Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Der er et væld af podcasts om psykisk sygdom og mentalt helbred. Her er ni anbefalinger

Det vælter frem med podcasts om mentalt helbred. Fra tung psykisk sygdom til de mærkelige tanker vi alle sammen går rundt og bokser med, men sjældent deler. I nogle af dem griner man sig igennem, i andre tuder man. Fælles for dem er, at de ophæver grænserne mellem os, de normale, og dem, de skøre. Og så føler man sig en lille smule mindre alene bagefter
Det vælter frem med podcasts om mentalt helbred. Fra tung psykisk sygdom til de mærkelige tanker vi alle sammen går rundt og bokser med, men sjældent deler. I nogle af dem griner man sig igennem, i andre tuder man. Fælles for dem er, at de ophæver grænserne mellem os, de normale, og dem, de skøre. Og så føler man sig en lille smule mindre alene bagefter

Sofie Holm Larsen

Kultur
30. juli 2018

1. Tak for diagnosen

Vi lægger ud med en nyere dansk podcast. I Diagnosen fra Heartbeat mødes de to værter til en omgang diagnose-bilkort.

Direktør Morten Pedersen og tv-vært Jasper Ritz er, med deres egne ord, heldige at have diagnoser, og de battler gerne med deres gæster for at se, hvem der har flest. De tæller blandt andet skuespiller og børnevært Sebastian Klein, der fortæller åbent om sin indlæggelse på et psykiatrisk afsnit efter et sammenbrud, og tv-personligheden Pernille Aalund, der deler erfaringer om sin asperger.

Podcasten har det erklærede mål at fremhæve de positive ting ved livet med en diagnose. Det er et sympatisk projekt, men også et greb, der kan stå i vejen for egentlig udforskning af det totale billede. De to har netop afsluttet første sæson. Vi hepper på flere.

Diagnosen

2. ’Safe space’ i venteværelset

Mental Illness Happy Hour har kørt hver uge siden 2010.

Værten er Paul R. Gilmartin, standupkomiker og så amerikansk, at det halve nok kunne være så rigeligt. Men han er bedre til det end de fleste:

»I’m not a therapist,« siger han ansvarligt i hver episode. »This isn’t a doctor’s office. It’s more like a waiting room, that doesn’t suck.«

Episoderne starter gerne med, at vi hører lidt om Pauls uge – hvordan går det f.eks. med hans pornoafhængighed? Hvorefter en gæst, uden skam, men tit med en hel masse grin, fortæller en tung historie og får masser af tid til det. Det er ofte rørende, altid vedkommende, og med præcis den dosis humor, der gør det fordøjeligt. Start evt. med episode 59 for at mærke, præcis hvor stærkt det er at være vidne til andre folks erkendelser.

Mental Illness Happy Hour

3. Fortæl en vittighed om depression

Vært og komiker John Moe har siden sine tidlige teenageår haft to følgesvende i sit liv: comedy og depression. Og i podcasten The Hilarious World of Depression mødes de to verdener, når John Moe inviterer andre komikere, der lider af depression, ind – dog har han senere brudt konceptet lidt ved også at invitere musikere såsom Aimee Mann og forfatter John Green.

I alle udsendelserne drøfter vært og gæst også spørgsmålet om, hvorvidt depression er sjovt. Paul F. Tompkins har nok mit favoritsvar.

»Yes, it’s like you have an airplane and suddenly Morrissey has grabbed the controls.«

Start ved begyndelsen med quizvært Peter Sagal, men lov at bliv hængende til episode to med dårende dejlige og helt gakkelak standupkomiker Maria Bamford.

The Hilarious World of Depression

4. Helt ad helvedes til, tak

»Terrible, thanks for asking.«

Det har vært Nora McInerny for det meste lyst til at svare, når folk spørger, hvordan det går. Så det hedder hendes podcast. For nogle år siden mistede hun et ufødt barn, sin far og sin mand, der begge døde af cancer. Alt sammen inden for seks uger.

I podcasten behandler hun sin sorg ved at lade andre mennesker svare ærligt på spørgsmålet: Hvordan går det? Hendes betragtninger om sorg er begavede og kan være med til at løsne op for de modsatrettede forventninger, vores kultur har til de efterladte om at sørge dybt, men også komme hurtigt videre.

»We live on. We don’t move on,« siger Nora.

Start med episoden »Sad Nora and the Secret Baby.«

Terrible, Thanks for Asking

5. Podcast som hotline

Da Joel Kutz arbejdede som frivillig på en selvmordshjælpelinje lærte han at sige »Let’s sit in the dark place« som en måde at berolige det kriseramte menneske.

For, åh, hvis vi blot alle sammen kunne regne med, at der var et andet menneske, der ville sætte sig ned med os i vores mørke sted … Joel Kutz har derfor kaldt sin podcast The Dark Place.

I modsætning til flere af de andre podcasts, vi her anbefaler, er humor ikke den primære løftestang for samtale. Det handler om tid, tid, tid. Og ingen skam. Mød bl.a. Kevin Hines i episode 38, der er et af kun 36 mennesker, der har overlevet et selvmordsforsøg fra Golden Gate Bridge. Han har siden arbejdet med at hjæpe andre unge.

The Dark Place

6. Vi har alle et sind

Sundhedsmagasinet Only Human har undertitlen »we all have a body«, men behandler jævnligt psykisk sygdom.

Episoden »Me and my therapist« handler om forholdet mellem patient og terapeut – mød her kvinden, der gik til psykolog pga. uro, fik panikangst af den grænseoverskridende psykolog og måtte finde en ny psykolog, som kunne hjælpe hende over den første.

Lyder det lidt for Woody Allen’sk for dine danske ører, så tag den meget rørende episode om Jaime Lowe, der er bipolar og gennem 20 år tager lithium, indtil hendes nyrer giver op, og hun står over for valget mellem sit psykiske og sit fysiske helbred. Eller episoden »A Star With Schizophrenia« om Rachel Star Withers, stuntkvinden, der har haft hallucinationer siden barnsben.

Only Human

7. Lyt til indre stemmer

Og så kommer vi jo ikke uden om de gode, gamle, velproducerede. Lad os lige tage et par enkeltstående episoder fra This American Life.

I »Edge of Sanity« fortæller Patricia Deegan, en psykolog, der selv hører stemmer, om at undervise andre, ikkestemmehørende psykologer ved hjælp af simulationer af deres egne stemmer.

I »My Damn Mind« fra 2016 udfolder vært Ira Glass – i samarbejde med The New York Times – historien om den 26 år gamle Alan Pean, der indlægges i forbindelse med en manisk episode, men bliver skud af politiet. På hospitalet. Det er journalistik på et meget højt plan om en type tragedie, vi også har set alt for mange gange herhjemme: når dårligt rustede politimænd med pistoler bliver sat til at tackle svært psykisk syge.

This American Life

8. Den britiske hjerne

Og et par britiske. I Mrs. Brightside, BBC’s forsøg på at skabe en morsom podcast om psykisk helbred, er det komikeren Susan Calman, der skal finde den delikate balance. Det lykkes til dels.

I den mere klassiske ende finder man BBC’s All in the Mind. Solid public service, der handler om hjernen på enhver tænkelig måde. Det er formidlet forskning på et højt niveau peppet op med lidt news you can use om, hvordan man kommer igennem dagen. Fra teenagehjernens hormonforvirrede kringelkroge til psykologien bag klimaforandringer.

Så kast dig bare ud i det – skulle du få brug for lidt hångribelig viden midt i alle disse grin og tårer over de menneskelige vilkår.

All in The Mind og Mrs. Brightside

9. Men hvorfor?

Men når det handler om den journalistiske undersøgelse af hjernen og alle dens vidunderlige særheder, er der altså ingen der kommer op på siden af NPR’s The Hidden Brain.

Den her handler om alle de ting, vi normalt tager for givet i den menneskelige psykologi, men som man med fordel kunne spørge ’men hvorfor?’ til.

Det gør værten Shankar: Hvorfor sover vi? Hvorfor lyver vi? Hvorfor ønsker vi magt? Og hvordan bliver vi racister, og hvad siger din parkering egentlig om din personlighed? Gode cases, velformidlende eksperter og solidt radiohåndværk.

The Hidden Brain

Serie

Guide til podcastjunglens kringelkroge

Over sommeren følger vi nogle af de stier, som det undelige podcastudbud kan lede én ned ad. Bliv blandt andet klogere på konspirationspodcasts, historiepodcasts, true crime-podcasts og podcasts om psykisk sygdom.

Seneste artikler

 • True crime-genren trænger til en parodisk rusketur, men kaster stadig fremragende podcasts af sig

  23. juli 2018
  ’True crime’ er en af de mest populære podcastgenrer og efterhånden så veletableret, at konventioner og klicheer begynder at springe i øjnene. Det ser man i satiremediet The Onions parodiske mordgådeføljeton ’A Very Fatal Murder’, mens den danske podcast ’Et langsomt mord’ viser, hvordan genren kan bruges som afsæt for en historie, der handler om meget mere end menneskelig ondskab
 • Her er historienørdernes podcast-anbefalinger – fra Hardcore History til Tidsånd på P1

  10. juli 2018
  Historieformidling har haft et lidt støvet ry, men sådan er det ikke længere. Podcasts om historie formår både at underholde og gå i dybden med et område, så selv forskerne er begejstrerede. Det inviterer os ind i en auditiv tidsmaskine, der tilbyder overraskelser med alt fra historien om USA’s første bøssebar til døberbevægelsen i Münster
 • Konspirationsteorier er en meningsfuld reaktion på en verden uden mening

  7. juli 2018
  De kan skifte form. De er halvt mennesker og halvt øgler fra det ydre rum. De styrer Hollywood, de stod bag 9/11, de har en base på månen, og deres slægt går tilbage til Dracula. Forfatter Mads Ananda Lodahl har de senere år bevæget sig nysgerrigt rundt i en frodig podcast-underskov af konspirationsteorier og ufologi, hvor ’de’ altid sammensværger sig mod vi uvidende. Nu spørger han om det, han har hørt, kan betragtes som journalistik, fiktion eller en postfaktuel blanding, der erstatter Gud og Marx
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Jensen

Mad in America's Podcast:

https://www.madinamerica.com/mia-radio-landing/mia-podcast/

Dækker flere forskellige emner. F.eks. kritiske spørgsmål til 'videnskabelige' artikler, udtrapning af psykofarmaka, behandling af vedvarende bivirkninger, tvang, retssikkerhed, peer-support, metoder til behandling, personlige historier og meget mere.

Jeg kan stærkt anbefale deres side generelt.

I deres podcasts interviewes f.eks. John Read, David Healy, Olga Runciman, Peter Breggin, Sami Timimi, Joanna Moncrief og mange andre...

Peter Jensen

Jeg vil godt advare; Det er ikke underholdning og forvanskning af vigtige problemstillinger. Det er kritisk analyse.

Ib Christensen

En vittighed om depression?
En skam vi ikke kan bede H.C. Andersen, at skrive en fortsættelse om hvordan hoben følte, da de forstod hvordan det egentlig hængte sammen, i slutningen af Kejserens nye klæder.