Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Nye afsøgninger af det moralske grænseland mellem CIA og Mexicos karteller

’Sicario 2: Soldado’ holder næsten niveau med etteren. Denne gang har de hårde hunde i hovedrollerne ikke nogen retskaffen FBI-agent til at anfægte deres krigermoral, til gengæld bliver de blødgjort af at kidnappe en kartelleders datter
’Sicario 2: Soldado’ bruger ikke vold og brutalitet som pynt. Voldsspiralen er filmens motiv, og voldsscenerne er spektakulært filmet, effektivt timet og ægte skrækindjagende.

’Sicario 2: Soldado’ bruger ikke vold og brutalitet som pynt. Voldsspiralen er filmens motiv, og voldsscenerne er spektakulært filmet, effektivt timet og ægte skrækindjagende.

Richard Foreman

Kultur
19. juli 2018

Der er ingen regler i den krigsoperation, som den amerikanske regering beder CIA-agenten Matt Graver (Josh Brolin) iværksætte i Sicario 2: Soldado. Men selv om han og den mexicanske makker Alejandro (Benicio del Toro) har carte blanche til hvad som helst, så har de alligevel en vis moral.

Filmen går med at finde frem til det punkt, hvor den personlige moralske integritet overtrumfer lodrette ordrer ovenfra. Det sker efter en masse intenst og på sin vis imponerende ubehagelige scener.

Ligesom i forgængeren er det måden, der bliver dvælet og nølet og taget tilløb på, der skaber gruen, snarere end det er selve konfrontationen.

Fra narko- til menneskesmugling

Efterfølgeren til narkothrilleren Sicario har vendt blikket fra narko- til menneskesmuglingsbranchen. Det er de samme skruppelløse karteller, der står bag, og efter at et terrorangreb på en amerikansk butik bliver begået af terrorister fra Yemen smuglet ind over den mexicanske grænse, beslutter den amerikanske regering at definere kartellerne som terrororganisationer.

Det giver Matt Graver et nyt voldsmæssigt råderum, som han skal bruge på at få gang i en intern krig mellem kartellerne, så de kan destabilisere hinanden. Med det formål for øje skyder han og lejemorderen Alejandro (hvis familie i sidste film blev henrettet af Reyes-kartellet) nogle forskellige håndlangere og kidnapper Carlos Reyes’ datter Isabela. 

I et parallelt spor følger man den unge Miguel (Elijah Rodriguez), der er amerikansk statsborger af mexicansk afstamning, og hans udvikling fra skoledreng til menneskesmugler og sicario, dvs. kartelhåndlanger. Det er, ifølge hans ældre kriminelle fætter, det samme som at være en rigtig mand.

Hvor det i forgængeren var selve grænseovergangen mellem Mexico og USA, der var det betændte område, er det i Sicario 2: Soldado de store øde områder langs grænsen. Filmen åbner med at vise ulovlige immigranter fra en amerikansk helikopters perspektiv, hvordan de bliver spottet på radaren, belyst oppefra og omringet af amerikansk grænsepoliti.

Startscenen rummer en eksplosion, der virker lidt umotiveret, mest som en voldsom måde at etablere en synlig sammenhæng mellem menneskesmugling og terrorisme, men det er en undtagelse. Sicario 2: Soldado bruger ikke vold og brutalitet som pynt, voldsspiralen er filmens motiv, og voldsscenerne er (igen denne gang) spektakulært filmet, effektivt timet og ægte skrækindjagende.

Filmens slutning er decideret ækel at se på, men på en gennemæstetiseret måde selvfølgelig. Her var filmen ved at kamme over i det selvsmagende.

Grænser for kynismen 

Hvor etteren havde den regelrette FBI-agent Kate Macer (Emily Blunt) til at give Alejandro og Matt Gracers krigermoral modspil, er det i Sicario 2 mødet med Isabela Reyes, der rykker noget for dem. Isabela bliver introduceret som en barsk type, der kan slå fra sig i skolegården og sætte skolens rektor på plads, når han forsøger at irettesætte hende.

Hun ved lige så godt, som han gør, hvilken magt hendes far har.

Kidnapningen og den efterfølgende flugt frem og tilbage over grænsen ryster klart nok den unge Isabela i hendes grundvold, og den blødgør de ellers så forhærdede herrer Alejandro og Matt Graver. Ikke at de holder op med at være voldsparate, de finder bare frem til en grænse for, hvor kyniske de vil være. 

Ude i ørkenlandskabet arbejder Miguels nye chef på at nedbryde den selvsamme grænse, så han kan lære at blive en hård hund og behandle grænsekrydserne som får.

Den del af plottet gør indtryk, fordi det er så åbenlyst tragisk at se forhærdelsen indfinde sig, men ellers virker Miguels historie som en langsomt afviklet baggrundshistorie til den rolle, han givetvis skal spille i den treer, som denne toer så tydeligt lægger op til.

Grænselandet mellem Mexico og USA såvel som det mellem retshåndhævelse og forbrydelse kan givetvis kaste flere sofistikerede voldsscener af sig. 

’Sicario 2: Soldado’. Manuskript: Taylor Sheridan. Instruktion: Stefano Sollima. Amerikansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her