Læsetid: 2 min.

Er bøgerne i fare?

Klaus Hagerup og Lisa Aisatos ’Pigen som ville redde bøgerne’ er en uendeligt smukt illustreret hyldest til litteraturen som fantasiens facilitator, men den lægger sig også i forlængelse af en lang række nyere børnebøger, der af kærlighed, men også af frygt tematiserer det vidunderlige ved bøger
Klaus Hagerup og Lisa Aisatos ’Pigen som ville redde bøgerne’ er en uendeligt smukt illustreret hyldest til litteraturen som fantasiens facilitator, men den lægger sig også i forlængelse af en lang række nyere børnebøger, der af kærlighed, men også af frygt tematiserer det vidunderlige ved bøger

Lisa Aisato

21. september 2018

Alene dét, at norske Lisa Aisatos navn står på en billedbog, er som regel grund nok til at elske den. Illustratorens arbejde er blandt noget af det smukkeste og mest kantede i Norden. Hun opererer et sted mellem det realistiske og det groteske.

Også i Pigen som vil redde bøgerne med tekst af Klaus Hagerup. Her finder den læselystne pige Anna ud af, at biblioteksbøger destrueres, hvis de ikke bliver lånt ud. Derfor beslutter hun sig for at redde bøgerne og begynder at låne dem alle med hjem én trillebørfuld ad gangen.

På et opslag ser vi Anna vandre hjem med bøgerne ved solnedgangstid med siden til horisonten. Træerne kaster lange skygger og Anna, bøgerne og træerne fremstår som tynde silhuetter. Det fungerer som en pantomimebaggrund og giver fornemmelsen af, at Anna er på vej ind i et drømmeland. Det er hun også.

Bøgerne præsenterer hende for nye venner og perspektiver i et omfang, der til sidst tynger hendes hoved. Hun må opgive idéen. Men den søde bibliotekar, der har fodret hende med bøger, beder hende læse en sidste bog. Det er denne ene bog, der ikke bare gør litteraturens underværker i hende, men i alle, som hun deler bogen med. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu