Læsetid: 5 min.

Agnes Slott-Møller og Steinar Haga Kristensen bruger kunstværket til spirituel vækkelse af viljeskraften

Danske Agnes Slott-Møller og norske Steinar Haga Kristensen vil på én og samme tid det modsatte og det samme med deres kunst. Lige nu kan de begge ses på udstillinger i Aarhus
Undervejs i Sterinar Haga Kristensens udstilling løber man ind en parade af viljestærke torsoer, der fremstår som en mellemting mellem en olympisk sportsparade og en totalitær hær.

Undervejs i Sterinar Haga Kristensens udstilling løber man ind en parade af viljestærke torsoer, der fremstår som en mellemting mellem en olympisk sportsparade og en totalitær hær.

Kåre Viemose

30. oktober 2018

I første instans giver det ingen mening at sammenstille de to kunstnere Steinar Haga Kristensen og Agnes Slott-Møller.

Den ene er en yngre norsk samtidskunstner, den anden en ældre dansk symbolist. Det eneste, de umiddelbart har tilfælles, er at de lige nu begge vises på flotte soloudstillinger i Aarhus – den ene på Kunsthallen, den anden på ARoS.

Men så er der alligevel noget mere på færde, der netop bliver tydeligt, hvis man går direkte fra den ene til den anden udstilling.

Det er både noget æstetisk, der binder dem sammen i en udbredt brug af friser, ornamentik og en generel hymne til maleriets storhed, men så er der også noget andet, dybere, der handler om selve kunstens kraft. Hvordan kan kunstværket være et middel til at indgyde den enkelte en viljeskraft?

Der hersker en uvant, nærmest sakral, stemning på Steinar Haga Kristensens (f. 1980) udstilling på Kunsthal Aarhus. Store malerier i dunkle toner, med relief og enkelte guldstrøg, passer perfekt til det ovale rum med glasloft, så rummet pludselig minder om et gammelt helligt kloster.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Så har vi altså alle disse, egentlig ikke særligt velproportioneret (ud fra en klassisk målestok) ens hvide figurmennesker, der holder noget ud i strakt arm, som tilsyneladende ser ens ud, men som dog varierer inden for det samme tema. Gad vide hvad vi skal lægge i det? Har det mon noget med ensretning at gøre og hvor skal sådan et værk finde hvile, når det er træt af at være udstillet? Kunsten her er, som sædvanligt, god til at producere spørgsmål, men den skal også være godt til at være kunst og det afhænger af salgsprisen. Så sig mig hvad den koster og jeg skal sige dig hvad jeg synes om den.

bente-ingrid bruun

"De vil det samme: bruge kunstværket til at indgyde en form for spirituel vækkelse af viljeskraften...."
Som forfatter til bogen "Viljens kraft" - der omhandler både livsviljen og de mange dynamiske former som viljen kan tage, når den farves af følelser, tanker og andre faktorer, så virker en sådan udmelding ret så snæver og bombastisk og ganske uden forståelse for reelle viljes dynamikker.