Læsetid: 2 min.

P1-dokumentarserien ’Manden uden skygge’ er en koldkrigshistorisk perle

Den nu internationalt prisnominerede P1- dokumentarserie ’Manden uden skygge’ fortæller en tidligere dansk efterretningsagent om sin tid som hemmelig udsendt på den amerikanske militærbase Camp Century. Det er spektakulær hverdagsskildring kombineret med storpolitiske implikationer
Erik Jørgen-Jensen var sidst i tyverne, da han boede i den amerikanske militærbase Camp Century under den grønlandske indlandsis øst for Thulebasen, og nu er han først i firserne. Hans historie som fortælles i P1-dokumentaren ’Manden uden skygge’ er et scoop.

Erik Jørgen-Jensen var sidst i tyverne, da han boede i den amerikanske militærbase Camp Century under den grønlandske indlandsis øst for Thulebasen, og nu er han først i firserne. Hans historie som fortælles i P1-dokumentaren ’Manden uden skygge’ er et scoop.

DR Presse

7. september 2018

En af de fine ting ved prisuddelinger er, at de giver anledning til at rette opmærksomheden mod nogle værker, man ikke fik pippet op om i første omgang. Sådan er det så glædeligt, at den glimrende koldkrigshistoriske dokumentarserie Manden uden skygge, som P1 sendte og udgav som podcast i foråret, er nomineret til Europas fornemste radiopris, Prix Europa, i kategorien for aktuelle anliggender.

Manden uden skygge handler ellers om, hvad der foregik tilbage i begyndelsen af 1960’erne i den underjordiske amerikanske militærbase Camp Century, der lå under den grønlandske indlandsis øst for Thulebasen. Det er et aktuelt anliggende, fordi det stadig er et uafklaret og politisk betændt spørgsmål, hvem der skal fjerne det radioaktive affald, der sev ned i isen fra det atomkraftværk, der holdt Camp Century kørende. Dette spørgsmål er omdrejningspunktet i en større, principiel diskussion om, hvordan skiftende danske regeringer forvaltede Grønlands territorium under Den Kolde Krig. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her