Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Rigtige venner spiser alle kagerne

Billedbogen er vild nok, vild som interaktion og vild som kunstnerisk rum. Bartholin og Bestle (be)viser det
Billedbogen er vild nok, vild som interaktion og vild som kunstnerisk rum. Bartholin og Bestle (be)viser det

Hanne Bartholin

Kultur
11. maj 2018

Man kan kende Hanne Bartholin på de gule og røde farver allermest rendyrket i nyklassikeren Den lille gule pige fra 2008 med tekst af Ida Jessen.

Tina Sakura Bestle kender man på nye ord i dansk, Skyggefugl f.eks., der er titlen på hendes børneroman fra 2014.

De kendetegn har de hver især taget med sig i deres nye samarbejde, to billedbøger, der skal læses højt (og længe), og som viser og siger det ligeud: hvor vildt et medie, billedbogen faktisk er. Hvor meget interaktion, den f.eks. byder på. Ikke kun fordi begge bøger har sider, der kan foldes ud til slut, men også derfor. Den finesse understreger mediets mulighed for at skabe rum og lege med størrelsesforhold.

De to billedbøger handler nemlig om meget små og meget store ting og især om Bette & Bjerg. En, der er lille, og en, der er stor. Begge er de pelsede og bløde og har småbitte horn, Bettes pels er lang og i orange nuancer, Bjerg ligner mest en bjørn i sine gråbrune hår.

Et af de nye ord Bestle har kreeret er Rumtænnisten, det er næsten umuligt at sige med det ’u’ og det ’æ’. Ordet er undertitlen på den ene bog. »Hov!« er bogens første ord – og er det ikke også mange børns første? Det er et godt sted at begynde.

»Hov!« står der på en kæmpe rød-orange himmel. Bette og Bjerg er langt væk, er det en vulkan, de står på? De har ryggen til læserne.

På næste opslag er de kommet tæt på, og man kan se deres ansigter. Begges munde er runde og åbne. Der er så meget bevægelse og mimik i de to. Foran Bette ligger en mærkelig tingest, som får navnet rumtænnist. Men kun af Bette, Bjerg mener ikke tingesten kommer ude fra rummet. Dét er dramaet.

Hanne Bartholin bruger anledningen til at tage læserne ud i en mørk skov og op i nattehimlen sammen med Bette.

»Natten er jo en godnathistorie, tænker Bette.«

Sådan lyder en af Bestles få sætninger. Hendes tekst fortæller, men er mest optaget af at være poesi.

Makkerbogens undertitel er Bjerget af kager. Dét bjerg ses allerede på første opslag, hvis man holder bogen på højkant.

Grafiker Lisa Zachrisson har arrangeret sagerne elegant. Bette hænger over bjerget i en redningskrans, der lidt ligner kagerne. Bjerget af kager er en forviklingskomedie og en historie om et venskab, der godt kan bære, at den ene kommer til at spise alle de kager, den anden har bagt. Teksten begynder med ord, der lyder af noget:

»Bagning er magi. Mel og æg og kokos./Skåle og måle og elpiskeren, der lyder gnaven.«

Igen har Bestle skabt nye ord til det lille, store drama, der opstår, da Bette opdager, at nogen – Bjerg, men det ved kun læserne og Bjerg selv – har spist alle kagerne. Er kagetyven mon en »svuplup« eller en »kvomse«?

Ordene kan man tage til sig og bruge og selv finde på flere. Nu man alligevel er et lille væsen ligesom Bette, der er ved at lære stort og småt og sproget at kende.

Tina Sakura Bestle og Hanne Bartholin, ’Bette & Bjerg – Bjerget af kager’ og ’Bette & Bjerg – Rumtænnisten’, Gyldendal, 2 x 32 sider, 230 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her