Læsetid: 10 min.

Péter Nádas’ kæmperoman handler om mordet på den evigt voldsfødende far

Péter Nádas’ gigantværk af en romantrilogi er afsluttet og fremstår som et af de mest ambitiøse i nyere europæisk historie, et af de vildeste og oplevelsesrigeste og med dette sidste bind som et raffineret fletværk af personer, handlingstråde og motiver. Thomas Thurah giver en læservenlig guide til de mere end 1.600 tættrykte sider, til romanens vigtigste personkredse og motiver – og til en mordgåde
Til de vigtigste motiver i Péter Nádas’ storværk hører den gennemgående konflikt mellem det tyske og det ungarske og volden i dens mange afskygninger, som krig, masseudryddelse, systematisk afstraffelse og en tilstand i familien.

Til de vigtigste motiver i Péter Nádas’ storværk hører den gennemgående konflikt mellem det tyske og det ungarske og volden i dens mange afskygninger, som krig, masseudryddelse, systematisk afstraffelse og en tilstand i familien.

Anselm Kiefer/Scanpix

17. august 2018

Péter Nádas’ (og den dygtige oversætter Péter Eszterhás’) romantrilogi på samlet mere end 1.600 store og tættrykte sider er ikke komplet uforståelig og er ikke et elegant vævet tæppe lagt ud over den tomme luft.

Jeg troede et stykke ind i første bind, at den var. Tanken meldte sig igen flere gange både i andet og nu i tredje bind. Måske ikke komplet uforståelig, for indimellem trådte mønstre frem.

En uforklaret person viste sig pludselig at være en andens fætter eller bortgåede mand. Begivenheder og følelsesudbrud, der ikke var redegjort for, fandt en slags forklaring et par hundrede sider – fem, seks, syv hundrede eller tusind sider – længere fremme.

Efterhånden begyndte romanen at binde nogle sløjfer og at betyde noget, spredt og antydningsvis, men alligevel.

Der var altså nok snarere tale om, at det ikke havde været ligefrem magtpåliggende for forfatteren, at alt nu også hang fornuftigt sammen i den opfundne virkelighed, som teksten var vævet hen over. Herregud, hvem skulle alligevel opdage det? Hvis da ikke netop det sammenhængsløse, tekstvævets løse tråde, var en af pointerne med det hele.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Aagaard
Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu