Læsetid: 4 min.

Den verden, Ole Grünbaum gerne vil tilbage til, er den, han som ung gjorde oprør imod

Den gamle 1967-provo Ole Grünbaum skriver medrivende om nutidens dårligdomme, men er sparsom med anvendelige råd om, hvordan de skal bekæmpes
»Jeg er faktisk tilhænger af, at der skal regeres fra midten. Det bør ikke være anderledes i et demokrati. Det er farligt, når der bliver regeret fra fløjene. Men lige nu er det også farligt, at der bliver regeret fra midten, for det utænkelige er sket. Midten er kollapset,« skriver Ole Grünbaum i sin nye bog.

»Jeg er faktisk tilhænger af, at der skal regeres fra midten. Det bør ikke være anderledes i et demokrati. Det er farligt, når der bliver regeret fra fløjene. Men lige nu er det også farligt, at der bliver regeret fra midten, for det utænkelige er sket. Midten er kollapset,« skriver Ole Grünbaum i sin nye bog.

Jan Unger

1. juni 2018

Det er et bemærkelsesværdigt citat, som Ole Grünbaum har valgt som indgangsportal til sin nye bog: Bryd igennem – Det er vores verden! Citatet lyder således: »Den demokratiske frihed er truet, hvis private magtsfærer vokser sig så store, at de bliver stærkere end selv den demokratiske stat. Så har vi i princippet fascisme.«

Citatet stammer fra 1938, og dets ophavsmand er den daværende amerikanske demokratiske præsident Franklin D. Roosevelt. Han var ingen oprører, men en praktisk reformator, der ofte udmattede sine egne tilhængere ved sin varsomhed i forhold til ændringer af den bestående samfundsorden.

Derfor er det pudsigt, at citatet anvendes af Grünbaum, der igennem sin mere end 50-årige karriere har fremstået som talsmand for radikale forandringer.

Som den nu 73-årige Grünbaum gør opmærksom på i bogen, er han faktisk en agitator forud for 1968: »Mest en 67’er, for det var i 1967, at verden til sin store forbløffelse hørte om hippierne i San Francisco, der foranstaltede en Summer of Love. Med helt fantastisk musik og LSD-trips til alle. Og Love & Peace.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Randi Christiansen
  • Mikael Velschow-Rasmussen
  • Jørn Andersen
  • Ejvind Larsen
  • Grethe Preisler
Randi Christiansen, Mikael Velschow-Rasmussen, Jørn Andersen, Ejvind Larsen og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Randi Christiansen

"Taler jeg om et kæmpe slag, hvor de progressives oprørshær besejrer de reaktionæres tropper? Nej! Jeg taler om en mentalitetsforandring – i os alle sammen – hvor vi ændrer os – alle sammen. Hvor vi langt om længe lærer at tænke på, hvad der er godt for alle mennesker. Ikke bare for nogen, men for alle!"

Hvis man ikke forstår, at alt er forbundet, hvordan skal man så lære, at egen overlevelse er uløseligt knyttet til de andres?

Det lyder ikke som om, ole kommer med noget nyt - jeg troede ellers, at han allerede i sin ungdom havde forstået, hvor og hvor meget lokummet brænder. At komme nu som 73 årig og bare pege på det, alle med to brikker at flytte med er så frygtelig klar over, det er altså en tynd omgang.

Mennesket lever ikke af brød alene. Vi er ikke kroppe med bevidsthed, vi er bevidsthed, som har en krop. Det er i forståelsen af, hvorledes bevidsthed og materie interagerer, at vi finder nøglen til den forståelse, som er en forudsætning for at undgå de ældgamle fælder, som de menneskelige samfund så ofte har været fangne i.

Steffen Gliese

Men den demokratitanke, som Roosevelt udfolder, er netop ikke demokratisk, medmindre den bygger på et ægte demokrati, hvor det er folket igennem demokratiske institutioner, der faktisk styrer samfundet. Ellers er valgdemokratiet i lige så høj grad protofascistisk.
Kurt Weill og Maxwell Anderson skrev i 1938 Knickerbocker Holiday, der var et skjult angreb på den form for centralisme, Roosevelt-årene også var et udtryk for i manges øjne. Det er i dag værd at læse Andersons forord, hvis man vil se, hvor vore egne politikere i deres mere og mere heftige greb om samfundets aktiviteter er ved at bringe os hen - i rent storhedsvanvid.

Randi Christiansen

Hvor er demokratiet steffen? I 1998 udtalte donald trump, at hvis han nogensinde skulle stille op til det amerikanske præsidentvalg, skulle det være for republikanerne, for - frit efter facebook opslag (hvorfor er opslag ikke til at finde igen?) som citerer peoples magazine : 'de har de dummeste vælgere, jeg kunne lyve for dem, og de ville alligevel stemme på mig'.