Læsetid: 4 min.

Mich Vraa har begået en barsk og hjerteskærende romankritik af dansk kolonihistorie

I 1917 overdrages Dansk Vestindien til USA. Men hermed slutter historien ikke for hverken Danmark eller den kvindelige hovedperson i Mich Vraas roman ’Faith’, sidste del i hans trilogi om vores tidligere koloni
En sukkerplantage i Dansk Vestindien ca. 1910

En sukkerplantage i Dansk Vestindien ca. 1910

Wikimedia Commons

17. august 2018

Den 1. april 1917 overdrages De Vestindiske Øer til USA. »En sørgelig historie« kalder Mich Vraa det i efterskriftet til sin nye roman Faith, hvori han samme sted skitserer de nærmere omstændigheder omkring begivenheden.

Salget af sukkerroer var halveret i Europa, slaveriets ophævelse i 1848 havde gjort arbejdskraften dyrere, og den tidligere så driftige havn i Charlotte Amalie blev forbigået efter fremkomsten af stadig større skibe, der ikke behøvede at gøre stop til og fra Sydamerika.

Ifølge Mich Vraa var »al fordums glans gået af Dansk Vestindien«, og da USA samtidig havde brug for øerne for at kunne gå ind i Første Verdenskrig, blev flere års forhandlinger mellem de to nationer afsluttet og de tre øer afhændet.

Ifølge Vraas hovedperson Faith Netlock, hvis dagbog føres i nutid, har amerikanerne brug for at kontrollere Sankt Thomas og Charlotte Amalies dybe havn, og de frygter, »at tyskerne ellers ville få den af Danmark som gør alt hvad det kan for at tækkes det store naboland«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu