Læsetid: 3 min.

I ’Du er den’ leger granvoksne mænd dræbertagfat, og det er for det meste sjovt

Med udgangspunkt i virkelige begivenheder fortæller Jeff Tomsic i ’Du er den’ for det meste morsomt om fem venner, der en måned hvert år leger tagfat – og har gjort det, siden de var børn
Bob (Jon Hamm), Hoagie (Ed Helms) og Chilli (Jake Johnson) forsøger desperat at fange deres ven, Jerry (Jeremy Renner), i en avanceret form for tagfat i komedien ’Du er den’. 

Bob (Jon Hamm), Hoagie (Ed Helms) og Chilli (Jake Johnson) forsøger desperat at fange deres ven, Jerry (Jeremy Renner), i en avanceret form for tagfat i komedien ’Du er den’. 

SF Studios 

29. juni 2018

Hvert år i maj tager fem venner fri fra arbejde for at lege tagfat. Det har de gjort, siden de var børn. Det er den ultimative omgang tagfat, og selv om de nu er i 30’erne og bor forskellige steder i USA, bruger de stadigvæk oceaner af tid, penge og kræfter på at rejse frem og tilbage, iføre sig forklædninger og forsøge at snyde hinanden, så dén af dem, der har været den siden året før, kan klappe en af de andre på skulderen og sige: »Du er den.«

Den eneste i venskabskredsen, der aldrig har været den, er Jerry (Jeremy Renner), men da Du er den, Jeff Tomsics virkelighedsbaserede komedie om ham og hans venner begynder, skal han giftes, og så øjner vennerne en sjælden mulighed for at få skovlen under ham.

Det er dog på ingen måde så nemt, som det lyder. Jerry er en ninjakriger, og han er klar, da dyrlægen Hoagie (Ed Helms), den succesfulde virksomhedsleder Bob (John Hamm), det fraskilte hashhoved Chilli (Jake Johnson) og neurotiske, excentriske Sable (en meget morsom Hannibal Buress) dukker op.

Med sig har de fire Hoagies kone, Anna (Isla Fisher), der næsten går mere op i legen end vennerne gør – hun har virkelig svært ved at styre sit konkurrencegen – og Wall Street Journal-journalisten Annabelle (Rebecca Crosby).

Hun skulle egentlig interviewe Bob, men er nu kommet på sporet af en meget bedre historie: Granvoksne mænd, der leger en art dræbertagfat. Man forstår hende godt. Det går hårdt for sig, ikke mindst fordi Jerry er så meget bedre til legen end vennerne.

Urkomiske situationer

De fem barndomsvenner og deres insisteren på at blive ved med at lege er et godt udgangspunkt for en film, og der er noget meget livsbekræftende i at se også voksne opføre sig som børn.

»Vi holder ikke op med at lege, fordi vi bliver gamle. Vi bliver gamle, fordi vi holder op med at lege,« siger de fem hele tiden med et Benjamin Franklin-citat, der i øvrigt ikke er et Benjamin Franklin-citat. Men det udtrykker ganske fint den dybere mening med Du er den og den virkelige historie, filmen er inspireret af.

De fem venner har fundet på en måde at blive ved med at se hinanden, selv om de lever forskellige liv forskellige steder i landet, og samtidig er legen med til at holde dem unge og huske dem på at have det sjovt og holde fast i det livgivende, indre barn – om ikke hele tiden så i hvert fald noget af den.

Men al denne mening med galskaben er i Du er den trods alt underordnet det, det egentlig handler om i filmen: At placere de fem mænd og de to kvinder i akavede, fjollede, tåbelige og urkomiske situationer. Og det er da morsomt, når Hoagie, Chilli og Sable jagter Jerry i en golfvogn for så at køre galt i en skov, der pludselig forvandler sig til en skræmmende krigszone a la Platoon, hvor fjender lurer bag hvert et træ.

Ja, Jerry går til den, når han leger tagfat. Og det er sjovt, når Jerry til sin bryllupsreception inviterer den kvinde, som både Bob og Chilli engang begge var – og vist stadigvæk er – forelskede i, hvorfor de mister al fokus, og den snu Jerry endnu engang kan slippe for at blive den.

Der er masser af urimeligheder, plothuller og knap så vellykkede øjeblikke i Du er den, men gennem store dele af filmen kunne jeg ikke lade være med at grine. Og så er jeg selv en varm fortaler for, at man skal holde fast i sit indre barn og blive ved med at lege med sine venner, også selv om man er blevet voksen og følsom. Det holder én ung og venskaberne friske.

Du er den. Instruktion: Jeff Tomsic. Manuskript: Rob McKittrick og Mark Steilen. Amerikansk (Biografer landet over)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Oluf Husted
Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu