Læsetid: 5 min.

Det er så dejligt at være i Martin Bastkjærs lyttende essays

Litteraturkritiker Martin Bastkjærs nye essaysamling består af litterære essays om dansk og norsk litteratur, og igennem dem beskriver han nuancerne i vores relationer til hinanden. Han rammer dem, der i sandhed er anderledes end ham selv, og det er værd at kaste sine tanker omkring. Og så tager han tråden op fra Mette Høegs 2015-kritik af tidens navlebeskuende forfattere
3. september 2018

Denne sommer befandt jeg mig i en hytte i Møre- og Romsdal-området i Norge, og som det kan være ved et middagsselskab, begynder man måske at improvisere. Denne aften udviklede jeg en hjemmestrikket teori om sæter-rømme (traditionelt norsk mejeriprodukt med en høj fedtprocent, red.), eftersom det var første gang, jeg smagte rømmegrød – en tyk, hvid grød lavet på indkogt sæter-rømme, som spises med spegemad til, altså små stykker saltet kød.

I 1980’erne, doserede jeg usikkert under middagsselskabet, blev creme fraiche introduceret som noget raffineret og fransk – samme ting! – som man kunne spise til sin kage i stedet for flødeskum. Creme fraiche beholdt sit franske navn i Danmark, fordi det udstrålede noget eksklusivt, et spændende produkt fra det land, som lå øverst i alle kulturelle smagshierarkier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:
"Bastkjær kvitterer med at læse nogle mandlige forfattere, som udstiller mænd fanget i endeløs introvert hyperrefleksion".

Som Bastkjær selv fremstiller det i sit introverte og hyperreflekterende essay, ud fra sin egen personlige skelnen mellem selvbevidsthed og selvoptagethed: "Og måske kan denne skelnen bruges til at forstå mit ambivalente forhold til ny dansk litteratur".

Udgangspunktet for hans undersøgelse er ikke en række værker, men sit eget forhold til en række værker, en oplevelse af klaustrofobi og fremmedfølelse ved læsning af værkerne.

Værkundersøgelsernes mål er at finde de fremstillinger i værkerne, der fremkalder de pågældende følelser hos ham. Han undersøger sit forhold til værkerne og ikke værkerne som sådan.