Læsetid: 5 min.

’Vi betragtede som en selvfølge jøderne som andenrangsmennesker’

Gregor von Rezzoris muntert underholdende og sindsoprivende ubehagelige selvbiografiske ’En antisemits erindringer’ – en bog til overvejelse af ildevarslende tegn i tiden
19. oktober 2018

Gregor von Rezzori, 1914-98, levede et temmelig eventyrligt liv som journalist ved Nürnberg-processen, som skuespiller i franske nouvelle vague-film med Brigitte Bardot og Jeanne Moreau og som manuskriptforfatter.

Det er dog som forfatter til en blændende selvbiografisk trilogi, han vil blive husket. Her i landet er han kun kendt af få, men i 1960 udkom faktisk trilogiens første del, En hermelin i Tschernopol i Mogens Boisens oversættelse, hvis udsøgte danske ord synker ned i et hængedynd af tysk syntaks.

Det tapre forlag Sidste Århundrede, der var først på den danske plet med vigtige forfattere som Unica Zürn, Herman Ungar og E. M. Cioran, har med denne udgivelse af del to gjort endnu en retfærdighedsgerning. Man lover tilmed at En hermelin ... vil blive nyoversat, ligesom del tre, Blumen im Schnee, stilles i udsigt. Monrad & Preis har smukt fat om de undertiden helt proustske sætningsranker i en flydende, vellydende dansk prosa.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Hans Aagaard
Hans Aagaard anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu