Læsetid: 7 min.

Thorkild Bjørnvig var uendeligt dårligt castet som den machomand, der skulle forløse kvinderne omkring sig

Dramaet om Karen Blixen, Thorkild Bjørnvig og ’Pagten’ følges til dørs i Jørgen Stormgaards nye bog ’Blixen og Bjørnvig. Pagten, venskabet og bruddet’. Den grundige bog afslører ’Pagten’ som en autofiktion, der pynter gevaldigt på Bjørnvigs samtidige forhold til tre kvinder, der elskede ham
Jørgen Stormgaards nye bog Blixen og Bjørnvig. Pagten, venskabet og bruddet beskriver forfatteren Thorkild Bjørnvig (1918-2004) som en nølende mand.

Jørgen Stormgaards nye bog Blixen og Bjørnvig. Pagten, venskabet og bruddet beskriver forfatteren Thorkild Bjørnvig (1918-2004) som en nølende mand.

Ole Frederiksen

29. juni 2018

I Karen Blixens forfatterskab finder man ofte personer, der hensætter andre i umulige situationer. Ikke mindst har Blixen et falkeblik for nølerne – dem, der skuffer andre menneskers forventninger, fordi de ikke kan beslutte sig.

Jørgen Stormgaards nye bog Blixen og Bjørnvig. Pagten, venskabet og bruddet beskriver forfatteren Thorkild Bjørnvig (1918-2004) som netop sådan en nølende mand. Bogen fortæller, hvordan Bjørnvig i den periode, han beskriver i erindringsbogen Pagten (1974), lod ikke mindre end tre elskende kvinder i stikken: Karen Blixen, hustruen Grete og elskerinden Benedicte.

Hermed dekonstruerer Stormgaard effektivt hovedintrigen i Bjørnvigs erindringsværk Pagten, hvor Bjørnvig fremstiller sig selv som en tragikomisk marionet i Blixens spind. Sin ubeslutsomhed lægger Bjørnvig ikke skjul på, men meget andet i Stormgaards bog afslører reelt Pagten som en autofiktion, hvor fortælleren fremstiller begivenhederne, som de klæder ham bedst.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Grethe Preisler
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Oluf Husted
Grethe Preisler, Maj-Britt Kent Hansen og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Lorenzen

" Bl.a. afmonterer han stilfærdigt Bjørnvigs forestilling om Blixens magiske evner." Javel. så kan vi måske se frem til en afmontering af Blixens "afmontering" af Aage Henriksens kundalini-rejsning?
Det går jo ikke an med postulerede hekse på det ærværdige danske parnas?

Lars Kirkegaard

Lille fejl: Det er ikke "Drømmerne", men "Kappen" og "Ekko", der er Blixens behandling af Bjørnvig affæren. Drømmerne er fra "Syv fantastiske fortællinger" udgivet 1934 ca 20 år før Bjørnvig bekendtskabet. Mvh. LK Aarhus