Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’Ocean’s 8’ tager diamantkuppet på rutinen uden at udfordre nogen

11 år efter at Steven Soderbergh afsluttede sin genreforfriskende kupfilmstrilogi med ’Ocean's 13’, bliver serien genoplivet med Sandra Bullock i hovedrollen som Debbie Ocean – søster til George Clooneys Danny Ocean. Hun og hendes kumpaner er lige så dygtige og ambitiøse kriminelle, men morer sig ikke lige så tydeligt med deres forbrydelse som i de gamle film
I Oceans 8 medvirker bl.a. Anne Hathaway, Cate Blanchett, Dakota Fanning, Katie Holmes, Olivia Munn,Rihanna og Sandra Bullock.

I Oceans 8 medvirker bl.a. Anne Hathaway, Cate Blanchett, Dakota Fanning, Katie Holmes, Olivia Munn,Rihanna og Sandra Bullock.

SF Film

Kultur
22. juni 2018

Forbryderkongen Danny Ocean (spillet af George Clooney i Ocean’s 11-13) er – vist nok – død. Længe leve hans søster, forbryderdronningen Debbie Ocean (Sandra Bullock), der i første scene af Ocean’s 8 bruger sine store glugger til at overbevise en fængselsbetjent om, at hun ikke ønsker andet af sin prøveløsladelse end at komme godt i gang med et simpelt liv.

Det er naturligvis en stor, fed løgn, for Debbie vil udfolde sine talenter, og de er alle sammen inden for det kriminelle område. Hun kan svindle og bedrage i det små, som da hun fupper sig til skønhedsprodukter og nyt tøj i et supermarked og derefter et værelse på et luksushotel i New York. Det er ikke, fordi Debbie nødvendigvis er på nødens rand. Hun skal bare have banket rusten af de gamle svindlerrutiner, som hun kun i begrænset omfang har kunnet træne de fem år, otte måneder og 12 dage, hun har siddet inde for kunstsvindel, forrådt af sin partner, kunsthandleren Claude Becker. 

Debbie har en plan

Som en anden høj, slank og kvindelig Egon Olsen har Debbie Ocean brugt al sin tid i spjældet på at forfine sin metode og planlægge det næste kup. Til den årlige og meget prestigiøse gallafest på kunstmuseet The Met i New York vil hun stjæle en legendarisk diamanthalskæde til en værdi af 150 mio. dollar. Debbie får sin gamle veninde og medsammensvorne Lou (Cate Blanchett) med på planen, og sammen begynder de at samle en forbryderbande med de relevante kompetencer.  

Til diamantkuppet skal Debbie og Lou bruge en hacker, en hæler, en diamantsmed, en lommetyv og en designer. Alle poster bliver besat af kvinder, fordi – forklarer Debbie for en god ordens skyld – dem lægger man ikke så meget mærke til. Jeg ved nu snart ikke, om det er sandt, når kvinderne er iført pompøse gallaskrud, men Ocean’s 8 følger 2016-versionen af Ghostbusters’ eksempel og slår gentagelsen af en tidligere succes op på at have et udelukkende kvindeligt cast.

Det er det første højdepunkt i en kupfilm: at se holdet blive sat. Dels er præsentationen af de forskellige forbryderes særlige evner som regel en sjov og opfindsom parade af cirkusnumre, dels giver overtalelsesprocessen anledning til sjove optrin. Og bevares, det er et dygtigt hold, der bliver sat, men alle karaktererne virker underudviklede og flade, fordi de ud over deres evner bare er blevet tildelt en eller to livsstilsmarkører hver i stedet for en personlighed.

I rollen som hackeren Nine Ball er der tilsyneladende ikke blevet krævet andet af Rihanna, end at hun stirrer stenet ud på verden gennem sine dreadlocks, fyrer op for joints på aparte tidspunkter og slæber rundt på en laptop dækket af klistermærker.

Også deres indbyrdes relationer virker underudviklede, fordi der ikke skal mere til, end at Debbie Ocean indvier de andre i planen og lover dem en andel i gevinsten, før de siger okay og er helt med på at begå et stort anlagt diamantkup med mange ubekendte faktorer. Så sidder de pludselig med alle deres talenter og forskellige særheder i Lous rå, højloftede lejlighed og lægger vovede planer, som havde de aldrig bestilt andet.

Alt for få knaster

Tilvænningsfasen, hvor de forskellige stortalenter lærer at arbejde sammen, plejer at være den næste optur i en kupfilm efter rekrutteringsprocessen, men i Ocean’s 8 går det for glat. Der er alt for få knaster i samarbejdet og alt for få facetter i karaktererne. Resultatet er, at man ser et diamantkup skride frem efter planen uden de op- og nedture, der kunne gøre en lidt mere engageret i projektet. 

Hackeren Nine Ball (stift spillet af Rihanna) kommer godt ud af det med den gadesmarte lommetyv Constance (Awkwafina), der arbejder fint sammen med superhæleren og kupkoordinatoren Tammy (Sarah Paulson), som ikke har nogen problemer med diamantsmeden Amita (underligt anonymt spillet af ellers aldrig anonyme Mindy Kaling), der går godt i spænd med den fallerede og neurotiske designer Rose Weil (Helena Bonham Carter, der virrer med øjnene som i en Tim Burton-film). Rose Weil skal klæde skuespilleren Daphne Kluger (Anne Hathaway) på, når hun skal være vært til gallafesten. Det er fra hendes hals, diamanthalskæden skal stjæles. 

Og stjålet, det bliver der. Med bravour og udspekulerede detaljer. Men kuppet er – som filmen, der skildrer det – en noget rutinepræget præstation, der ikke for alvor udfordrer de involverede. Det er en skam, når rollebesætningen har potentiale til mere imponerende bedrifter.  

’Ocean’s 8’. Manuskript og instruktion: Gary Ross. Amerikansk. Vises i biografer over hele landet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Bjerre

Selvfølgelig er denne ide lidt op af bakke. Rigtige kvinder laver ikke diamantkup, det har de da mændene til?

Men rollelisten er ikke ueffen, så jeg ser den nok alligevel!

Claus Nielsen, Flemming Berger og ulrik mortensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Jeg ville gide se filmen med mindre spektakulære kvinder med større personligheder.

Eva Schwanenflügel

Det virker irriterende at remake et mande-franchise istedet for at lave noget helt nyt.
Typisk Hollywood.

Eva Schwanenflügel

Filmen har otte kvindelige skuespillere, men en mandlig instruktør.