Læsetid: 4 min.

Peter Elsass gør os klogere på frygt- og angstformer

Ved blandt andet at udlægge sine egne dumheder og fejltagelser gør Peter Elsass sine læsere klogere på menneskets psykolog
Peter Elsass var ansat af WHO i Kosovo i 2000 ved Balkankrigenes afslutning. Han har oplevet terror i Bogotá i 1985, hvor guerillabevægelsen M19 besatte justitspalæet. Og nu er han aktuel med en bog om angst og frygt.

Peter Elsass var ansat af WHO i Kosovo i 2000 ved Balkankrigenes afslutning. Han har oplevet terror i Bogotá i 1985, hvor guerillabevægelsen M19 besatte justitspalæet. Og nu er han aktuel med en bog om angst og frygt.

Asger Ladefoged

7. september 2018

Med Peter Elsass’ bog om Kunsten at være bange bliver man klogere på en mangfoldighed af frygt- og angstformer, ligesom han kort forklarer hovedforskellen på frygt og angst: At frygt rettes mod en ydre genstand, mens angsten er diffus og kommer indefra. Samtidig sørger han dog for at gøre opmærksom på, at skellet ikke er så enkelt i praksis. »For eksempel kan man frygte et terrorangreb, men frygten udspiller sig på en klangbund af generel angst og tristhed ...« »Angsten søger sin genstand,« som Freud siger – som en måde at håndtere følelsen på.

Til en begyndelse får vi nogle sigende barndomserindringer, en indledning om frygt, en indledning om helte, og så er scenen sat for et overflødighedshorn af viden og personlige erfaringer, opsamlet af psykologiprofessoren gennem et langt liv.

Peter Elsass var ansat af WHO i Kosovo i 2000 ved Balkankrigenes afslutning. Han har oplevet terror i Bogotá i 1985, hvor guerillabevægelsen M19 besatte justitspalæet. Han var den næstsidste, der besøgte Jonestown i Guyana før indbyggernes kollektive selvmord i 1978. Fange hos FARC har han også været.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Toke Kåre Wagener
  • Maj-Britt Kent Hansen
Eva Schwanenflügel, Toke Kåre Wagener og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu