Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Ravi Kumar og K-Phax har fornyet dansk rap

Rapperen K-Phax og makkerparret Ravi Kumar tilbyder nye veje for en dansk rapscene, der er stagneret i afropoppens rytmer
Ravi Kumars univers bakkes op af tekster, der er lige dele vanvittige og lige dele tror på, at musikken rent faktisk kan flytte vores grænser.

Ravi Kumars univers bakkes op af tekster, der er lige dele vanvittige og lige dele tror på, at musikken rent faktisk kan flytte vores grænser.

Martin Fælt Gonzales

Kultur
25. maj 2018

Den 19-årige K-Phax og duoen Ravi Kumar kunne meget vel være fornyerne af en dansk rapscene, der synes stagneret i det samme lydbillede af afropopinspireret gaderap.

Gruppen Ravi Kumar, der består af Sharon Kumaraswamy og produceren Aske Knudsen, har huseret på SoundCloud og YouTube, siden de udgav den aggressive og hylende morsomme »Staring At My Dick« i foråret 2017. Her rapper Kumaraswamy over et tungt basset elektronisk beat uforglemmelige linjer som:

»I’m going to the park see what’s going on / Find a friendly dog / Chillin’ in the sun / Tryin’ playing some fetch / So I pick up a stick / But the sucka ain’t running cause it’s staring at my dick.«

Væk fra drugs og damer

Men Ravi Kumar er ikke bare gakket balladerap. De vil også tilbyde et alternativ til den mandsdominerede scorehiphop, og i den afrocentriske »I Only Make Out With Myself« rapper Kumaraswamy:

»I only make out with myself / I teach aggressive and I preach a message / I only make out with myself.«

Her forankrer de sig i sig selv og prøver at træde væk fra en genre, der i så lang tid har taget udgangspunkt i drugs og damer.

Hvis man savner en gruppe med rødder i tekst og teknisk flow, tilbyder Ravi Kumar et univers, der bygger videre på M.I.A’s etnoelektroniske musik bakket op af tekster, der er lige dele vanvittige og lige dele tror på, at musikken rent faktisk kan flytte vores grænser.

Mumble-rap fra Sønderjylland

En rapper, der til gengæld er ret ligeglad med tekst og teknik, men i højere grad dyrker melodien, er den unge mumble-rapper K-Phax fra Sønderjylland, der skød op fra SoundClouds undergrund i november med den trappede »Oh My God«.

K-Phax er dybt inspireret af amerikansk trap og europæisk cloud-rap, hvor hi-hatten ligger højt, og hvor et døsigt og sløvt lydbillede følger den utydelige vokal.

K-Phax på Spot Festival i Aarhus.

K-Phax på Spot Festival i Aarhus.

Martin Fælt Gonzales

K-Phax’ lyd er ikke nyskabende, men hans sammentænkning af musik og stil er ikke før set så gennemført i Danmark. I sine videoer hopper han energisk rundt med sine blå og lyserøde braids, der sender tankerne mod Atlanta-rappere som Lil’ Yachty og Young Thug.

Hvis man i forvejen ikke er til denne form for rap, vil K-Phax nok heller ikke tiltrække én. På den anden side har man i så fald nok et mere grundlæggende problem med moderne rap.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her