Læsetid: 4 min.

Sønden for solen

Drømmen om paradisets filialer i Stillehavet i kunst og virkelighed
15. juni 2018

Når vittighedstegnerne skal anskueliggøre et skibbrud, er den øde ø foruden den enlige overlevende udstyret med mindst én palme, underforstået scenen er sat på en sydhavsø. Ellers ville den skibbrudne i lasede bukser og langt skæg være død af kulde.

Daniel Defoe lader tilsvarende Robinson Crusoe friste eneboerlivet – før Fredag – på en frodig tropisk klat i det uendelige ocean.

Mærkeligt nok medtager litteraturhistorikeren Frits Andersen ikke den historie i sin ellers imponerende rundtur i stillehavsøernes virkelige og litterære topografi: Sydhavsøen. Nydelsens geografi.

En ordentlig svend af en bog, hvor forfatteren foruden indføringen i de kunstneriske discipliner i forbindelse med det vældige halvt verdensomspændende havrige på 25.000 øer forklarer og vurderer dette enorme miljøs udsigter, som ikke er for gode.

Hvor mange af øerne, der står til at forsvinde som følge af de nu uundgåelige havstigninger, kan ingen vist sige præcist. En kendsgerning er det, at mange øer med beboere leder efter indvandringsmuligheder i den tropiske region.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu