Læsetid: 2 min.

P1-dokumentarserien ’Manden uden skygge’ er en koldkrigshistorisk perle

Den nu internationalt prisnominerede P1- dokumentarserie ’Manden uden skygge’ fortæller en tidligere dansk efterretningsagent om sin tid som hemmelig udsendt på den amerikanske militærbase Camp Century. Det er spektakulær hverdagsskildring kombineret med storpolitiske implikationer
Erik Jørgen-Jensen var sidst i tyverne, da han boede i den amerikanske militærbase Camp Century under den grønlandske indlandsis øst for Thulebasen, og nu er han først i firserne. Hans historie som fortælles i P1-dokumentaren ’Manden uden skygge’ er et scoop.

Erik Jørgen-Jensen var sidst i tyverne, da han boede i den amerikanske militærbase Camp Century under den grønlandske indlandsis øst for Thulebasen, og nu er han først i firserne. Hans historie som fortælles i P1-dokumentaren ’Manden uden skygge’ er et scoop.

DR Presse

7. september 2018

En af de fine ting ved prisuddelinger er, at de giver anledning til at rette opmærksomheden mod nogle værker, man ikke fik pippet op om i første omgang. Sådan er det så glædeligt, at den glimrende koldkrigshistoriske dokumentarserie Manden uden skygge, som P1 sendte og udgav som podcast i foråret, er nomineret til Europas fornemste radiopris, Prix Europa, i kategorien for aktuelle anliggender.

Manden uden skygge handler ellers om, hvad der foregik tilbage i begyndelsen af 1960’erne i den underjordiske amerikanske militærbase Camp Century, der lå under den grønlandske indlandsis øst for Thulebasen. Det er et aktuelt anliggende, fordi det stadig er et uafklaret og politisk betændt spørgsmål, hvem der skal fjerne det radioaktive affald, der sev ned i isen fra det atomkraftværk, der holdt Camp Century kørende. Dette spørgsmål er omdrejningspunktet i en større, principiel diskussion om, hvordan skiftende danske regeringer forvaltede Grønlands territorium under Den Kolde Krig. 

Det nye, P1’s dokumentarserie i tre afsnit bidrager med, er øjenvidneberetningen fra en hidtil ukendt dansk efterretningsagent ved navn Erik Jørgen-Jensen, som i al hemmelighed boede og rapporterede hjem fra Camp Century fra 1960-63. Som den første dansker fandt han ud af, at Camp Century ikke bare var en forskningsstation, men et forstadie til etableringen af et underjordisk netværk af mobile affyringsramper for atommissiler.

Tilrettelæggerne Jacob Grosen og Thomas Vinther Larsen har besøgt ham i Jørgen-Jensens hjem på Fyn, hvor han fortæller om sin dagligdag og observationer og viser sin gamle flyverdragt, sine lysbilleder og de 47 kladdehæfter, der rummer hans private optegnelser.  

Spektakulært tilbageblik

Jørgen-Jensen var sidst i tyverne, da han boede i Camp Century, og nu er han først i firserne. Hans historie er et scoop, og han er selv en glimrende formidler af den. Han fortæller godt og klart om hverdagen på Camp Century, omgangsformen med de amerikanske militærfolk, der ikke måtte blive for kammeratlig, og om hvordan ham, der passede basens mobile atomreaktor, blev mere og mere syg for øjnene af ham. 

Jørgen-Jensens fortælling kombinerer den umiddelbare fascination af en hverdag i et nærmest naturstridigt minisamfund med storpolitiske implikationer. I Manden uden skygge er interviewet med ham klippet sammen med Simon Munkholms oplæsning af hans private, meget bramfri optegnelser.

Derudover fungerer dokumentaren som en indføring i det kapitel af koldkrigshistorien med forklarende speaks, interviews med historikerne Henry Nielsen og Kristian Hvidtfeldt Nielsen, der er førende på det område, og politikere, der forholder sig til, hvad Jørgen-Jensen beretter.

På den måde knytter Manden uden skygge hele tiden den centrale øjenvidneberetning sammen med et aktuelt politisk spørgsmål om ansvarsfordeling og mandat (eller mangel på samme). Det er en meningsfuld journalistisk ambition, især i betragtning af, at hans tilstedeværelse i Camp Century ikke før har været offentligt kendt. Betændte spørgsmål bliver antydet, men ikke besvaret i løbet af de tre afsnit, og det, man primært får ud af det undersøgende journalistiske spor, er en påmindelse om, hvilken pærevælling af interesser og sikkerhedshensyn, geo- og sikkerhedspolitiske spørgsmål er. 

Det, der står klarest, er det tidsbillede, Erik Jørgen-Jensen godt hjulpet af tilrettelæggernes oplysende speaks giver af et aldeles spektakulært sted i en aldeles højspændt tid.

’Manden uden skygge’ findes på diverse podcastplatforme og kan streames på dr.dk. Her findes også en webfeature med nogle af Erik Jørgen-Jensens private billeder fra Camp Century.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her