Læsetid: 7 min.

Mens resten af verden lod sig inspirere af den vestlige rationalisme, tabte Vesten selv hovedet

Det går lidt tilbage i Vesten, det går meget fremad i resten af verden. Men Vesten er ifølge Kishore Mahbubani for optaget af sin egen krise til at fatte den nye verdensorden
Mahbubani analyse af den økonomiske udvikling, de sociale og teknologiske fremskridt uden for Vesten og den vestlige uvidenhed er overbevisende. Men mange af hans generaliseringer er overdrivelser og dramatiseringer. Det er symptomatisk, at han som regel bruger eksempler fra Asien og derfra slutter, at sådan er det i resten af verden uden for Vesten

Mahbubani analyse af den økonomiske udvikling, de sociale og teknologiske fremskridt uden for Vesten og den vestlige uvidenhed er overbevisende. Men mange af hans generaliseringer er overdrivelser og dramatiseringer. Det er symptomatisk, at han som regel bruger eksempler fra Asien og derfra slutter, at sådan er det i resten af verden uden for Vesten

Mashkov Yuri

17. august 2018

Man skal forestille sig en verden, hvor næsten ingen mennesker går sultne i seng. Hvor den absolutte fattigdom er ved at forsvinde. Hvor hvert eneste barn bliver vaccineret og går i skole, og hvor der er elektricitet i så godt som alle hjem.

Mest af alt: Man skal forestille sig en verden, hvor risikoen for endnu en stor verdenskrig er minimal.

»De fleste fornuftige mennesker ville beskrive sådan en verden som nærmest utopisk,« skriver den singaporeanske diplomat, forsker, forfatter og forhenværende præsident for FN’s Sikkerhedsråd Kishore Mahbubani i sin nye bog, Has The West Lost it? A Provocation:

»Forbløffende få fornuftige mennesker er klar over, at vi lever i en verden, hvor menneskeheden er lige ved at kunne realisere sådan en utopi. Det er den største sandhed i vores tid: Objektivt anskuet har den menneskelige tilstand aldrig været bedre.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jesper Eskelund
  • Runa Lystlund
  • Britta Hansen
  • Stig Bøg
  • Peter Knap
Jesper Eskelund, Runa Lystlund, Britta Hansen, Stig Bøg og Peter Knap anbefalede denne artikel

Kommentarer

Touhami Bennour

Den bedste sande historie om fremtidens verden. Men vil hjælper det ? Vesten er blevet middelmådig og forstår ingenting. Det er tragisk.

jan henrik wegener

Men. Selvom det tilsyneladende stadig skrives adskilligt om "Vesten" og "Resten" (som ikke blot er "Østen", som jo i øvrigt er noget hjernespind), er der vel ikke, og har måske aldrig været, en helt klar koncensus om hvad "Vesten" er for noget. Man kunne vel for så vidt godt begrunde at Mellem og Sydamerika er "vestlige". Hvad ellers skal man lægge i ordet "Latinamerika"? Hvad er det i øvrigt der gør "os"(?) til "Vesterlændinge"? Den militære alliance NATO?

Touhami Bennour

Den militær alliance er på museet nu; Der tales om NATO Mellemøsten. Du ser ikke USA hvor er mest aktiv. Den krise med Tyrkiet viser tydeligt, At vesten har problemer med tilliden. Merkel synes ikke at Tyskland skal tabe Tyrkiet. og har en plan for det og ikke bare snak. Meningen er ikke at skabe( dem og os) men "Kishore" advarer mod den ændring af vesten politik til konfrontation i en krig, Og om den "rationalime" der glemmes. Jeg synes har han ret: efter krigen var der noget at komme efter: menneske rettigheder og rationalismen men nu er bare tvangstanker om Islam og muslimer, Og ikke at glemmer Irak krig og syriens krig og Libyens krig. Der ligger den kovending. Rusland er ikke mere fjenden, i hvertfald for Trump. så den gamle NATO er arbejdsløs.

