Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

En skov af autotune

First Flushs stedsegrønne sange forgrener sig i et musikalsk vildnis af syre, bluegrass, electronica og postpunk. Vokalerne gemmer de bag en skov af autotune, og det er i grunden en skam, at de fine sangtekster og klare melodier ikke får mere lys
First flushs sangtekster er enkel naturpoesi a la Morten Chemnitz, men forvrænges af bandets overdrevne brug af autotune.

First flushs sangtekster er enkel naturpoesi a la Morten Chemnitz, men forvrænges af bandets overdrevne brug af autotune.

William Winsløw

Kultur
15. juni 2018

Tørke og overmodne jordbær har i år fået juni til at leve op til sit ry som årets første sommermåned. Årstiden matcher tematisk danske First Flushs fjerde album, Spira, for der løber en skærsommerlig kilde gennem albummets ni numre. I »Juni ved min side« synger de:

»Nu skal vi synge / Stedsegrønne sange« og »Ja, her er kilden / Med et sangblad til himlen / Nu skal vi synge / Dybblå sange«. Nuanceforskydninger og musikalske stilskift er karakteristiske for det danske indiebands på én gang ambitiøse og laissez faire rockmusik, der hele tiden afsøger nye åløb.

Naturornamentik

Det danske firkløver er groet ud af den fynske undergrund og har med deres tre tidligere udgivelser gjort genrehybrider og autotunet vokal til deres vandmærke. Udgangspunktet er en klassisk rockbesætning med guitar, bas og trommer, og gruppens to sangskrivere Alexander Weile Klostergaard og Jonathan West Carstensen er lige så meget lyrikere som musikere.

Et udvalg af deres sangtekster udkom tidligere i år i bogform med titlen Rosenkammer. De to eneste sange på Spira, der ikke er med i bogen, er den instrumentale intro og den afsluttende »Gi mening«. De rammer med spinkelt klaver og sørgmodige strygere albummet ind.

I en enkel naturpoesi a la Morten Chemnitz er teksterne så godt som støvsuget for tidsmarkører.

Et enkelt sted forstyrrer den plagende tone fra en telefon, men ellers er det kirsebærtræer, regn, brombærhegn, tvivl, tab, længsel, ålegræs og sommertanker, der trænger sig på. Titelnummeret bliver næsten helt universalromantisk i linjer som »Furerne jeg traf på morgenmark / Skovens hove buldrer lysegrønt«, og besjælingerne af naturen runger som et ekko af Adam Oehlenschlägers morgenvandring.

Døsig intensitet

Sværmerisk elektrisk guitar åbner sangen »Bare lad dem ligge«. Der er variation og energi i sangen, der snørkler sig og skifter tempo; ornamentalt, om man vil. Den famlende komposition underbygger sangens grundstemning, hvor længsel og usikkerhed synes at resultere i en døsig, vemodig kapitulation. »En drøm er nu forbi« gentages.

Savn og undren over en opløst kærlighedsrelation flettes sammen med enkle og sarte naturbilleder: Skyggerne er tomme, skyerne er løse og bølgerne vugger bølger. Den autotunede vokal synes desperat og står med sit døsige udtryk i stærk kontrast til den intense melodi.

I mine ører hører autotune uløseligt sammen med Chers 1998-hit »Believe« og Melodi Grand Prix-vinderen »Smuk som et stjerneskud« med Brødrene Olsen, så man skal lige vænne sig til den uvante kombination af udsyret rockguitar og autotune, spinkel pianoklimpren og autotune, lo-fi-lydproduktion og autotune.

Man kunne få den mistanke at brugen af dét digitale filter skyldes, at bandets vokale formåen ikke helt rækker til deres kompositoriske ambitioner.

Men det afkræftes på dé af pladens numre, hvor Klostergaard og Carstensens sang ikke er forvrænget henimod uforståelighed. Jeg bliver helt glad, da jeg på »Längtan« mellem blæserne i b-stykket pludselig kan høre den snøvlende sang, som den lyder naturligt.

Det ender med at irritere, at First Flush ikke lader deres sange stå mere nøgent frem. Det forurener de fine sangtekster, at de skal skjules bag en skov af autotune. Og det er i grunden en skam, for ellers er Spira et melankolsk, men melodisk sprudlende lydspor til midsommeren.

First Flush: Spira (Visage)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her