Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mitski er indierockens ensomme geisha

Den New York-baserede musiker Mitski er blevet en anelse mere voksen og en anelse mindre ironisk på sit nye album. Hun vrænger ikke længere af high school-rocken for eksempel, men påtager sig rollen som evig outsider og nytilflytter på sit nye flotte, fragmentariske album
Mitski passer godt ind uden at passe ind overhovedet.

Mitski passer godt ind uden at passe ind overhovedet.

Bao Ngo

Kultur
17. august 2018

I japanskamerikanske Mitskis musik er der ofte et spil imellem det, hun kan kontrollere, og det, der river hende med. Kærligheden er for eksempel aldrig til at styre. De sociale relationer heller ikke. Men ensomheden mestrer hun.

Guitarerne har deres eget organiske liv, fodret af feedback og effekter. Imens synger hun klingende klart og kontrolleret. Og når hun er på scenen, står hun ofte rolig og ubevægelig i de tornadoer af lyd, hendes band skaber.

Som en geisha fanget i sine egne følelsers gejser.

Således også når den emotionelle boble brister fra begyndelsen af hendes nye album, Be The Cowboy. Åbneren, den storladne »Geyser«, starter med en lukket, metallisk klingende synthesizer, men folder sig til sidst ud som et spruttende bjerg af lyd.

Nummeret er en regulær følelsesudladning, men det er ikke bare en følelsesudladning. Slet ikke, for Mitskis patosfyldte indierock er tillige stram og elegant og gennemkomponeret.

»Geyser« varer blot to et halvt minut, men er som en fuldendt proces, hvor hverken melodi, harmonisering eller produktion vender tilbage til sit udgangspunkt.

Se dig tilbage, og du bliver til sten.

Den udstationeredes klangrum

Måske det er en æstetik, der relaterer til Mitski Miyawakis eget liv. Hun er født i Japan af en japansk mor og amerikansk far, men hendes far havde et job, som tvang den lille familie til at flytte rundt i verden. Så Mitski nåede at bo i over ti forskellige lande, før hun slog sig ned i New York, hvor hun uddannede sig som komponist.

Det ville være forkert at sige, at man derfor kan høre indflydelser fra Malaysias, Kinas og Tyrkiets musiktraditioner på Be The Cowboy. Mitski lyder som en indiekunstner fra Brooklyn, om end en original af slagsen. Men skal man snige en biografisk pointe ind i lytningen, kunne det være, at hun påtager sig rollen som den evige nytilflytter og outsider.

Hun farer igennem det ene stærkt definerede musikalske scenarie efter det andet med ubehaget hængende uden på tøjet som en smuk farvetone. Hun passer godt ind uden at passe ind overhovedet. Måske det bare er sådan, det er, i den udstationeredes klangrum.

Mindre ironisk

Be The Cowboy er derfor også et turbulent ridt igennem den alternative rocks mange afskygninger: Det er postrock, der rusker i gejseren på førnævnte åbningsnummer, mens dansabel indie tager over på singlen »Nobody«. »Why Didn’t You Stop Me?« begynder som unheimlich dark disco og ender som en sær kabaret med fuldt blæserorkester. Der er blød country på »Lonesome Love« og sfærisk afdansningsbal på »Two Slow Dancers«.

Det er fragmenteret og sammensat, ja. Men Mitskis musikalske persona, iscenesat af hendes bløde, inderlige sangstemme, binder det hele sammen. Samtidig med at hun ikke binder sig til noget. Som lytter følger man bare med.

Mitskis foregående album, Puberty 2, var både en bittersød svælgen i ungdommen og et sarkastisk mesterværk. Her stod ironien i et kunstnerisk frugtbart modsætningsforhold til inderligheden. Mest markant på hendes største hit hidtil, »Your Best American Girl«, hvor hun på én gang rakte tunge af high school-rocken og brugte genren til at blotte sin sårbarhed, så det kunne mærkes helt ned i 1990’erne.

Be The Cowboy har Mitski lagt en god del af sine midttyveres ironi bag sig, og det gør umiddelbart nogle af produktionerne lidt mindre ikoniske. Til gengæld står hun som en endnu stærkere figur imellem alle de ting, der river hende med.

Mitski: ’Be The Cowboy’ (Dead Oceans/Playground Music)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her