i introduktion til sociologi på New York City College of Technology – og laver utroligt meget omstændeligt vegetarmad med masser af kål og linser.

Det var ikke planen at købe kålroer har genrebetegnelsen ’kogebogsroman’ og er bygget op på den måde, at hvert kapitel begynder med optegnelsen af en række ingredienser, der skal bruges til en given ret eller drink.

I løbet af kapitlet laver Amanda så den pågældende ret/drink, på en så ikkespecifik, men alligevel tilpas instruktiv måde, til, at det i princippet er muligt for læseren efterfølgende at lave retten (hvis man altså har lyst, de pågældende vegetarretter er faktisk ikke særligt indbydende, for Amanda er jo også en fattig freelancer).

Men uanset: Imens dette kokkeri pågår, og Amanda hele tiden i sidebemærkninger kommenterer sin madlavning, diskuterer hun højlydt verdens gang med sig selv.

Hun diskuterer alt fra teorier af Foucault og Marx, som hun underviser i, mænd, hun dater, venners problemer, sin holdning til kvindelige pornoskuespillere og om ægteskab ikke grundlæggende er en fejl. Vi følger i tilbageblik begivenheder i hendes hverdag, forestående fester, men det er i hendes køkken, romanen udspiller sig, og mens maden tilberedes.

Denne ramme er måske nok smal, men benspændende er slet ikke så umulige, at de hæmmer fortællingen, men det synes jeg desværre, at forfatterens insisteren på Amandas morsomme, men også lidt kølige, overflade gør.

Der er noget grundlæggende uforpligtende over hendes omgang med eget liv, det forstår man, både i forhold til druk, løs dating, karriere og venner. Amanda tager det hele ret let; det, der fylder mest, er helt klart hendes madlavning, men heller ikke her gør hun sig rigtigt umage. Det er, som om at det hele er lidt lige meget eller i hvert fald relativt betydningsløst.

Den betydningsløshed er bestemt ikke uinteressant, men det bliver den i det lange løb i Det var ikke planen at købe kålroer, fordi den indstilling ikke bliver udfoldet, konfronteres eller rigtigt bevidstgøres af hverken fortæller eller implicit forfatter.

Hvis Det var ikke planen at købe kålroer var et computerspil, ville jeg sige, at det var et glimrende og morsomt computerspil på niveau et. Problemet består så bare i, at udvikleren har glemt at tilføje flere planer. Man kan hverken komme op eller ned, tilbage eller frem.

Der mangler i sidste ende flere lag i psykologien, en større mulighed for udfoldelse af karakter og dybde. Faktisk er det som om – hvilket jo sådan set er effent nok fra forfatterens side – at Amandas karakter i romanen spejler de retter, som hun hele tiden laver: Det er hele tiden de samme ingredienser, der bliver brugt, og der opstår en ensformighed i rutinen.

Det ændrer dog ikke på, at der er flere lovende takter i Anders Haahr Rasmussens debut, og jeg vil glæde mig til næste gang – med flere niveauer!

Anders Haahr Rasmussen: ’Det var ikke planen at købe kålroer’. Kogebogsroman. Forlaget Ekbátana. 142 sider. 200 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her