Læsetid: 4 min.

Modsat film og tv tøver litteraturen med at vise os de skrupelløse magtmænd. Israelske Nir Baram er undtagelsen

Når dem på globaliseringens top tager røven på dem på bunden, så må dem på bunden blive lige så gode til det med globaliseringen, så de kan tage røven på dem på toppen. Nir Barams roman handler om hedgefonde, ’campaigners’ og en revolutionær globaliseringsbevægelse
Nir Baram er aktuel med Verdens Skygge.

Nir Baram er aktuel med Verdens Skygge.

Rino Bianchi/Scanpix

18. maj 2018

Det er i film og tv-serier, vi normalt kommer tæt på den globale verdens magtmennesker. I HBO-serien Billions møder vi hedgefondenes tilsyneladende skruppelløse genier, i Netflix-serien House of Cards træder vi ind i Washington D.C.’s spøgelsesverden. Eksemplerne peger langt tilbage og er talløse: Alle præsidentens mænd, Wall Street, The Wizard of Lies og nu for nylig The Post. Men af en eller anden årsag skal man ned i de mindre agtede lag af litteraturen for at finde de samme miljøer (John Grisham falder mig ind, foruden romanforlæggene for nogle af tv-serierne).

Hvad er forklaringen? Er magtens verden for fjern og mærkelig? Eller for besværlig at sætte sig ind i? I hvert fald er det ærgerligt, for det efterlader os med et underskud af viden. Det er også sært, for der er ikke bare et stort dramatisk potentiale i magtens verden, der er også en dybde og en symbolrigdom som i myternes og tragediernes klassikere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu