Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

’De Utrolige 2’ er en af de skarpest designede, smukkeste og mest charmerende animationsfilm nogensinde

Brad Birds ’De Utrolige 2’ er en voldsomt morsom og smukt designet animationsfilm om en familie af superhelte, der skal lære at begå sig i forhold til hinanden og verden omkring sig
En træt superhelt, hr. Utrolig, forsøger sig som hjemmegående far i Brad Birds ’De Utrolige 2’.

En træt superhelt, hr. Utrolig, forsøger sig som hjemmegående far i Brad Birds ’De Utrolige 2’.

Walt Disney Studios

Kultur
30. august 2018

Bare fordi man er en vaskeægte superhelt, der kan redde storbyer og menneskeliv, er man ikke nødvendigvis en superhelt derhjemme.

Det må hr. Utrolig sande, da hans kone, fru Utrolig – bedre kendt som Elastipigen – bliver frontfigur i et behjertet forsøg på at gøre superhelte lovlige igen, mens hr. Utrolig får til opgave at gå derhjemme og passe parrets tre børn, teenageren Violet, den lidt yngre Dash og spæde Jack-Jack.

Det er selvfølgelig nemmere sagt end gjort: Temperamentsfulde Violet har drengeproblemer, energibomben Dash har matematikproblemer, og lille Jack-Jack viser sig at være lidt af et superheltevidunderbarn med alskens ustyrlige kræfter. En aften, hvor hr. Utrolig falder i søvn på sofaen, går den fremmelige Jack-Jack i bogstaveligste forstand i kødet på en vaskebjørn, der roder rundt i familiens skraldespand. Det spænder ikke stille af.

Jack-Jack kan både forvandle sig til en ildkugle, skyde med laserøjne, blive til et ustyrligt minimonster og teleportere sig rundt mellem dimensionerne, og han giver vaskebjørnen det glatte lag til sin fars skiftevise forfærdelse og begejstring.

Det er vældig morsomt at være vidne til, og samtidig synes det at beskrive forældrerollen ganske godt: Man er på én gang stolt af, hvad ens børn formår, og nervøs for, hvad der dog skal blive af dem – det sidste ikke mindst når det går op for én, at man reelt ikke har så meget at skulle have sagt, men blot kan give gode råd og prøve blidt at puffe dem i den rigtige retning.

Gode råd er dyre

Og det er en af de store styrker ved både De Utrolige og De Utrolige 2. De to animationsfilm handler lige så meget om en familie af individer, der skal forsøge at tilpasse sig og hjælpe hinanden, som de handler om superheltene bag det tilforladelige middelklasseydre.

Begge film, der er skrevet og instrueret af Brad Bird og produceret af Pixar med 14 års mellemrum, er mesterligt fortalte, designede og animerede, og så har de en hel del klogt at sige om det at være menneske og en del af en familie.

De Utrolige 2 begynder ca. to minutter efter, at De Utrolige sluttede. Familien Utrolig, der lyder det borgerlige efternavn Parr, har lige stoppet superskurken Syndrome, da en anden superskurk, The Underminer, dukker op og truer verdensfreden. De får ham stoppet, men han slipper væk, og en stor del af deres by, Metroville, ligger i ruiner, hvorfor de i forvejen upopulære superhelte nu bliver helt og holdent forbudt.

Gode råd er dyre for familien, der bor på et billigt motel, da milliardær og superheltefan Winston Deavor dukker op og tilbyder sin hjælp. Sammen med sin søster, Evelyn, vil han hjælpe superheltene med at blive relevante, populære og, nok så vigtigt, lovlige igen.

Det kræver en god frontfigur, og valget falder til hr. Utroligs (med stemme af Craig T. Nelson) store fortrydelse på Elastipigen (skønne Holly Hunter), der ikke er lige så grov og destruktiv i sine metoder som han. Og så er det, at ham og hans sårede maskulinitet og ego må blive hjemme og tage sig af børnene, hvilket viser sig at være mindst lige så hårdt som at redde verden. Især når man ikke har prøvet det før og undervejs skal lære, hvordan man gør, mens man ødelagt af træthed prøver at bilde sin kone ind, at alt er helt, som det skal være.

Kønsroller på hovedet

Der sker selvfølgelig også mange andre dramatiske ting og sager i De Utrolige 2 – der dukker en superskurk ved navn Screen Slaver op, som Elastipigen må tage sig af, i hvert fald til at begynde med – men det er som sagt familiedramaet, der er det allerbedste i filmen.

Man kan godt beskrive filmen som en dannelsesfortælling, der handler om, hvordan far, mor og tre børn lærer hinanden og sig selv endnu bedre at kende og finder ud af, hvad deres individuelle styrker og svagheder er.

Det gælder som både superhelte og som mennesker, der indgår i en struktur og en sammenhæng, der er under pres udefra. Der ligger også en art feministisk tråd i De Utrolige 2, som selvfølgelig har med Elastipigens frigørelse at gøre. Hun er fuldt ud lige så god og effektiv en superhelt som sin mand, og han er lige så god en far, som hun er mor – han skal bare lære det, fordi han er opdraget med de traditionelle kønsroller.

De Utrolige-filmene foregår i en slags parallelverden og -tid, hvor moderne teknologi blandes med design fra 1950’erne og 1960’erne, og det er til tonerne af Michael Giacchinos James Bond-agtige musik ganske fortryllende.

Det er to af de skarpest designede, smukkeste og mest charmerende animationsfilm, jeg nogensinde har set, og samtidig er Brad Birds sans for personer, dialog, humor og genreleg så stærk, at det er umuligt ikke at blive forført af filmene. De Utrolige 2 er nok ikke lige så original eller overraskende som den første film, der også blev til, før den altomsiggribende superheltemani ramte verden. Men den kan så meget andet – også på action- og spændingsfronten – og det er alt rigeligt.

Til sidst endnu en anbefaling: Som alle Pixars film indledes De Utrolige 2 af en kortfilm, Domee Shis fine Bao, der uden ord og på blot otte minutter får fortalt en stor og stærk og sjov historie om, hvor svært og smertefuldt det er at skulle give slip på sit barn, når det vokser op.

’De Utrolige 2’. Instruktion og manuskript: Brad Bird. Amerikansk (Biografer landet over med både dansk tale og i originalversionen med danske undertekster)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her