Læsetid: 5 min.

En mand, der vil dø

Der er små øjeblikke af intimitet i ny islandsk roman
7. september 2018

Kan man forestille sig en livsbekræftende roman om selvmord? Et værk som behandler tunge temaer, men som samtidig er overraskende let og humoristisk? Auður Ava Ólafsdóttirs finurlige Ar, som er nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris, er tilnærmelsesvis netop dét. Den er lidt rodet, alvorlig og dybtfølt, men med en mild grundtone, som løfter læseren igennem.

Ar handler om Jonas Ebeneser, som er 49 og ensom. Hans kone har forladt ham efter 26 år, men i virkeligheden døde deres forhold længe før det. Ved romanens begyndelse har han besluttet sig for at tage sit liv: »Vil verden savne mig? Nej. Vil verden være fattigere uden mig? Nej. Vil verden klare sig uden mig? Ja. Er verden bedre nu, end da jeg gjorde min entré i den? Nej. Hvad har jeg udrettet for at gøre den bedre? Ingenting.«

Han låner en jagtriffel af sin nabo, Svanur – »Hvad skyder man også i maj andet end sig selv?« – men inden han når så langt, kommer en række hensyn i vejen. Jonas har en voksen datter, Gudrun Vatnalilja, og han vil ikke risikere, at hun skal være den, der finder ham, og som står tilbage med oprydningen efter hans død.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu