Læsetid: 5 min.

Jens Christian Grøndahl gør det endnu engang ikke let for sig selv i ny essaybog

I sine essaybøger har Jens Christian Grøndahl undersøgt vores europæiske identitet og brugt essayet til at undersøge grundlæggende sandheder, tvivle, bevæge sig ned i sprækkerne, se sig selv inde- og udefra. Det samme gør han i den tredje i samlingen ’Europa er ikke et sted’. Det er kompliceret, men han mestrer formen
14. september 2018

Han gør det ikke altid let for sig selv, Jens Christian Grøndahl.

For ikke så længe siden kom han helt galt afsted, da han fik sagt de famøse ord om billedet af den svenske journalist Kim Wall, som hun står om bord på ubåden Nautilus på vej ud af havnen med Peter Madsen, at her er en pige, der opsøger fare. Det skal siges, at han siden beklagede udtalelsen, men jeg har vitterlig hørt om kvinder, der efterfølgende kastede alle deres Grøndahl-bøger på køkkenmøddingen – og efterfølgende dokumenterede det.

Grøndahl gør det heller ikke let for sig selv, når han i sin nye essaybog Europa er ikke et sted af alle vælger at gøre Ole Wivel til den gennemgående samtalepartner eller spejlingsfigur for tredje bind af sin essaytrilogi om Europa. Her er, tænker man uvægerligt, en mand, der opsøger fare – og hvordan tør han overhovedet gå om bord i den galej?

Men det tør Grøndahl. I den nye bog lever han mere end nogensinde midt i anfægtelsen, vildreden og tvivlen på det Europa, han nu gennem tre bøger har sat sig for at undersøge. Og ja tvivlen på, hvad hans egen rolle som intellektuel er i forhold til tidens politiske og moralske konflikter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Hans Aagaard
Maj-Britt Kent Hansen og Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Essay-genrer mestrer Grøndahl til fulde. Det har han vist gennem mange år. Og man behøver ikke være enig i (alle) hans holdninger.