Touhami Bennour

"Gammel vane. efter århundrede som verden herre, er svære at lægger af. Det er nemlig rigtig. Jeg kom til den tanke for længe siden at "mennesker er det samme over alt" , de er bare "narcissister", de taler menneskeligt og med ampati til omverden men de tåler ikke nedgang i deres magt eller leve standard, i så fald viser deres virkeligt ansigt som er det modsatte af humanismen og ampati. Det er hvad skete med "afkoloniseringen"; når næsten alle lande er blevet fri fra vestens herredømme har den samme vesten begyndt at viser tænder og truer med krig og militær alliancer. Sociale fremskrit til alle er byttet md bagvaskelser af de tidliger undertrykte lande: de er blevet pludseligt tilbagestående og for selvstændige. Den tale de afholdt i begyndelsen om afskaffelse af fattigdom over alt og undertrykkelse er slut,. Nu findes ikke mere kolonialisme eller untertrykkelser. Men det viser sig at det hele var fup og deres reelle mål er det herredømme over hele verden. Det viser den konflikt med Tyrkiet: at selvstændihed findes ikke (to nato lande) fører krig som tidligere mellem herre og slaver. Menneske rettighederne er blevet skalkeskjul til at skabe problemer til de tidligere? (og ikke nuverende) besiddelser.

Men virkeligheden er at de rige bliver stadig rigere mens alle andre bliver relativt fattigere. Det har den nye verdensorden ikke ændret.

Touhami Bennour

Afkoloniseringen førte til mindsket fattigdom: I kina millioner af mennesker blev trukket ud af fattigdom, Dengang var der ikke en by der hed "DUBAI", Emirater og ikke at glemme "Mohamed ben Salman)".( millioner af artikler der blev skrevet om Saudi Arabien og det skyldes "olie" det betyder også bekempelse af fattigdom. Men herefter skete skandalen. Det var ikke meningen at afskaffe fattigdom for Vesten, så begyndte at føre krig (Irak, Syrien, Libyen). Også den konflikt mellem USA og Tyrkiet har som årsag Økonomien, Tyrkiet er muslim. og det skal ikke være rig,for såvidt produktionen begrænser sig til salg og handel med Vesten. kan tolereres. Altså Vesten skal have herredømme. At være selvstændig er en by i Rusland.

Runa Lystlund

Runa skriver.
Globaliseringen har givet 3. verdens lande smør på brødet. Kina er kommet på fode, fordi de i lang tid har produceret multinationale vestlige firmaers produkter. Millioner af vestlige arbejdere har mistet detes jobs og et stort antal kinesere overtog deres arbejde. Omkostningen er tabte arbejdspladser i Vesten, dårlige arbejdsforhold i 3. Vetdenslande, ekstrem forurening og CO2 udledning. Arbejdet har alligevel givet mad på bordet i disse lande og har skabt den nye middelklasse i Kina mm. og en egen udvikling i disse lande. De multinationale selskabet betaler selvfølgelig minimal skat i disse lande og næsten ingenting i hjemlandet.

Nu er de ved at blive for dyre i Kina. Tidligere lod det store svenske tøjfirma Hennes og Mauritz deres tøj fremstille i Kina, fordi de var billige. Nu er Kina blevet for dyrt og produktionen flyttet til Bangladesh. Når Bangladesh er blevet for dyrt, er det måske Afrikas tur. Vi køber dette dårligt syede tøj til billige penge og flyver med det i tonsvis til Belgien, hvorfra det bliver distribueret. Sådan er det mef mange varer.

Vi bruger tonsvis af CO2 for at transportere tøj og teknik af dårlig kvalitet, som smides ud efter kort tids brug.

Det, der sker i Tyrkiet handler om, at Tyrkiet har købt militært forsvarsgrej fra Rusland. Kockpittet i det nye fly F-35 bliver lavet i flere lande og heriblandt i Tyrkiet. Nato og USA ønsker ikke at videregive højteknologisk teknik til russerne, som tyrkerne nu er blevet venner med, trods deres medlemsskab af Nato. Konflikten handler ikke om den amerikanske præst, det er bare skalkeskjul.

Det bliver interessant om Kina ender som USA.

I mange afrikanske lande er knapt 50% af mænd og over 50% af kvinder analfabeter. I adskillige afrikanske lande, Mellemøsten og i flere asiatiske lande får befolkningen flere børn end de kan forsørge. Mellemøsten, Pakistan, Indien og Afrika exellerer i undertrykkelse af kvinder. Systemkritikere forsvinder i Kina. Den Indonesiske regering skår ned på protesterende befolkning, der ønsker selvstændighed i den østlige del af landet, Vest- Guinea. Kan vi sige, at alt er bare fjong på vores lille klode, som forfatteren antyder?

Touhami Bennour

Ps. Det rigeste land i verden er Qatar, hvor BNP er på 120.000 dollars per indbygger. I danmark er det halve. Kina og Arabien kender godt rigdom og arbejde for rigdom. men ikke nødvendigvis for alle. Det er en anden sag.

Én ting vi alle bør forstå i den vestlige verden er at højredrejningen i vores politik fremskynder vores egen fremtidige ligegyldighed. Isolationen, fremmedhadet og venden ryggen til det internationale samfund gør intet positivt får en lille åben økonomi som Danmark der er afhængig af samhandel for over 50% af sit BNP. Tværtimod, hvem vil tage os seriøst i fremtiden? Hvor er vores fremtidige plads i det internationale hieraki når tidligere små økonomier som Tyrkiet, Ægypten, Nigeria, Indonesien, Pakistan m. fl. buldrer derudaf med kæmpestore og voksende befolkninger? Danmark er et lille land med lige knap 6 millioner indbyggere, lavtliggende og yderst sårbart i det der bliver vores fremtidige utvivlsomt varmere klima. Vi ender højst sandsynligt selv som klimaflygtninge inden år 2100. Gad vide hvem der gider tage imod os?

Danmark er bedst tjent med at arbejde for en international orden og stabilitet der er tålelig for alle og ikke baseret på hverken et amerikansk, et kinesisk eller et russisk jerngreb. Samtidig bør Kongeriget satse hårdt på at blive et grønt foregangsland på alle punkter. Vi smed vindmølle-førertrøjen i 00'erne (tak Fogh) men det er ikke for sent at blive grønt foregangsland igen.

Ture Nilsson, Touhami Bennour, Poul Erik Riis og K M anbefalede denne kommentar
Allan Petersen

Bassim, de lande du nævner buldrer nok derud rent befolkningsmæssigt, men sammenligner du deres BNP med et lille land som Danmark, så imponerer de ikke. Ægypten, Nigeria og Pakistan er kun halvt så store økonomier som DK, og Tyrkiet og Indonesien knapt dobbelt så store. Det er da ikke særligt imponerende med befolkningstal der er 20 gange større?.

Allan Petersen

Listen jeg fandt var ikke opdateret. De har flyttet sig, men stadigvæk ikke imponerende sammenlignet med lille Danmark. Egypten, Nigeria og Pakistan er økonomier på størrelse med DK, og Tyrkiet og Indonesien ca. 3 gange større. Til gengæld er deres befolkningstal så 20-40 gange større.

Touhami Bennour

@ Allan petersen. Årsagen til økonomisk forhaling er bl.andet Korruption og disse økonomier er ikke helt fri økonomier. På den anden side kan man ikke sammenligne Danmark med Tyrkiet. For mig i Tyrkiet går økonomien meget godt. Tyrkiet er ikke i EU med en halv milliard forbrugere, Danmark er i EU, har stor eksport, 50% procent af produktionen, for det andet Tyrkiet er Et muslimsk land. hvis du tror på lighed mellem landene, så det er forkert. Men jeg er tilfreds med Tyrkiet. Men for de andre lande du nævner er korruption den primær årsag.
Jeg kan oplyse i øvrigt at Qatar er endu mindre end danmark men BNP er det dobbelte af Danmarks 120.000 dollars for Qatar og 50.000 dollars til Danmark per indbygger og per år.

Allan Petersen. Min pointe var at de alle indhenter os og bliver langt større og vigtigere i fremtiden. I en ikke så fjern fortid havde vi sikkert også et større BNP end Mexico, Brasilien, Sydafrika, Saudi-Arabien Indien osv.

Per indbygger er det selvfølgeligt mindre. Det er Kinas også men ingen anfægter vel at Kinas magt overtrumfer Danmarks mange gange.

Runa Lystlund

Runa skriver.
Qatar er et olieproducerende land, Touhami Bennour. Kender du nogen, der arbejder i Qatar? Det gør jeg og jeg er kvinde. Jeg foretrækker DK, trods mindre indtjening, på grund af vores demokrati og vores syn på ligeret for kvinder.

Runa Lystlund

Runa skriver.
Jeg forstår ikke helt din kommentar. Jeg tror ikke, at hele verdens befolkninger kunne tænke sig, at bo i Danmark. Der er mange skønne steder i verden. Jeg foretrækker at bo i Norden, her har jeg mine kulturelle rødder. Du foretrækker Qatar. Det respekterer jeg helt. Er du fra Qatar?

Touhami Bennour

At lide eller ej er individuelt. Vi debattere her om Om arbejde og klima. og andre rettigheder og alt hvad det er Universelt. Der er mange fordomme og misfortåelser og viden på afstand er ikke nok. Jeg sagde Qatar har den indkomst per indbygger, fordi det var diskussion gik på og det er mange fremmed arbejder fordi det er aktuelt.