Læsetid: 5 min.

Her i Sovjetunionen-albummet knæsættes Tintins evige rolle som den lille mands forsvarer

Hergés ’Tintin i Sovjetunionen’ er baldrende ramasjanglæsning og det eneste album, hvor vi rent faktisk ser Tintin skrive en reportage, samtidig med at vi får et kig ind bag den sovjetiske industris potemkinkulisser
Den blege farvelægning i den nye udgave dæmper energien på siderne, der er tegnet og tænkt i sort/hvid. Digitale overgange, her i eksplosionen og flammerne, er særligt iøjnefaldende fremmedlegemer. Den danske tekstning står regelret og fryser inde i boblerne, uden originalens organiske dynamik.

Illustrationer: ’Tintin i Sovjetunionen’.

Til venstre: original udgave. Til højre: ny udgave.

Den blege farvelægning i den nye udgave dæmper energien på siderne, der er tegnet og tænkt i sort/hvid. Digitale overgange, her i eksplosionen og flammerne, er særligt iøjnefaldende fremmedlegemer. Den danske tekstning står regelret og fryser inde i boblerne, uden originalens organiske dynamik.

Illustrationer: ’Tintin i Sovjetunionen’.

Til venstre: original udgave. Til højre: ny udgave.

22. juni 2018

Mange læsere lider af den vrangforestilling, at Hergés første Tintin-historie, Tintin i Sovjetunionen fra 1929, er dårligt tegnet. Det passer ikke. Den er i passager mere energisk end noget, Hergé siden lavede – grov i kanterne, men talentet er åbenlyst.

Den 21-årige Georges Rémi, Hergés fødenavn, tegnede den for det katolske børneblad Le Pétit vingtième, men skulle senere i livet føle sig utilpas med den. Han skammede sig ikke kun over tegningerne, men anså den også for politisk naiv. Det er der noget om, men den rammer alligevel noget centralt i sin kritik af kommunismens korruption og despoti.

Det var meningen, at Hergé skulle omtegne, farvelægge og modernisere den, ligesom han mellem 1942 og 55 med varierende succes gjorde med resten af sit sort-hvide ungdomsværk fra mellemkrigstiden – fra Tintin i Congo til Krabben med de gyldne klosakse. Det blev aldrig til noget. Til det var den nok alligevel for bredt og ekspressivt tegnet og for entydigt orienteret i retning af falde på halen-komedie.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu