Læsetid: 5 min.

Rued Langgaard har fået Ribe som sit valfartssted

Den netop overståede Langgaard Festival i Ribe havde sædvanen tro den spirituelle fordybelse som sit hovedsigte, i år med Bach, Debussy og Messiaen i Langgaards selskab. Valdemar Lønsted beretter om sin festivalvandring
5. september 2018

Ordet offer har som bekendt flere betydninger. Det kan anvendes om en religiøs handling, hvor gaver bringes frem for en guddom, og det anvendes om en person, der uforskyldt udsættes for død, lidelse eller udgrænsning.

Langgaard Festivalen havde ofret (eller offeret) som overordnet tema i begge betydninger, og helt specifikt kunne Langgaard selv repræsentere inkarnationen af den anden betydning. Han følte sig som et offer. Tvunget væk fra sit elskede København, der ikke ville vide af ham, til et eksil i Ribe, hvor han var domorganist fra 1940 frem til sin død i 1952.

Domkirken var et godt sted, skrev han i et brev, men han følte sig hjemløs, ensom som komponist, indespærret i skyggen af den vældige katedral.

Men den aparte Langgaard – H.C. Andersen ville have elsket at skrive om ham – rummede et rigt sjæleliv og satte det så at sige i musik på en meget udansk måde – dansk forstået som ‘ikke at være skabt til højhed og blæst, ved jorden at blive, det tjener os bedst’.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
Christian Mondrup anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu