Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Martin Hall støber fundamentet til sit eget, musikalske mausoleum

Det nye album fra multikunstneren Martin Hall bringer os i kontakt med for længst afdøde, danske musiklegender
Med A Brief Summary støber Martin Hall fundamentet til sit eget mausoleum, hvor man kan komme og mindes de faldne musiklegender, men hvor der selvfølgelig også skal være plads til, at kommende generationer kan holde fest.

Med A Brief Summary støber Martin Hall fundamentet til sit eget mausoleum, hvor man kan komme og mindes de faldne musiklegender, men hvor der selvfølgelig også skal være plads til, at kommende generationer kan holde fest.

Robin Skjoldborg

Kultur
18. maj 2018

I år kan Martin Hall fejre 40-års jubilæum som udøvende musiker. Derfor har han inviteret sine venner, levende som døde, med til en formidabel fejring, hvor ingen på forhånd ved, hvad der skal ske.

Det er lyden af denne jubilæumsfejring, der er blevet til Martin Halls nye album, A Brief Summary. Der er tale om et både nostalgisk og fremadskuende album, der indeholder friskkomponerede numre sammen med flere nye indspilninger af tidligere materiale og alternative versioner af hans egne, personlige favoritter. Blandt andet crooneren »Semi« får et fabriksnyt skær over sig i Martin Halls kærlige, men bestemte, elektroniske bearbejdning.

Okkulte referencer

A Brief Summary er en refleksion over livets forgængelighed. Albummet virker som et barokt oliemaleri, hvor vanitasmotiverne og de okkulte referencer lurer i hver eneste krog. Men frem for alt er det en jubilæumsfest under mottoet ’memento mori’, hvor kister bliver lukket op og ligene af Martin Halls ungdomskompositioner får et nyt, farvestrålende lag sminke.

Kunstnerens klare dødsbevidsthed går igen på gæstelisten, der omfatter flere for længst afdøde, musikalske legender. Silhuetten af den danske pioner inden for elektronisk musik, Else Marie Pade, spøger ofte i baggrunden, men viser sig tydeligst på åbningsnummeret »P.O.«, der knitrer af fordums minimalistiske maskineri. Og den geniale kontrabassist Niels-Henning Ørsted Pedersen, der døde alt for tidligt i 2005, kommer med et par henkastede bemærkninger fra det hinsides om at tage den lidt med ro gennem sit bidrag til »Lesser Gods«, der er en sløv, formiddagsagtig genindspilning af nummeret »Seemingly Endless« fra 1993.

Også forfatterpersonagen Claus Beck-Nielsen – nu Madame Nielsen – genopstår kortvarigt for at stemme i med strygersekvenserne på »40 Versions of the Time Before«.

Foto: hansen-hansen.com

Foto: hansen-hansen.com

Medium mellem levende og døde

Hen over alle fantomerne og de flakkende skygger af ensomhed og angst mægler Martin Halls smidige vokal, som et lysende medium mellem de levende og de døde.

Med et stemmemateriale mere velfriseret end nogensinde før, beviser Martin Hall endnu en gang, at han hører til på niveau med musikmytologiske helteskikkelser som Brian Eno og David Bowie.

Hans vokal føles som et uforgængeligt, fysisk kærtegn, hvori forelskelsens lethed og frygten for at miste endelig har fundet ud af, hvordan man lever i fredelig sameksistens.

Men A Brief Summary er langt fra kun et fastfrosset billede af 40 års kalejdoskopisk kunstnerkarriere. Det er de tre spillevende gutter fra indierockbandet Efterklang med til at understrege. Deres eventyrlige, neoklassiske fællesnummer fra 2006, »Tu Es Mon Image«, er blevet plejet i studiet, så både harpe og klokkespil klinger blændende skarpt.

Post-punk-pragt

Med A Brief Summary støber Martin Hall fundamentet til sit eget mausoleum, hvor man kan komme og mindes de faldne musiklegender, men hvor der selvfølgelig også skal være plads til, at kommende generationer kan holde fest.

Og på trods af albummets mange prominente gæster sørger værten også for, at han aldrig selv bliver overset. Hall overstråler både sine døde og nulevende kolleger i al sin post punk-pragt, mens han med højtidelig stemmeføring snor sig rundt imellem dem. Og de mange små, sirlige ornamenter, som Halls korte solokompositioner udgør, får albummet til at fremstå som et ægte musiktempel. Det er, som om hver enkle klaverakkord og dirrende guitarstreng gør deres yderste for at hylde musikjubilarens bedrift: at have overlevet de heftige 80’ere.

Martin Hall: ’A Brief Summary’ (Panoptikon/Target Group)

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her