Læsetid: 3 min.

Fjerde afsnit af Gift ved første blik: Fra bryllup til krisehåndtering på under en uge

Aldrig nogensinde har deltagerne i DR 1’s datingprogram Gift ved første blik fokuseret så meget på deres egne medbragte ’mønstre’, som det hedder i den parterapeutiske lingo i fjerde afsnit
Der er krise hos årets seniorpar, Carsten og Eva. Carsten forstår ikke, hvordan en sund og rask brandmester som ham selv er blevet matchet med en jævnaldrende person, der døjer med ting som gigt og astma.

Der er krise hos årets seniorpar, Carsten og Eva. Carsten forstår ikke, hvordan en sund og rask brandmester som ham selv er blevet matchet med en jævnaldrende person, der døjer med ting som gigt og astma.

DR Presse

20. september 2018

Ægteskabet er ikke et eventyr, der skal udleves, men et arbejde, der skal passes og plejes. Det er moralen i femte sæson af DR1’s datingprogram Gift ved første blik, som nu er nået til fjerde afsnit, hvor deltagerne for alvor skal smøge ærmerne op, sådan rent krisehåndteringsmæssigt.

De fire par er på bryllupsrejse, og de konflikter, der begyndte at spire (og for nogles vedkommende også vokse sig vilde og stærke) i sidste afsnit, folder sig ud og kræver opmærksomhed. Man har fra produktionsselskabets side sat tidligt ind med den terapeutiske indsats i år. Alle deltagere har talt deres emotionelle adfærdsmønstre igennem med programmets parterapeut, allerede før kameraerne blev tændt.

Flot håndteret ulighedskrise

Hvis der efterfølgende skulle være nogen tvivl om, hvilke mønstre der kunne komme til at gøre sig gældende i de respektive parforhold, blev den grundigt ryddet af vejen, da parrene i sidste uges afsnit skulle læse et brev højt for hinanden, i hvilket programmets ekspertpanel udførligt forklarede netop det. Væk er deltagernes mulighed for at fremstille sig selv sejere, mere selvsikre eller rummelige, end de plejer at være. 

Og nu, knap en uge inde i de respektive ægteskaber, i afsnit fire, sidder de der med al deres bevidsthed om mønstre i Edinburgh, Las Palmas, Lissabon og Bergamo og tager fat på den krisehåndtering, der skal være fundamentet i den fælles hverdag, de har for sig – hvad enten den kommer til at vare fire uger eller resten af deres liv.

Den uerfarne Michael synes egentlig, det går meget godt, men bævrer, når han taler om sin frygt for, at hans kone, Kathrine, skal falde tilbage i sit gamle mønster med gerne at ville have en bad boy frem for en nice boy som ham selv.

Det mønster, programmet indtil videre har vist, er, at hver gang Michael åbner munden, kommer der en mindst én kompliment ud af den, og det er ved at blive for meget for Kathrine. Hun føler, hun skylder at svare tilbage med lige så meget sukker og uforbeholden hengivenhed, og det er der simpelthen ikke belæg for. Det lykkes på mirakuløs vis Kathrine at forklare sig uden at afvise hverken Michael eller muligheden af, at deres forhold på et tidspunkt bliver til mere end rejsekammeratskab. Hun beder ham bare skrue ned for blusset, så hun har en chance for at følge med, og giver ham dermed lejlighed til at udvide sit kurtiseringsmæssige repertoire. 

Skidt håndteret dødelighedskrise

For Vanessa og Stefan på Mallorca går det hele fint nok og lige så langsomt. Stefan problematiserer uden det store drama, at han gerne vil tale om dybe og personlige emner, og det virker hun lidt uinteresseret i. Jeg vurderer, at den krise kan løses med nogle få velvalgte ord, og at Stefan er mand for at vælge dem rigtigt. Cecilie og Ronnie er begyndt at more sig i Lissabon, kun afbrudt af, at Cecilie stopper op og tænker over, hvad hun egentlig har gang i.

For årets seniorpar ser krisen værre ud. Carsten forstår ikke, hvordan en sund og rask brandmester som ham selv er blevet matchet med en jævnaldrende person, der døjer med ting som gigt og astma. Carstens alderdomsangst bimler og bamler, han trækker sig fra Eva, og der skal lyde et rungende pøj pøj til parforholdekspert Gert Martin Hald, der udtaler:

»Her er det også vores ansvar at hjælpe ham og få ham til at se, at han er ved at gentage de her mønstre, sådan at vi kan komme videre i den proces, der hedder Carsten og Eva, fremadrettet.«

Gift ved første blik sendes på DR1 onsdag kl. 20.00. Information anmelder hvert afsnit torsdag.

Serie

Anmeldelser af Gift ved første blik 2018

Gift ved første blik er tilbage med en ny sæson. Og begejstringen er umiddelbart stor.

Vi anmelder alle episoder fortløbende. Følg serien på e-mail.

Seneste artikler

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ham Carsten der, altså....først var det morgenmaden og hans egen madglæde og hendes mangel på samme han mente skilte dem ad, nu er det sygdom, godtnok af den kroniske slags, men da ikke meget andet end hvad så mange andre døjer med. Hun er superflot sportstrænet og adræt, så det er jo ikke sygdomme, der betyder at hun er forhindret i at gøre en masse ting. Hold da op en negativ fyr, der ikke er villig til at bære noget som helst. Han opfører sig som en forkælet teenager. Duer ikke; astma! Der er ikke meget mand over brandmanden.

Maj-Britt Kent Hansen

Har åbenbart hverken fået set alle afsnit endsige været klar over, at fænomenet har kørt på tv i flere sæsoner. Det sidste undrer mig til fulde. Det første giver derimod god mening.

Noget står mig dog ganske klart: Uanset at man måtte være fysisk sund og rask, behøver man bestemt ikke være mentalt moden og rask.

Så fik vi endnu er referat af 4.afsnit "Gift ved første blik". Jeg savner stadig min ellers kritiske avis refleksion over genren: konceptuel dokumentar over temaet parforhold/ægteskab/arrangeret ægteskab. Kan man forestille sig at kulturredaktionen kommer med en ANALYSE af såvel form som indhold- i lyset af et historisk og samfundsmæssigt kritisk blik på vores kultur? SVAR ØNSKES

Espen Bøgh, Eva Schwanenflügel, Michael Friis og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar