Læsetid: 8 min.

Stanley Kubricks mageløse ’Rumrejsen år 2001’ er noget nær den perfekte blanding af form og indhold

’Rumrejsen år 2001’, som Stanley Kubrick lavede i et tæt parløb med forfatteren Arthur C. Clarke, er et forunderligt, foranderligt og dybt betagende visuelt mesterværk, der tør tage fat i selve eksistensen og på en original og meget lidt didaktisk måde. Filmen fylder 50 i år og har repremiere i en spritny udgave
’Rumrejsen år 2001’, som Stanley Kubrick lavede i et tæt parløb med forfatteren Arthur C. Clarke, er et forunderligt, foranderligt og dybt betagende visuelt mesterværk, der tør tage fat i selve eksistensen og på en original og meget lidt didaktisk måde. Filmen fylder 50 i år og har repremiere i en spritny udgave

Warner Bros.

25. september 2018

Et audiovisuelt sansebombardement, en opvisning i banebrydende special effects, en studie i koreografi og bevægelse, et bevidsthedsudvidende syretrip, en begavet udforskning af forholdet mellem menneske og maskine og menneskets gudkompleks, et humanistisk kampskrift, en anklagende finger rettet mod en krigerisk menneskehed, der dyrker teknologi for teknologiens skyld.

Der er uendeligt mange måder at opleve og forstå Stanley Kubricks banebrydende science fiction-film, Rumrejsen år 2001, på.

Det er en af filmens styrker og en af de væsentligste grunde til, at den stadig, her 50 år efter premieren, kan ses og så at sige genopdages ved hvert eneste gensyn.

Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har set den – dog ikke lige så mange gange som en god ven, der har set den cirka 100 gange, inklusive til danmarkspremieren den 4. august 1969 – men det er altid en oplevelse, ikke mindst på et stort lærred i en biograf, hvor de mageløst smukke billeder, den majestætiske musik og den slående stilhed i rummet kommer til sin ret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Carsten Munk
 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Aske Hennelund Nielsen
 • Espen Bøgh
 • Bettina Jensen
 • Malan Helge
 • Niels Duus Nielsen
 • Arne Lund
 • Steen Voigt
 • Eva Schwanenflügel
Carsten Munk, Mikael Velschow-Rasmussen, Aske Hennelund Nielsen, Espen Bøgh, Bettina Jensen, Malan Helge, Niels Duus Nielsen, Arne Lund, Steen Voigt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Mächtig gewaltig, Egon! Den glæder jeg mog til - og tusind tak for en god intro til Monggaard.
Mit barnebarn på 6 er optaget af himmelrummet mv., så en dag fandt jeg de første 20 min af 2001 på nettet - sekvensen, hvor aberne lærer hvordan de opnår magt ved hjælp af et "våben" - en kogle. Evolution og homos erectus med 24 billeder i sek. Mageløst fortalt.
Da sekvensen var forbi udbrød knægten dybt skuffet "og hvad så nu? er der ikke mere?"
Tak Kubrick.

Christian Monggaard, Morten Balling, Torben Bruhn Andersen, Søren Pold, Christel Gruner-Olesen, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel, Espen Bøgh og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Da filmen kom frem var jeg meget ung, og helt bjergtaget af både historien og billederne. Så bjergtaget, at vi var en lille flok, der hver aften stod uden for biografen og ventede på pausen, og når aftenens publikum kom ud, fyrede vi en fed og sneg os med ind og lagde os på gangen og så anden del - den med det fantastiske lysshow. En enkelt gang tog vi lsd, det gjorde ikke oplevelsen ringere.Jeg ved ikke, hvor mange gange, jeg så slutningen på denne film, men jeg er helt enig med Monggård i, at det er en af de bedste film, jeg nogensinde har set.