Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Storpolitik har splittet bedsteveninderne Krarup og Libak, og nu søger de forsoning for åben skærm. Det er godt tv

Eks-bedsteveninderne Marie Krarup og Anna Libak er uenige om det meste i det fremragende forsoningsprogram ’Veninder i Putinland’ på DR2, der rummer sekvenser, hvis akavethed ikke er set lige på dansk tv siden ’Klovn’
I en madsbrüggersk scene har Anna Libak held med at overtale en russisk-ortodoks præst til at velsigne tv-holdets bil med helligt vand.

I en madsbrüggersk scene har Anna Libak held med at overtale en russisk-ortodoks præst til at velsigne tv-holdets bil med helligt vand.

DR Presse

Kultur
31. maj 2018

En eller anden – måske endda en mellemleder i DR – har fået en af den slags ideer, der er yderst sjældne, fordi den både er helt genial på ideplan og helt genial som produkt. I processen har det formentlig været modbydeligt slidsomt for de fleste involverede, men slutproduktet – dokumentarprogrammet ’Veninder i Putinland’ – er decideret fremragende.

Engang var Anna Libak og Marie Krarup bedsteveninder. De to studerende boede dør om dør i Rusland og var hinandens fortrolige. Men i dag er den 49-årige journalist og den 52-årige politiker uvenner. Libak advarer mod og fordømmer Putin, mens Krarup taler for forståelse. DR har fået dem til at mødes i Københavns Lufthavn, givet dem et kamerahold på nakken og fløjet dem til Moskva. Herfra undersøger de den russiske kultur og sjæl, mens de taler om gamle dage og ny politik.

Som vi ved fra den offentlige debat, er de begge passionerede, begavede og udadvendte, men fra begyndelsen er rollerne klare: Libak er den opfarende, Krarup den afventende. I første afsnit når vi forbi et krigsmuseum med skydebane (hvor Libak nægter at skyde med løst krudt), et privat lille hjemmebrænderi (hvor Libak bliver fuld og lærer en russer at sige ’skål’) og en russisk-ortodoks kirke (hvor Libak i en madsbrüggersk scene får overtalt præsten til at velsigne holdets bil med helligt vand).

De to er uenige om det meste, og programmet rummer nogle af de mest akavede sekvenser på dansk tv siden sidste sæson af Klovn. Nogle gange håner de subtilt hinandens smag og valg, andre gange råber de – højt – i munden på hinanden og demonstrerer, at det slet ikke kræver en udspørgende vært at lave dårlig stemning på tv. 

Programmet er både et portræt af et venskab og en nation. På Krarups facebookprofil har hun spurgt sine venner, hvad de synes om første afsnit, og ud over almindelig ros er der udbredt skepsis. Det er for »poppet«, lyder det, og man lærer ikke nok om Rusland. Det gør man måske heller ikke, hvis man i forvejen ved meget, men for alle os, for hvem stoffet kan være lidt tungt, er venskabet en perfekt prisme at se landet igennem og derved blive klogere.

Mest af alt er programmet om de to venner/eksvenner en skildring af en menneskelig relation i laser, som mange vil kunne genkende. Og måske – det får vi se – ender det som en historie om en forsoning.

’Veninder i Putinland – Marie Krarup vs. Anna Libak’, DR2 torsdage kl. 21.30 eller dr.dk/tv

 
Veninder i Putinland - Marie Krarup vs. Anna Libak / DR2

Public service-meddelelse fra Anna Libak og Marie Krarup!

Posted by DR2 on Wednesday, May 23, 2018

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Daniel Joelsen

Befriende at slippe for hysteriet omkring Rusland og i stedet opleve mennesker i deres dagligdag.

Per Torbensen, Ejvind Larsen, Anders Graae og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Katrine Damm

- og sjov var den sågu ;)

Michael Andersen

I samme ombæring kan "På udebane i Rusland - med Møller og Kimer" anbefales. DRs Ruslandskorrespondent Mathilde Kimer tager sportsvært Peter Møller med til de tre byer, hvor Danmark skal spille fodbold-VM: Saransk, Samara og Moskva og møder helt almindelige russere.

Første program var ganske spændende.

Mikkel Kristensen

Ja så har Libak da et arbejde, på 24/7 duede det ikke, deslige kan jeg undre mig over at vores politikere har så meget tid // men når man nu ikke kan døje hverken den ene eller anden - ja så sees programmet altså uden mig

Randi Christiansen

Kan godt forstå, de ikke kan enes om at være uenige. De taler i munden på og afbryder hinanden i stedet for at lytte. Inden programmet burde krarup og libak have trænet i god kommunikation. Vi kommer ikke rigtig ind i substansen af deres uenighed, og man kan ikke danne sig et indtryk af, i hvilket omfang deres standpunkter er baserede på fakta eller på forestillinger. Så indtil videre er det skuffejern.

Ideen er oplagt, men for at lykkes må programmet hæve sig over venindefnidder og mundhuggeri.

Kurt Svennevig Christensen

Smag og behag er heldigvis forskellige - jeg skal ikke se mere af det show, jeg ved ikke hvorfor, men jeg bliver flov på russernes vegne, for i min verden er Putin er lige så meget eller lidt russisk som Lars Løkke er dansk og de gør mig ikke klogere på noget som helst. Hvordan det kan blive god tv siger mere om tv i dag end jeg bryder mig om.