Tag en tur op i Mexicos tynde luft med Joakim Jakobsen og de rød-hvide drenge

’Tynd luft’ er lystrejse tilbage til midtfirserne og en fortælling om det vigtigste landshold i moderne tid
’Tynd luft’ er lystrejse tilbage til midtfirserne og en fortælling om det vigtigste landshold i moderne tid

Ditte Ahlgren

Kultur
8. juni 2018

Hvis der er noget, vi danskere altid har været gode til, så er det at fremstille os selv som verdens smukkeste tabere.

Det bliver man mindet om, når man læser Joakim Jakobsens fremragende bog om firserlandsholdet, Tynd luft: Danmark ved VM i Mexico 1986.

I mange år havde vi endda en betegnelse for vores ophøjede status som grønsværens evige nederlagsmænd: Nordens brasilianere.

Det var noget, vi yndede at kalde os selv for at kompensere for det faktum, at vi tilhørte røven af fjerde division og rutinemæssigt endte i bunden af kvalifikationspuljerne til de store turneringer.

Joakim Jakobsen: ’Tynd luft'.

Joakim Jakobsen: ’Tynd luft'.

Saxo

Og ikke mindst var det en betegnelse, vi brugte til at skabe modsætning til det langt mere succesfulde landslag, der huserede på den anden side af sundet. Den nationale stolthed krævede en forklaring på svenskens succes og vores fiasko, og den fandt vi i selvbeskrivelsen af de rød-hvide drenge som fodboldens fortabte romantikere.

Vi var elegante, hvor svenskerne var tonsere.

Vi var legesyge, hvor svenskerne var disciplinerede.

Vi var sorgløse, hvor svenskerne var realister.

Vi var kort sagt Copacabana-fodbold på skandinavisk.

Joakim Jakobsen vil – sagt på jævnt dansk – skide hul i myten om Nordens brasilianere. Ifølge ham havde den intet på sig. Forklaringen på de manglende resultater var langt mere prosaisk: Vi var slet og ret dårlige.

Men så kom firserlandsholdet. Og de var ikke spor dårlige. Faktisk var de ret gode. Inden for få år spillede de sig i semifinalen ved EM i 1984 og i ottendedelsfinalen ved VM i 1986.

Undervejs leverede de flot og fantasifuld fodbold, men det er ikke det, der er det vigtigste i denne sammenhæng. Det vigtigste er, at de indførte en vinderkultur i dansk fodbold. Og netop dette faktum er medvirkende til, at Tynd luft kan læses på to planer:

Den kan læses som en lystrejse tilbage til midtfirserne, hvor vi i en kort, men gylden periode rådede over et af klodens smukkeste landshold.

Men den kan også læses som fortællingen om, hvordan det danske landshold lærte kunsten at vinde, når det gjaldt. For det er dét, der i det store perspektiv er firserlandsholdets største gave til de efterfølgende fodboldgenerationer: selvfølelsen og evnen til at hive vigtige sejre i hus.

Uden firserholdets gennembrud i midtfirserne var der aldrig blevet noget dansk europamesterskab i starten af halvfemserne. Boldekvilibristerne fra Mexico banede vejen for realisterne fra Sverige.

En bog om firserlandsholdet er naturligvis også historien om et magisk fodboldhold. Det er et storladent stof, der kræver sin fortæller. Og Tynd luft afslører en skribent, der er fodboldromantiker af hjertet, men samtidig har blik for de prosaiske fortællelinjer og gode anekdoter om Lerby, Elkjær, Olsen, Piontek, Arnesen, Laudrup og alle de andre, der var så vigtige for os dengang.

Tag en tur op i Mexicos tynde luft med Joakim Jakobsen og de rød-hvide drenge!

Joakim Jakobsen: Tynd luft – Danmark ved VM i Mexico 1986. Gyldendal, 457 sider, 299 kroner

Her er de fodboldbøger, du skal læse op til VM

En lystrejse tilbage til midtfirserne, poetiske og usentimentale portrætter af et hold pigespillere på Amager og en forfatter, der finder ud af en livskrise og hjem til fodbolden. Vi anbefaler de bedste bøger om fodbold som litterær opvarmning til sommerens VM.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her