Læsetid: 4 min.

Raskolnikov møder Kafka møder Warhol

Madame Nielsens nye roman er en civilisationskritisk meditation over vores tid
21. september 2018

Lad mig bare slå fast, at med Madame Nielsens nye roman The Monster er vi så langt væk som tænkes kan fra dansk standardprosa. Hvis jeg med ligefremme ord skal karakterisere romanen, så vil jeg sige, at hun har skrevet en forrygende New York-gyser, en skrækindjagende litterær fantasi, en dystopi, om vores tid.

Madame Nielsen er en af dansk litteraturs største stilister.

Hun ikke bare behersker forskellige genrekonventioner, hun gør dem til sin egne på ekvilibristisk vis. Og så er jeg fremme ved det, der karakteriserer hendes egenart, nemlig at hun tilegner sig og gør en modernistisk kanon til sin egen, at hun elegant tager sine litterære forfædre til sig og gør dem til børn af sin egen tid.

For ja, under denne forrygende New York-gyser hviler et grundlag af klassiske værker. Det ville ikke være interessant at namedroppe Calderón, Tjekhov, Dostojevskij, Kafka, Thomas Mann, Beckett, Orwell, Paul Auster, Bret Easton Ellis, hvis det ikke var, fordi de her hos den danske madame blev nyfortolket og iscenesat så dristigt.

Men først romanens handling, så vidt det er muligt at gengive den.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu