Femte afsnit af ’Gift ved første blik’ er groft rugbrød til sukkersultne dagdrømmere

Lidt anstrengt kunne man argumentere for, at det er en pointe, at det femte afsnit af ’Gift ved første blik’, hvori parrene flytter sammen, er kedeligt. For parforholdsarbejde er røvsygt – især når det virker
I årets sæson er parrene blevet forberedt så fint af eksperterne på alle deres forestående udfordringer, at den første krisebearbejdning er sket allerede på bryllupsrejsen. Kathrine og Michael har fortalt hinanden alt, hun har sat grænser, han har respekteret dem og forstået dem.

I årets sæson er parrene blevet forberedt så fint af eksperterne på alle deres forestående udfordringer, at den første krisebearbejdning er sket allerede på bryllupsrejsen. Kathrine og Michael har fortalt hinanden alt, hun har sat grænser, han har respekteret dem og forstået dem.

DR Presse

Kultur
27. september 2018

Michaels bofælle kigger lidt utrygt på Michael, mens Michael bakser sin kæmpestore øjebæ af en sort stationær computer ud af sit værelse. Den skal nemlig med hjem til hans nye hustru, Kathrine.

»Du kunne også tage en bærbar med?,« foreslår bofællen forsigtigt. Men nej. Det her er en principsag.

Kathrine skal rumme Michael i deres nye liv sammen, derfor skal Kathrine også rumme Michaels computer. Det hele er en kæmpestor og klodset metafor: Det er Michael, der løfter det grimmeste ved Michael op på maven, slæber den ind i en vogn og kører den hen til – og ind i – et andet menneskes liv.

Dét er sundt parforholdsarbejde.

Det er store flytte-hjem-til-den-anden-dag i femte og hidtil kedeligste afsnit af Gift ved første blik. Efter et par dages også i år meget dramatisk bryllupsrejse, hvori to nygifte fremmede skal lære at læse bykort, vælge restauranter og guidede cityture sammen, tager parrene nu tilbage til Danmark – til hverdagen – og flytter sammen.

Det er her, programmet virkeligt træder i karakter som public service – groft rugbrød til sukkersultne dagdrømmere.

For datingprogrammet er det eneste af sin slags, der ikke udgiver sig for at være et romantisk megaevent – selv om Michael på en måde troede det i starten og derfor angreb Kathrine med en bisværm af komplimenter, som hun led under ikke at kunne returnere.

Det er heller ikke en seksuelt tag selv-buffet – sådan som brandmanden Carsten vist syntes på sin bryllupsrejse med Eva, som sagde nej, nej og nej.

DR Presse

Gift ved første blik handler derimod om det slidsomme, hverdagstriste arbejde, det er at få møbler, kalendere, vaner og behov til at harmonere – i programmet som regel uden begær, forelskelse eller dyb kærlighed.

Dette blege parforholdsarbejde, som i skræmmende grad ligner det parforhold, alle frygter at ende i, træder tydeligt frem i femte afsnit. Det gør lidt ondt at se på i al den hverdagslighed: Og/fordi det er kedeligt.

I årets sæson er parrene blevet forberedt så fint af eksperterne på alle deres forestående udfordringer, at den første krisebearbejdning er sket allerede på bryllupsrejsen. Kathrine og Michael har fortalt hinanden alt, hun har sat grænser, han har respekteret dem og forstået dem.

Derfor ved Kathrine med sin minimalistiske lejlighed i nordiske lyse farver godt, at Michaels stationære skal være der. Han holder om den med begge arme og møffer den ind, hun synes den er grim, hun accepterer situationen, fjerner sin nydelige designerkopi, så den kan være der. Smiler tappert. De to er så sunde omkring situationen. Hverdagen er indtruffet uden drama. Herfra kan de langsommeligt nedslidende gnidninger, ubehaget over de manglende følelser, den snigende følelse af at blive pillet i privatsfæren, begynde.

’Gift ved første blik’. Afsnit 5. DR1 onsdage kl. 20.00. Information anmelder alle afsnit.

Anmeldelser af Gift ved første blik 2018

Gift ved første blik er tilbage med en ny sæson. Og begejstringen er umiddelbart stor.

Vi anmelder alle episoder fortløbende. Følg serien på e-mail.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Men så da til det rent filmtekniske.

Hvorfor er så mange scener filmet i modlys? Og hvis ikke - er der sat et støvet filter foran dele af billedet? Navnetekster lanceres ligeledes på sløret baggrund. Det bliver for meget med al den uskarpe dis rundt om hovedpersonerne. Faktisk ganske irriterede.

Måske fremstår denne iscenesættelse ekstra unaturlig, fordi resten: nogle af de medvirkende er ganske patetiske.

Peter Stephensen

Læs dog artiklen, Søren Bro.