Læsetid: 4 min.

Hvad er en indianer?

I Tommy Oranges ’Der der’ forsøger en række indianske skæbner at leve og overleve i den amerikanske storby. Det er rystende og medrivende læsning
17. august 2018

»Hvad er vi?« spørger en fireårig dreng sin bedstemor mod slutningen af Tommy Oranges debutroman Der der. Drengen bliver ved at spørge – »hvad er vi? Bedstemor, hvad er vi?« – men noget svar får han aldrig, og som ung mand er han ikke blevet klogere på, hvad en moderne nordamerikansk indianer er for en størrelse.

Og han er ikke alene. Der der er fortællingen om en række indianerskæbner, der hver især forsøger at finde ud af, hvem de, hvad der binder dem sammen og ikke mindst, hvordan de overlever tilværelsen i den californiske storby Oakland.

Her er de endt, som hvad der »skulle have været det sidste nødvendige skridt i vores assimilering, optagelse, udviskning, fuldendelsen af en fem hundred år lang folkemordskampagne«. Men sådan er det foreløbig ikke gået.

I stedet indrettede indianerne sig i storbyen, hvor de »lærte Oaklands skyline at kende, bedre end vi kendte nogen hellig bjergkæde; vi lærte kæmpefyrretræerne i Oakland Hills bedre at kende end nogen anden vild, dyb skov«, som Tommy Orange udtrykker det i bogens prolog, hvori han konkluderer:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu