Læsetid: 3 min.

Babylon Berlin er forførende flot og natklubsvedigt tysk tv-drama fra Weimarrepublikken anno 1929

Den tyske prestigeserie Babylon Berlin genskaber visuelt storslået og zeitgeist-sikkert Berlin anno 1929 med næsten uhyggelig nutidig resonans
I ’Babylon Berlin’ er vi i Weimarrepublikken med tydelige ar efter Første Verdenskrig og gradvis kurs mod den anden

I ’Babylon Berlin’ er vi i Weimarrepublikken med tydelige ar efter Første Verdenskrig og gradvis kurs mod den anden

Pressefoto

2. november 2018

»Træk vejret helt roligt. Ånd ind og ud. Forsøg ikke at få orden i tankerne. Lad dem bare få frit løb. Jeg fører dig nu tilbage til kilden. Til kilden til din angst. Jeg vil lede dig skridt for skridt. Helt til angstens kilde. Helt ind til sandheden.«

En hypnosesekvens med en ung mand indleder det tyske tv-drama Babylon Berlin, den dyreste ikke-engelsksprogede tv-serie nogensinde.

Imens suser billeder fra det, vi formoder må være resten af serien, forbi i en hæsblæsende montage. Af heste med gasmasker. Af eksalterede danseoptrin på svedige natklubber. Af kriminalitet og krig og kys og kroppe på vej.

Babylon Berlin skaber fra de første billeder en forventning om, at vi skal på en verdensomvæltende rejse, hvor der ikke er sparet på midlerne for at tage os overbevisende og zeitgeist-sikkert med tilbage i tiden. Det er flot og forførende, og det er et anderledes anslag på en tv-serie, som efterfølgende tager sig god tid til at etablere et stort persongalleri i Berlin anno 1929.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Mikael Velschow-Rasmussen
 • Malan Helge
 • Thomas Olsen
 • Olaf Tehrani
 • Torben K L Jensen
 • Kim Folke Knudsen
 • Eva Schwanenflügel
 • Niels Duus Nielsen
Mikael Velschow-Rasmussen, Malan Helge, Thomas Olsen, Olaf Tehrani, Torben K L Jensen, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Niels Duus Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hvor er det skønt, at Europa stadig kan markere sig med original film- og TV-serie-kunst, der udfordrer den allestedsnærværende amerikanske ditto.
Det forekommer mig, at de bedste europæiske film/Tv-serier har et helt anderledes substantielt, og eksistentielt vigtig, sprog end alt det, der kommer fra den anden side af Atlanten.
Jeg glæder mig allerede til afsnit to af Babylon Berlin.

Ulla Skov Jensen, Andreas Lemcke, Inge Laustsen, jørgen djørup, Herdis Weins, Thomas Olsen, Martin Sørensen, Karsten Aaen, Henriette Bøhne, Hans Aagaard, Eva Schwanenflügel, Tino Rozzo, Niels Duus Nielsen, Kristian Rikard, Anders Graae, Bjarne Bisgaard Jensen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Første afsnit af serier har det med at være en trættende præsentation af alt for mange medvirkende. Det gjorde sig også gældende her. En noget rodet og uklar fremstilling. Jeg giver den en chance til i næste uge.

Når man har læst samtlige de seks store bind af Volker Kutschers krimiserie om Berlin finder man ret lidt i tv-serien, man husker fra bøgerne.
ARD sendte i aften afsnit 13 og 14 af de i alt 16 afsnit.

Når man har læst samtlige de seks store bind af Volker Kutschers krimiserie om Berlin finder man ret lidt i tv-serien, man husker fra bøgerne.
ARD sendte i aften afsnit 13 og 14 af de i alt 16 afsnit.

jens peter hansen

Det gode er at DR de sidste år har fået øjnene op for mange gode hidmstoriske tyske serier. Måske slippet vi så for de flyvende læger og andet bras.

John Damm Sørensen, Thomas Olsen, Henriette Bøhne og Jens Thaarup Nyberg anbefalede denne kommentar
Henriette Bøhne

Det er en djævelsk god serie.
Der findes en tilhørende dokumentar om skæbneåret 1929, hvor nogle af seriens skuespillere spiller forskellige roller og dermed tydeliggør både den politiske scene og hverdagslivet i Berlin 1929.
Den kan ses på youtube:
https://m.youtube.com/watch?v=d9SoGEiGeeo
Man kan sige, at 1929 med 1. maj opstanden og drabene på demonstranter og civile endegyldigt cementerede det i forvejen uhørt dårlige forhold mellem venstrefløjen og SPD. Og året slutter hjerteskærende tragisk med, at nationalsocialisterne 7 november bliver valgt i Berlin, den rødeste by i Europa udover Moskva.

Thomas Olsen, Per Torbensen, Kristian Rikard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Har set den på ZDF med danske tekster, og kan glæde seere, der synes om serien at der kommer nye afsnit i 2019. Så sidste afsnit 8 i onsdags. Glæd jer.

Bolette Bruno Hansen

Men hvorfor den anakronistiske musik? Zu Asche, zu Staub er skrevet i en stil som er typisk for 80’erne og har Inter at gøre med Berlin i 20’erne eller 30’erne, en tid som jo er rig på fantastisk musik, man kunne have brugt i stedet. Det har jeg meget svært ved at abstrahere fra.