Læsetid: 4 min.

Tom Volfs dokumentarfilm om Maria Callas taler til alle musikelskere

Man hænger på fra start til slut i den dramatiske fortælling om sangerinden, der revolutionerede operakunsten. Maria Callas var den forgudede og forkætrede diva
Der var tider, da andre forgudede koloratursopraner, og også tenorer kunne sætte en verden i bevægelse, men Maria Callas overgik dem alle med sin forening af stemme, teknik, karisma og intelligens, skriver Valdemar Lønsted.

Der var tider, da andre forgudede koloratursopraner, og også tenorer kunne sætte en verden i bevægelse, men Maria Callas overgik dem alle med sin forening af stemme, teknik, karisma og intelligens, skriver Valdemar Lønsted.

Grand Teatret

23. august 2018

Det emotionelle højdepunkt i Philadelphia (1993) indfinder sig, da den aids-ramte Tom Hanks fortæller om arien ‘La mamma morta’ fra Umberto Giordanos Andrea Chénier. Musikken næsten overdøver ham, og stemmen er Maria Callas’. Det er vel ikke forkert at hævde, at denne højspændte monolog om død og kærlighed efterfølgende blev ikonisk tonekunst for homoseksuelle – i ganske særlig grad på grund af desperationen, sorgen og skønheden, Callas lægger ned i tonerne.

Jeg kom til at tænke på dette klip, da jeg krydsede Rådhuspladsen hen mod Grand for at se Tom Volfs dokumentarfilm Maria by Callas, sådan som pladsen var klædt til fest og ballade i anledning af Copenhagen Pride. Og ja, arien er med på lydsporet.

Der var tider, da andre forgudede koloratursopraner, og også tenorer kunne sætte en verden i bevægelse, men Maria Callas overgik dem alle med sin forening af stemme, teknik, karisma og intelligens. Det er det ene ved den græsk-amerikanske sopran. Det andet er den skæbne, som hun ikke kunne undslippe: at blive tvunget til at være mere Callas end Maria.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Hans Aagaard
Eva Schwanenflügel og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeg så en anden dokumentar om Callas, hvor Onassis demonstrere, at alt er til salg, dog er hendes stemme af en anden verden.
Maria Callas skal man bare lytte til.