Læsetid: 6 min.

Knud Romers projekt er sympatisk, men romanen er simpelthen ikke gennemarbejdet nok

Efter 12 år er Knud Romer klar med den svære toer. Den er desværre ikke helt forløst: Der bliver skudt i både øst og vest, og trådene bliver aldrig samlet
Knud Romer debuterede med den meget omtalte autofiktive roman Den som blinker er bange for døden om barndommen på Falster i 2006, som blev voldsomt eksponeret. Ikke mindst fordi gamle naboer eller bekendte ringede aviser op og påpegede fejl i romanens virkelighed, ’for sådan var det altså slet ikke’

Knud Romer debuterede med den meget omtalte autofiktive roman Den som blinker er bange for døden om barndommen på Falster i 2006, som blev voldsomt eksponeret. Ikke mindst fordi gamle naboer eller bekendte ringede aviser op og påpegede fejl i romanens virkelighed, ’for sådan var det altså slet ikke’

Finn Frandsen

8. juni 2018

Der er forfattere, som i kraft af deres person og livshistorie er så god en historie, at det næsten altid er den biografiske historie, der løber med overskrifterne. Når han eller hun træder frem i spotlyset, overstråler personen forfatteren – og dermed sine egne fiktive opfindelser. Uanset om der er tale om autofiktion eller ej.

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at der i sådanne tilfælde må opstå en mærkværdig konkurrence mellem den biografiske person og den fantaserende forfatter, og at det indimellem kan føles som en sær indvendig kamp, når man vender sig mod spejlet: Hvem er den største i verden her? Historien om mig eller mine historier?

En af de forfattere her til lands, hvor det biografiske på det nærmeste har overtaget historien, er Knud Romer (f. 1960). Romer debuterede med den meget omtalte autofiktive roman Den som blinker er bange for døden om barndommen på Falster i 2006, som ikke mindst blev voldsomt eksponeret, fordi gamle naboer eller bekendte ringede aviser op og påpegede fejl i romanens virkelighed, ’for sådan var det altså slet ikke’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Frede Jørgensen
Frede Jørgensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frede Jørgensen

Knud Romer er en af de personer
der har beriget mit liv

Helene Ziegler, Inge Wie Nielsen, Oluf Husted, Christel Gruner-Olesen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

Hvorfor står der at bogen koster 300 kr. når man kan få den billigere? Det er da ikke en læservenlig oplysning?

Torben K L Jensen

Knud Romer har vreden og indignationen på rette sted.

Helene Ziegler, Inge Wie Nielsen, Anders Reinholdt, Katrine Damm, Lise Lotte Rahbek, Frede Jørgensen, Kim Houmøller, Christel Gruner-Olesen og Anne Mette Jørgensen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Frede Jørgensen

Jeg synes han har humor og gode iagttagelser. Men altså 12 år om at skrive en bog, er vel lidt afslappet, jeg kan selv godt lide at få noget fra hånden, og bliver i almindelighed mest imponeret over produktive typer.

Anne Mette Jørgensen

Henrik Brøndum.
Allerede,når du skriver afslappet har du jo sendt ham til hjørne. Det er vel ikke sagens kerne.
Der kan være et hav af årsager og du kender dem ligeså lidt som jeg. Måske siger det mere om dig end om K. Romer. Er du i hamsterhjulet, som alle de andre der higer efter anerkendelse.
Normalt bryder jeg mig ikke om ordet, folkeligt men her er det på sin plads. Det er hvad Knud Romer er. . Udover at dit navn er mig bekendt,( Brøndums forlag) så er jeg ikke så belæst at jeg har læst noget af dig. Min fejl , indrømmer.

Helene Ziegler, Inge Wie Nielsen, Jørn Andersen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jørn Andersen

Det sidste års tid , har jeg med større og større malice,lyttet til Romers prg. på 24syv. Hans mere og mere maniske fremturen i at ville have ordet,afbrydelse på afbrydelse med egne banaliteter , af sine altid fortræffelige gæsters ræsonnementer,viser en mand helt ude af balance.

Jørn Andersen

Og når man tænker på Romers uhørt grove og nedladende kommentarer til andre mennesker feks. Charlotte rørth,må man konstatere,at hovmod står for fald,er det Rørth,som er endt på et psychiatrisk hospitel ? Nej det er Romer.

Kim Houmøller

Den bog må og skal jeg eje. Kommentarerne her bekræfter mig. Fantastisk med en forfatter, der i den grad kan provokere, og få folk op ad stolene.

Helene Ziegler, Inge Wie Nielsen, Annemette Due, Katrine Damm, Hans Aagaard, Anne Mette Jørgensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Henrik Brøndum

@Anne Mette Jørgensen

Jeg har ikke noget med mit efternavn at gøre, og er amatørkommentator, men professionel til at drive forretning og skrive programmeringskode. Det bliver læst ganske meget, måske flere millioner gange hver dag, og jeg kan godt sende dig noget, men det kræver at du skriver under på en kontrakt.

Ture Nilsson, Maria Jensen og Hans Aagaard anbefalede denne kommentar
Anne Schøtt

I en anden artikel i Information beskrives det, at det tog tyve år for Arundhati Roy at spare op til den svære to’er. Just saying. Man bør vel heller ikke plukke en frugt før den er moden.

Helene Ziegler, Katrine Damm, David Joelsen, Anne Mette Jørgensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Der er et utal af kunstnere, som har som har været normbrydende og ikke altid særlig venlige. Nogen har været på psyk og eller været i fængsel.
Tænk på; Tove Ditlevsen, som tog sit eget liv, August Strindberg, Van Gogh, Stefan Zweig, som også endte i selvmord. Strindberg var udover en fremragende forfatter også en habil kunstmaler. Der er mange flere. Deres kunst er ikke ligefrem udsprunget af en dans på roser.

Helene Ziegler, Inge Wie Nielsen, Hans Aagaard og Henrik Brøndum anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

Til Henrik Brøndum.
Tak for tilbuddet, men bare ordet, programmeringskode gør mig helt svimmel. Så, nej tak.

Henrik Brøndum

@Jørn Andersen

Der er jeg nu enig, kunstnere skal ikke leve op til samme krav om ordentlig opførsel som os andre. Selvom de er på offentlig hjælp kan de godt tillade sig at tisse på deres madskål.

David Joelsen

Jeg kunne lide Romer og hans vid, men blev skuffet da han fald en læremester i ryggen. Kvaliteten af et værk har heldigvis intet med tiden den bliver til i at gøre. Man skriver ikke bøger efter Scrum-metoden.

Inge Wie Nielsen

Jeg er interesseret! Synes Romer har noget på hjerte, og han er menneskelig med følelser.... han er ikke iscenesat.
Man kommer ingen vegne med at holde kæft, og tie og samtykke.
Han engagerer sig i omverdenen og har en mening...
Det burde vi alle gøre...