Læsetid: 3 min.

101 dage til havs med en gal videnskabsmand

Dokumentarfilmen ’The Raft’ dokumenterer på overlegen vis et socialantropologisk eksperiment fra 1973, hvor 12 for hinanden fremmede personer sammen flød over Atlanterhavet på en blikflåde uden motor og følgeskib. For ekspeditionslederen, der ville studere konflikter, var det en behersket succes. Til gengæld fik deltagerne en stor oplevelse
Til slem skuffelse for lederen af forsøget kom ekspeditionsmedlemmerne fremragende ud af det med hinanden. De gik halvnøgne rundt og flirtede, fortalte hinanden om deres liv på land og spillede musik.

Til slem skuffelse for lederen af forsøget kom ekspeditionsmedlemmerne fremragende ud af det med hinanden. De gik halvnøgne rundt og flirtede, fortalte hinanden om deres liv på land og spillede musik.

Fra filmen

6. september 2018

Det lyder som et realityprogram, men det var et dybt alvorligt ment videnskabeligt eksperiment, den spansk-mexicanske socialantropolog Santiago Genovés gennemførte i 1973. Med det formål at studere mellemmenneskelige konflikter havde han rekrutteret 11 mænd og kvinder til at lade sig flyde over Atlanterhavet på en blikflåde med sejl og ror, men ingen motor.

Deltagerne kom fra forskellige lande og havde forskellige sociale og religiøse baggrunde. Genovés foretrak gifte deltagere med børn, som han mente, ville være under et større pres, og han sørgede for at udvælge seksuelt attraktive mennesker, fordi seksuelle spændinger kunne øge konfliktpotentialet ombord.

Topprioriteten var, at der opstod nogle konflikter, som han kunne studere, for det var nu engang hans område. Derfor havde han også sørget for at give de mest ansvarsfulde poster ombord (kaptajn, læge og dykker) til kvinder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Steffen Gliese
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Erik Karlsen
  • Lise Lotte Rahbek
  • Olaf Tehrani
Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Erik Karlsen, Lise Lotte Rahbek og Olaf Tehrani anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu