Læsetid: 4 min.

Russisk klaverkomet var ekstraordinær og underholdende – måske en moderne kunstner, måske en døgnflue

Den russiske 27-årige pianist Daniil Trifonov har et uhørt stjernepotentiale, men når man spiller så godt, skal man også have meget på hjerte. I Tivolis store og alt andet end kammermusikegnede koncertsal kan det være svært at bedømme
28. august 2018

Pianister er ikke, hvad de har været. Man opfostrer ikke længere klavervirtuoser som Sviatoslav Richter eller Emil Gilels. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Det betyder, at man er nødt til at indstille sig på noget nyt.

Unge pianister som Igor Levit og Daniil Trifonov er eksempler på dette nye. De har en anden slags stjernekaliber. Fællestræk for dem er en meget overlegen teknik og akademisk udtænkte programmer. De tager klassikerne op, men krydrer dem med nye vinkler og spejler dem i musikhistorien.

Hvis Gilels og Richter var spærret inde i USSR’s lukkede verden, så er disse unge pianister opvokset med hele verden til deres rådighed og kan bevæge sig frit både på jorden og på nettet, hvilket giver adgang til ganske andre muligheder, men måske også stiller en næsten tyngende stor musikarv til rådighed, der kan gøre det svært for den moderne musiker at finde sig selv.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

I asien er der altid en som spiller bedre klaver end dig.
Lang lang tager un suspiro i venstre hånd, det er ufølsomt, men skræmmende imponerende. Ingen over, ingen under Lang lang.