Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Læs Madame Secretary’s tankevækkende bog. Selvom håbet måske allerede er ude

USA’s tidligere udenrigsminister Madeleine Albright går i sin nye bog ’Fascisme – En advarsel’ bagud i det selvoplevede under og efter Anden Verdenskrig og knytter an til vores tid
Madame Secretary of State er mere end almindeligt velskrivende med en indsigt i historien, der personligt rækker bagud i det selvoplevede under og efter Anden Verdenskrig på flugt for både hvid og rød fascisme.

Madame Secretary of State er mere end almindeligt velskrivende med en indsigt i historien, der personligt rækker bagud i det selvoplevede under og efter Anden Verdenskrig på flugt for både hvid og rød fascisme.

Brendan Hoffman

Kultur
15. juni 2018

USA’s tidligere udenrigsminister Madeleine Albright er velkendt også for danske læsere takket være sine to bemærkelsesværdige erindringsbøger. Madame Secretary of State er mere end almindeligt velskrivende med en indsigt i historien, der personligt rækker bagud i det selvoplevede under og efter Anden Verdenskrig på flugt for både hvid og rød fascisme.

I sin nye bog: Fascisme – En advarsel ser Albright på denne baggrund, og i betragtning af de sidste års begivenheder frem mod det, der burde være utænkeligt. I disse tider tegner sig, imidlertid ikke kun under fjerne horisonter, men i land efter land fascismens stadig mere påtrængende nærvær eller tilbagevenden – i Ungarn, Polen, Italien, USA, etc. og en rem af huden i Danmark.

Debatten om fascismens nutidige væsen – eller nazismens tendens – afvises ofte af borgerlige debattører, der gerne beskylder folk, der anlægger sammenligninger for at trække nazikortet, jødekortet, offerkortet, etc. – højaktuelt angående Donald Trump: fascistkortet.

I en grundig indledning til bogen, som diskuterer fascismen i lyset af Mussolini, Franco, Hitler, Stalin og ledende kommunister, der var lige så meget fascister som de førstnævnte, søger Albright at definere fænomenet. Selvsagt bliver dette mere skitseret, end forfatteren lægger an til. Fascisme kan med megen rimelighed afgrænses til den historiske periode, hvori fascismen optræder pr. navn og betegnelse. Sådan set også den mest retskafne og historisk korrekte fremgangsmåde. Men alligevel.

Madeleine Albright: ’Fascisme – En advarsel’.

Fænomenologisk tilgang

Fascismen udsprang af særlige forhold i 1920’ernes Europa, først og fremmest Italien, Spanien, Portugal og Tyskland. Uden Første Verdenskrig næppe fascisme. I hvert fald ikke i den velkendte form. En historisk hovedingrediens i fascismen er unægtelig historisk betinget ekspansion (kolonialisme) og national selvhævdelse og revanche.

Albright vælger definitionen anderledes, er ej heller historiker og griber som politolog sagen mere fænomenologisk an. At Albright ikke søger kontakt til Hannah Arendts analyse af fascismen og nazismen (1969), et hovedværk i den historisk-filosofiske litteratur om det 20 århundredes katastrofer, er kilde til undren. En mærkelig mangel i bogen, at Albright her står uden reference. Så meget desto mere mærkeligt som, at Arendt og Albright forekommer åndsbeslægtede.

Albright byder således på sin egen definition. Ikke at forveksle, som hun understreger, med populisme. Denne har hun færre indvendinger imod, skønt man kan mene, at aktiv og aggressiv populisme er en forudsætning for fascismens succes.

En fascist er ifølge Albright: »… én som identificerer sig stærkt med hele nationen eller gruppen, som hævder at tale på vegne af den, ikke interesserer sig for andres rettigheder og er parat til at bruge de midler, som måtte være nødvendige – herunder vold – for at nå sine mål.«

Definitionen, som det fremgår, er bred og fordrer den tilføjelse, som forfatteren da også gør meget ud af i bogen. En af fascistens mest betændte metoder mod magten, er bevidst undergravning af samfundets kontrolorganer: pressen og i sidste ende retsvæsenet og et uafhængigt embedskorps. Fascismens første mål er eliminering af kritik og dialog. Fascismens retorik betyder bestandig repeterede enslydende formler og afskæring af indvendinger. Modstand er jo blot elitens jammer eller den politiske korrekthed.

Hvad der er vigtigere for en snigende omformning af et demokratisk system til et totalitært eller semitotalitært eller fascistisk samfund, er destruktionen af kritisk kontrol.

Videnstab

Det siger sig selv, at Albright, der foruden akademiker jo er politiker, vender skytset mod Trump, i hvem hun ser fascisten og truslen mod demokratiets funktioner personificeret. Trumps systematiske nedbrydning af afgørende organer i det amerikanske samfund: FBI, CIA, domstolene, det politiske system, valgprocessen, flere ministerier, diplomatiet, osv. er ikke uden videre for en efterfølger muligt at genoprette.

Enorme mængder af viden, erfaring og udvikling kastes bort i en påstand om at dræne den sump, der for det første er en demagogisk illusion, men som Trump for det andet ironisk set selv, med modsat fortegn af good government, ivrigt bruger som scene for korruption, nepotisme, trusler, intimidering og fyringer af nøglepersoner, alt lige efter bogen. En fascistisk konstruktion under etablering, der ikke kender til andre hensyn end magthaverens behov og selvdyrkelse.

Ikke ulig de store fascistiske forgængere i forrige århundrede er processen i øvrigt karakteriseret ved afgrundsdyb historieløshed: ’America first’, ’Danmark for danskerne’, ’Polen muslimfrit’, alle disse slagord i nationens navn som dækker over uvidenhed eller måske rettere forfalskning af den totale nationalstats oprindelse og konsekvens.

Tragedien lurer: I distræt afstand fra to verdenskrige, en lang og bitter kold krig samt adskilligt andet kaster menneskene i Europa og Amerika nu dyre erfaringer overbord til fordel for stupid chauvinisme.

Om dette handler Madeleine Albrights bog. Denne nye virkelighed, der kan ende grueligt galt, er med ovennævnte forbehold over for fravalget på litteraturlisten værd at gøre sig klart.

Læs Madame Secretary’s tankevækkende bog. Men det er måske for sent.

Madeleine Albright: ’Fascisme – En advarsel’. Oversat af Uffe Gardel. 302 sider, 269 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her