Brandmanden Carsten er godt nok glad. Seneste ægteskab ligger bag ham, han er ikke egnet til at være alene, og nu har nogle eksperter fra et tv-program sat ham op med en ny og spændende hustru. Da hun kommer gående op mod ham på rådhuset i en net lille brudekjole, synes han godt nok, at hun er en smuk pige. Med en meget flot krop. Ikke mindst det.
Det lægger man altså mærke til som mand, griner han. Og allerede da de få timer senere skal have taget bryllupsfotografier sammen, flyver hans hånd, ivrigt som et egern, ned på hendes røv igen og igen. Haps haps. Nu er den også lidt hans røv, tænker han. Hun smiler underdanigt og synes, han er rar. Kvinden er en gave. Hun hedder Eva.
»Vi elsker begge to at kysse, så det er perfekt. Nu skal vi så videre på bryllupsnatten og se, hvad vi også elsker«, siger han fjoget til kameraet sidst på aftenen.
Også i femte sæson af DRs offensive datingprogram Gift ved første blik gentager sig et tydeligt mønster: Det er særligt de livshærdede seniordeltagere, der er kådest, mest bramfri og klar til at kaste sig over hinanden helt og fuldt og meget kort tid efter første blik.
Og det er også en regel, at jo mere disse deltagere i deres førstebliksberuselse ser det arrangerede ægteskab som en smart smutvej til sex og forelskelse frem for som det møjsommelige og antiromantiske parforholdsarbejde, som programmet i virkeligheden vil udforske og coache i, jo mere ekstremt stejlt falder de. Det sker gerne allerede i tredjeafsnittets obligatoriske bryllupsrejsesammenstød. Også for Carsten.
Damen vil selv
Allerede dagen efter bryllupsnatten, hvor han efter morgenmaden konstaterer, at »følelserne i dag, de er jo ikke blevet mindre, de er blevet endnu stærkere over for Eva«, går det galt. Pludseligt tager hans nye lille vips styringen i lufthavnen, da de skal printe deres boardingkort ud.
»Da er Eva sgu båb båb båb, det klarer hun lige, ik’«, genfortæller han i voice-over, mens man ser hende banke fingeren irriteret mod automaten, »og så gik der selvfølgelig nogen ting galt, ikke også, ik’, og jeg prøver ligesom at sige, at jeg tror, du har trykket forkert der, ikke også, ik’, og så føler jeg… så trækker jeg mig lidt tilbage og går ud og kigger lidt på lufthavnen.«
Damen vil selv. Hun har temperament. Det var jo ikke Carstens drøm. Hun ryger også for mange cigaretter, og hun snakker for meget og spiser ikke morgenmad, og nærmest heller ikke noget til frokost, selvom Carsten personligt elsker mad, og heller ikke anden nat er der pote i sengen, og to dage efter lykkerusen er Carsten gået i panik.
Nu er gaven ikke længere en gave, og da hun omsider spiser mad – en god italiensk pizza – og endda snakker om pizzaens lækre fyld, kigger han bare tungt ned i sin tallerken, løfter så en friturestegt blækspruttering op og siger: »Ved du hvad det her er? Det er fra en omskæring.«
»Ej, nu holder du altså, Carsten«, svarer Eva og fisker en cigaret frem fra tasken.
»Det er utroligt vigtigt for mig, at min kommende kone er åben over for det seksuelle«, forklarer Carsten i endnu en voice-over.
Hans drøm om forelskelse er erstattet af et passivt-aggressivt krav om fuldbyrdelse, i det mindste.
All in på tryghed
Michael er Carstens modsætning, men lige så håbløst behovssøgende. Han kræver ikke krop, når han kigger på sin nye kæreste, Kathrine, for han kan ikke lide sin egen. Han ser tryghed.
Eksperterne har fortalt dem forinden, at de to roligt kan betro sig til hinanden, og at de begge har en usikkerhed, og nu er Michael så gået all in på at få al mystik og uro af banen med det samme: Men komplimenterne, der vælter ud af ham, og som skal gøre hende tryg, udmatter hende i længden.
Der er ikke mange flere fjantede grin i hende. Og hans ublu betroelser om al hans kropsusikkerhed og hans behov for at hun – i overført betydning – velsigner hans aknesår på ryggen, som hun endnu ikke har set, gør ham til det modsatte af de mænd, hun har brændt sig på. Men det gør ham ikke af den grund til den, hun så faktisk vil have.
Og så er der Cecilie, som i Ronnie vil have en mand, der tager styringen, men som selv kommer til at tage styringen ved at bede ham om at tage styring over det, som hun godt kunne tænke sig. Og så står de der i Lissabon og ved ikke, hvem der skal beslutte, at nu tager de en vogn rundt og ser på byen. Det er den evige ballade om en fast kønsrollefordeling, som ingen rigtigt magter eller mestrer, men som alligevel spøger.
Tredje afsnit af Gift ved første blik er den smertelige udstilling af desperate behov ved andet blik. Håbet ligger nu hos det rolige par Vanessa og Stefan, der er så opmærksomme på hinandens signaler og behov, at de ikke rigtigt selv har udsendt nogle voldsomme af slagsen endnu.
Når Vanessa snakker om Stefan, er tonen så meget nede på jorden, at man tænker, at de måske har en chance, hvis bare hun lærer at spørge lidt ind til ham: »Han er charmerende uden at prøve at være charmerende, altså. Det kan jeg helt vildt godt li’«, siger hun i lufthavnen. Det er en god, lille, ufarlig begejstring at lægge ud med.
’Gift ved første blik’. DR 1 onsdag kl. 20.45. Avisen anmelder alle afsnit.
Anmeldelser af Gift ved første blik 2018
Gift ved første blik er tilbage med en ny sæson. Og begejstringen er umiddelbart stor.
Vi anmelder alle episoder fortløbende. Følg serien på e-mail.
Seneste artikler
Det burde ikke være pinligt at være voksenjomfru
3. november 2018Nogle gange følte jeg, at det var så akavet at afsløre, at jeg ikke havde haft sex, at jeg løj om det. Vi må gøre op med stigmatiseringen af voksne, der ikke har haft deres seksuelle debut’Gift ved første blik’ kvalificerer samtalen om det nære og det svære
18. oktober 2018Sidste afsnit af DR1’s realityprogram om arrangerede ægteskaber og gode intentioner er ude nu og sætter et værdigt punktum for en sæson, der – igen – har formået at gøre seerne klogere på, hvordan mennesker interagerer med hinandenInd at ligge i sprækken i næstsidste afsnit af Gift ved første blik
11. oktober 2018Barndomstraumer, sex og andet »meget stærkt lim«: Syvende afsnit af verdens bedste ægteskabsdatingprogram er en eksplosion af ærlighed, der efterlader alle bedrevidende parforholdskommentatorer halvkvalt af svar på de spørgsmål, vi har brændt inde med
Jeg har stor respekt for Carsten.Mens Eva dølger sin spiseforstyrrelse og bruger al sin energi på sin hærgede krop,slukker han brande,får levende og døde mennesker ud af smadrede biler,tager hængte ned.Det kræver en robust krop at rumme det følelsesmæssige pres og ja..........god mad og sex,jordforbindelse.
Hvorfor er der så mange, der ser den slags programmer? Det sker ikke på min selvskabt lille isolerede ø, og jeg forbløffes hver gang jeg bliver gjort opmærksom på deres eksistens.
Jeg forudsætter, at det ikke er programmernes kvalitet, der samler så store skarer.
Altså må der være nogle dybtliggende og meget grundlæggende behov, der ikke bliver tilfredsstille i vores kultur. Det kunne være interessant i stedet for blot at affærdige disse programmer, at betragte dem som et symptom og seriøst studere de bagved liggende grunde.
Jeg synes vi også virkelig savner anmeldelser af "Landmand søger kærlighed", "Gutterne på kutterne", "Forsidefruer", "Ups & Downs", "De unge mødre", og hvorfor ikke, "Paradise hotel" ? :-)
@Jørn Andersen
Jeg skal lige have det helt på plads: Fordi Carsten har et hårdt og vigtigt arbejde, så har han ret til sex (endda den gode af slagsen), og den respekt hans virke aftvinger, bør gøre det til kvinders pligt at tilfredsstille ham?
I mine øjne er Carsten et lille forkrøblet barn, der ikke kan komme sig over et nej, og som derfor går i baglås og bliver muggen. Ikke på nogen måde at være i stand til at se ud over ens eget begær, er ikke ligefrem særligt respektindgydende. Det tyder også på at manden har det lidt svært med sine følelser (hvem ved - måske en arbejdsskade idet intet kvindeskød har sørget for at pleje hans robusthed og appetit).
@ Peter & Eva
I er temmelig hurtige til at affeje noget I nok ikke har set, og sætte det i samme bås som mere eller mindre underlødige, udskammende og sensationelle programmer, der blæser alt ud proportion og fungerer som ren overfladisk porno for vores følelser.
'Gift ved første blik' er rigtigt nok i reality-genren, da det beskæftiger sig med virkelige mennesker der sættes under nogle præmisser, der ellers ikke er gældende i det virkelige liv, men her stopper lighederne også. Programmet drejer sig - i dets kerne - om sande følelser og ægte mennesker. Det er super godt tv, en oase i en ørken bestående af de programmer Eva lister op (sandhed og ægthed er i høj grad en mangelvære i vores moderne kultur).Din forudsætning, Peter, er derfor i mine øjne ganske enkelt forkert; men jeg skal naturligvis ikke blande mig i hvilke kulturelle fænomener du lader finde asyl på din ø.
Årsagerne til at mange ser det, er nok de samme som de der foranlediger folk til at læse bøger og se på kunst - at forstå hvad det vil sige at være menneske.
'Gift ved første blik' er naturligvis ikke kunst og påstår det heller ikke, men i forhold til at få indsigt i det moderne menneskes liv, vilkår og erfaringer, er dette program væsentlig mere givende end meget moderne litteratur.
@ Frank Ejsing
Respekt, du fremfører gode argumenter for at give serien en chance til.
Det vil jeg prøve.
Er enig i din kommentar til Jørn Andersen, det hører ingen steder hjemme at forvente sex på andet grundlag end at den anden person også ønsker det.
Hvad er det, som mangler i vores "kultur"? - Ærlighed, mangel på hykleri (nu udtrykker jeg det voldsomt), men modet og energien til at være åben om personlige ting i forhold til vore "medmennesker" - at turde blotte sig i den almindelige mangel på selvtillid (nej, selvværd) er ikke det samme.
Nu hader jeg i almindelighed reality set-uppet, og set i lyset af pinligheder fra producerens side, ligner det godt. Imidlertid er der en form for "uskyldighed" og en tilladelse til at kvaje sig, der modvirker den værste kritik.
Ærligt set, så forventer ingen "kærlighed ved første blik" og håbet er da også, at ingen af de medvirkende får "tømmermænd" i forhold til at medvirke.
Neurotisk forbrugsprogram midt i støjen.
Carsten er et lille behovsstyret barn, der ser Eva som et redskab til at tilfredsstille dette behov. Eva burde have løbet skrigende bort med det samme, da dette forhold intet har at tilbyde hende.