Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Vi anmelder: Enhedslistens ugentlige enighedsmøde på podcast og andre partipolitiske medier

Vi anmelder her partiernes egne medieproduktioner
Vi anmelder her partiernes egne medieproduktioner
Kultur
10. august 2018

En kort avis uden økonomistof, men med masser af udlændingestof

Navn: Ditoverblik.dk
Parti: Dansk Folkeparti
Format: Web

Midt i en medieforligstid, hvor Dansk Folkeparti står forrest i afgreningen af DR og Radio24syv, har partiet lanceret sit eget medie. Ditoverblik.dk hedder det, og det har allerede fået en del opmærksomhed, fordi det hævder at være uafhængigt, selv om det drives og ejes af partiet, som også betaler chefredaktørens løn. Ditoverblik.dk vil være et »borgerligt, nationalt og EU-kritisk supplement til det etablerede mediebillede«, hvilket umiddelbart lyder som et andet medie, som Ditoverblik.dk også ligner i udtryk og indhold, nemlig bloggen Den Korte Avis.

Og ligesom Den Korte Avis bugner Ditoverblik.dk med arkivfotos af hundehvalpe, muslimer, politibiler. Og Martin Henriksen. Jo længere man scroller ned ad forsiden, jo flere gange viser hans smilende ansigt sig ledsagende artiklen »Stramninger virker: 15.330 har nu indrejseforbud til Danmark«. Onsdag eftermiddag hele fem gange.

Under sektionen ’Politik’ kan nysgerrige bl.a. klikke sig ind på ’Udlændinge’, ’Ældre’ og ’Økonomi’. Vælger man sidstnævnte, får man en tom side med teksten: »Ingen indlæg at vise«. Det siger måske også noget om partiet. Hjemmesidens absolut mest populære kategori er ’Udlændinge’, og blandt historierne er »Rigmand vil betale burkabøder – svaret kan blive fængselsstraf« og »Muslimsk læge og forfatter roser dansk burkaforbud«. Men Ditoverblik.dk har også traditionelle nyhedsartikler for segmentet: »DF vil have lægeuddannelse til Roskilde Universitet« og »Udsigt til øget politiindsats mod dyremishandling«.

Tilsyneladende udgør chefredaktør Steen Trolle endnu den samlede redaktion (det fremgår ikke, hvorvidt han holder til øst eller vest for Storebælt). Nogle gange er han angivet som artikelforfatter, men for det meste er teksterne bare signeret af ’redaktionen’. Der er ingen Ritzau-telegrammer, til gengæld er de fleste artikler rene citathistorier. Artiklen om den muslimske læge, der roser burkaforbudet, er således et referat af et debatindlæg i Politiken, mens andre artikler er rene Ritzau-referater.

DOM:

Hvis man skal vurdere journalistikken ud fra traditionelle nyhedskriterier om væsentlighed og identifikation for målgruppen, består Ditoverblik.dk. Modsat Den Korte Avis er der umiddelbart ingen finger at sætte på den journalistiske metode. Æstetisk er hjemmesiden dog ikke noget pragteksemplar. Selvfølgelig er det tidligt at vurdere et medie efter få dage i luften, men førstehåndsindtrykket er en discountversion af Den Korte Avis. Spørgsmålet er, om det er tilsigtet eller ej.

– Rasmus Elmelund

Handlingsorienteret, brugergenereret, sjældent opdateret

Navn: Altivisten
Parti: Alternativet
Format: Web

Altivisten præsenterer sig som »et handlingsorienteret digitalt medie for dem, der har lyst til at bidrage med svar på, hvordan vi kan leve bæredygtigt, udvikle demokratiet og skabe gode liv«.

Alternativet står bag, men mediet er åbent for alle, der på en løsningsorienteret måde vil dække partiets mærkesager inden for rammerne af de på hjemmesiden skitserede værdier og temaer. For at brede feltet af potentielle bidragsydere ud hedder mediet ikke Alternativistenmen Altivistensom er en sammentrækning af alternativist, alkymist og aktivist.

Indtil videre er Altivisten primært et skriftligt medie med en håndfuld videoindslag produceret af højskoleelever. Den dominerende teksttype er debatindlæg og kronikker om ligestilling i skilsmissesager, fordelene ved en 30-timers arbejdsuge og konsekvenserne ved psykisk vold. Teksterne bærer præg af en positiv og anerkendende tilgang med plads til sætninger som denne: »En af grundene til, at idéen om de 30 timer diskuteres mere seriøst i disse dage, er, at det altså er seriøst.«

Altivisten virker mere som en virtuel opslagstavle med nyt fra Alternativet og gode råd til bæredygtig livsstil end som et nyhedsmedie. Man får mange lektier for, når man læser Altivisten. Både i form af læselister og af opgaver, der skal gøre en mere nysgerrig: »Rør ved husets mursten, tænk over, hvordan cement virker, eller hvem der ordner Trumps hår. Slå det op på Google eller diskutér det med en ven.«

DOM:

Altivisten er tilmeldt Pressenævnet og har udarbejdet et manifest, der bl.a. definerer mediet som et »opråb mod den konfliktskabende journalistik, der præger mediebilledet i dag«. Hvis man vil vide, hvad der sker i verden eller bare i Danmark, kan det borgerdrevne Altivisten dog ikke stå for sig selv. Til gengæld er det nyttigt, hvis man søger råd til små ting, man kan gøre i sin dagligdag, for ikke at forværre de problemer, man allerede ved, verden har. 

– Lone Nikolajsen

Ukritisk, men hyggelig konservativ sniksnak

Navn: Intet navn
Parti: Konservative
Format: Primært video

Når der er pressemøde på Christiansborg, står vores folkevalgte ansigt til ansigt med en hær af journalister og farvestrålende mikrofoner. En blå fra Ritzau, en sort fra DR, en rød fra TV 2 og gerne også apparater fra udenlandske medier. Og nu også en grøn med et C på. Det er Konservative, der har tilsluttet sig den nye ’partipresse’.

I lighed med Socialdemokratiet – der bl.a. har betalt den tidligere DR-journalist Reimer Bo Christensen for at lave pseudokritiske interviewinstallationer med partiets spidser – interviewer pressefolk fra Konservative politikere fra Konservative til Konservatives kanaler på YouTube og Facebook.

Da skatteaftalen blev indgået i februar, sendte partiet f.eks. live, og en kollega interviewede efterfølgende daværende finansordfører Rasmus Jarlov. Han fik god tid til at svare. Facebookbrugere kunne også stille spørgsmål, og det gjorde de flittigt. »Så er der en, der spørger i kommentarfeltet,« sagde intervieweren, »’hvornår træder aftalen i kraft?’« Genlæser man kommentarsporet i dag, finder man imidlertid en del andre input: »Det ville være rart med noget konkret og ikke kun tale om, hvor godt det er«, skrev én. En anden spurgte: »Så der er ikke nogen skattelettelser til pensionister?« og en tredje: »Hvorfor skattelettelser, når der mangler penge til sygehuse og ældreområdet?« De input overså intervieweren.

Satsningen er ikke et decideret medie, men det mimer journalistik, og det buldrer af sted. Weekenden bød på et reportageindslag med folketingsmedlem Brigitte Klintskov Jerkel, som er »meget begejstret for racerbiler«. Partiet havde taget den grønne mikrofon med til Bellahøj og Copenhagen Historic Grand Prix, og i et spøjst 17 minutter langt klip løb intervieweren rundt og hyggesnakkede med Jerkel om det kommende folketingsår og hendes passion for motorsport. Og som seer blev man klogere på sporten. I dagspressen har racerløbet været genstand for en del kritik, fordi luftforurening og larm stiger voldsomt under løbet, men det her var altså et begejstret indslag.

DOM:

Konservatives medie er helt ukritisk. Til gengæld er det relativt underholdende og oplysende. Det kritiske filter mellem politiker og borger, som journalistik jo er, udebliver – men i det mindste er der her ingen, der foregiver, at det er der.

– Rasmus Elmelund

Ugentligt enighedsmøde

Navn: Listen
Parti: Enhedslisten
Format: Podcast

Enhedslistens ugentlige podcast, Listen, foregiver hverken at være uafhængig eller at være en nyhedsudsendelse. Enhedslisten bruger bare podcastmediet til at uddybe og forklare partiets aktuelle synspunkter i ro og mag. Værterne er partiets politiske ordfører, Pernille Skipper, og politisk rådgiver Mai Villadsen, og i hvert afsnit mødes de med en meningsfælle fra organisationer som Børns Vilkår, tænketanken Cevea og Institut for Menneskerettigheder og bliver grundigt enige med vedkommende om, hvordan det forholder sig med ghettopakken eller dynamiske effekter i Finansministeriets regnemodeller. 

Listen har tre faste indslag: Ugens roser, hvor en politiker fra et andet parti roser Enhedslisten, ugens opkast, hvor en politiker fra et andet parti kritiserer Enhedslisten, og ugens liste, hvor værterne selv fremhæver nogen eller noget, de er begejstrede for. Det er fint med afbræk, men hvis man har bedt om kritik under overskriften opkast, så bør man gøre mere ud af at tage imod den.

Det, der ellers adskiller Listen fra en almindelig politisk ølkassetale, er den lave puls og dialogformen. Den gode stemning på Pernille Skippers kontor, hvor podcasten bliver optaget, gør podcasten til et lettilgængeligt snakkeprogram, men dialogformen rammer skævt, når de lader, som om den politiske rådgiver har brug for at få forklaret Finansministeriets regnemodeller af Pernille Skipper. Skipper afbryder heldigvis sig selv og siger »Ej, det ved du selvfølgelig godt,« hvorefter hun på mere naturlig vis henvender sig til lytterne i stedet.

DOM:

Listen henvender sig til folk, der gerne vil have helt på plads, hvorfor Enhedslisten mener, som de gør, uden støjende modargumenter. Når podcastens tredje sæson begynder engang efter sommeren, kunne de med fordel eksperimentere med at give sig selv lidt mere modstand. De behøvede ikke nødvendigvis invitere politiske modstandere i studiet, men kunne starte forsigtigt med at tage stilling til deres argumenter. 

– Lone Nikolajsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Herskind

Artiklen https://ditoverblik.dk/dr2-programmet-detektor-i-praktik-paa-ditoverblik... giver altså svaret på, hvor ditoverblik.dk holder til.