Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Fantasyforfatteren Cecilie Eken har kastet sig over sød og tryg science fiction

I ’Karanagalaksen’ møder science fiction-genren fantasy og meget sød musik opstår
Cecilie Eken markerer sit 25-års-forfatterjubilæum med en ny science fiction-serie.

Cecilie Eken markerer sit 25-års-forfatterjubilæum med en ny science fiction-serie.

Agnete Schlichtkrull

Kultur
29. juni 2018

Børnebogsforfatteren Cecilie Eken har 25-års-jubilæum i år og fejrer det sammen med sit forlag ved at lancere en ny science fiction-serie. Eller måske skulle man blot kalde Karanagalaksen for et eventyr, der foregår på nogle planeter.

Ekens univers er i høj grad også et blik tilbage i tiden, til nordisk mytologi og de islandske sagaer. Man kan også sige det sådan her: Eken er stadig fantasyforfatter – også nu hvor hun er begyndt at skrive science fiction. Noget andet vigtigt er også, som det plejer at være: Eken bidrager – som hun altid har gjort det – med nye ord til dansk.

Engang fandt hun på ordene Vingekatten (2000) og Mørkebarnet (2007), den nye fortælling har eksempelvis blomsternavne som »gul engbue« og »hvid månestilk«.

De blide, poetiske botaniknavne står side om side med hårdere navne på det teknologiske udstyr, der findes i Karanagalaksens univers, f.eks.: »hypersonisk jagtriffel«, »femlags termohud« og en »personlig ved-alt«.

For en læser som mig, der befinder sig godt i det sprogpuritanske hjørne, er det fascinerende at læse en forfatter som Eken, der tilsyneladende ikke har spor problemer med at kreere sprog. Hun tager fra alle hylder, »karana« er sanskrit og kan meget passende betyde ’at skabe’.

Ekens hovedperson hedder Saga, hendes fosterbror hedder Njal, og planeten, de bor på, hedder Hvidøy. Deres heste hedder sleipnere og har præcis som Odins hest otte ben, men hos Eken har de også vinger. Det er smart, men det allermest smarte i Ekens nye fantasiunivers er, at rumskibene er levende væsener. Sådan løser man problemet med at skaffe brændstof dér ude i rummet. Men løsningen er samtidig en spændende måde at opløse modsætningen mellem det biologiske og teknologiske.

’Log I - Styrke’ er den første af i alt tre bøger i serien om Karanagalaksen.

’Log I - Styrke’ er den første af i alt tre bøger i serien om Karanagalaksen.

Høst & Søn
Sagas rumskib hedder Brimdir, og dets form minder »lidt om et havdyrs«. Saga beskriver det som »det smukke, lille rumskib, der stod og ventede, vågent og klar til afgang. Dens changererende yderside åndede let […], dækket af skæl, der kunne drikke sollys og omsætte det til energi og fremdrift«.

Citatet illustrerer meget godt, hvordan Saga som fortæller er malende beskrivende og grundigt informativ i samme ombæring. Helt alene i rummet i maven på Brimdir er Saga sin egen doktor Watson, der stiller spørgsmål til beretningen, så læseren får alt med. Saga fører logbog, det er den, der har givet bogen form.

Dramaet i Karanagalaksen er, at Sagas planet er blevet besat af fyrst Almaz fra naboplaneten Kamenia. Formålet er at bruge Hvidøys beboere som forsøgskaniner. Almaz’ hær har dræbt både hendes far og Njal. Sagas mor befinder sig på en anden planet (for skilsmisser findes også i Karanagalaksen).

Saga er undsluppet og er på vej til Forbundsplaneten Aohm for at fortælle galaksens øverste myndighed, hvad der er los på hendes hjemplanet. Men så har fjenden, den onde fyrst Almaz, en virkelig sød søn, Illarion, så Saga er faktisk ikke helt alene alligevel. Illarion har sendt en besked med ud i rummet til hende.

Det var godt at høre Illarions stemme derude i rummet – både for Saga og for mig – men jeg var nu aldrig rigtig bange på turen. Det her er helt sikkert den sødeste og tryggeste science fiction, jeg er stødt på. Rasmus Klumps mor – eller en der ligner hende til forveksling – kommer endda på banen til slut med pandekager til Saga. Eller det hedder de selvfølgelig ikke, de hedder pandebrød – og der er »melonbær« til. 

Det er også et af Ekens særlige kendetegn, at hun som børnebogsforfatter går stærkt ind for håb og happy endings. Det gør hun stadig. Karanagalaksen er ingen dystopi, i et kapitel går Eken fra håbløshed til håb på mindre end to sider. Det er der selvfølgelig en vis omsorgsfuldhed over for læseren i, men jeg ville gerne have været ordentligt bange undervejs.

Cecilie Eken: ’Styrke. Karanagalaksen. Log I’. Høst & Søn. 240 sider. 200 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her