Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kim Leine og Søren Mosdals tegneserie bliver aldrig kedelig, men skuffer lidt alligevel

På papiret lyder det lovende, når Kim Leine møder Søren Mosdal i ny tegneserietrilogi, men resultatet er en anelse skuffende
Kultur
19. oktober 2018

På papiret – det metaforiske – lyder det godt. Kim Leine, hvis prosa pålideligt leverer kropslig punch, tegneseriedebuterer i samarbejde med en af Danmarks mest markante stilister, Søren Glosimodt Mosdal. De to deler interessen for maskulin hævdelse og sammenbrud, og det gerne i norrøne omgivelser. Men desværre virker resultatet indtelefoneret.

Skarabæens time er første bind i en trilogi under titlen Trojka. Historien forgår i en nær fremtid, på den anden side af civilisationens sammenbrud. Scenen er et fængsel et sted i den bundfrosne ødemark mod nord, hvor de indsatte fra et panoptikon iagttages af kutteklædte vægtere bevæbnede med leer. Forsyningerne er knappe, så de svageste må lade livet på fængselskøkkenets kødkroge. Men den løsning er i sagens natur midlertidig, og uden for murene hyler ulvene.

Lejren regeres af titlens trojka – den brutalt tilsynsførende ekspanser Throndr, den pragmatiske retoriker Perikles og den tungetalende profet Jehuda. De er personifikationer af den klassiske tredeling af menneskets væren, krop, sind og sjæl og inkarnerer samtidig et samfund splittet mellem vold, samfund og vanvid. Devisen synes at være: Isolér nogle hundrede mænd, som er bevidste om at de er tre måltider fra barbariet, og se, hvad der sker.

Med andre ord typisk Leine. Han har det med at anbringe sine mandlige hovedroller i ekstreme situationer og dermed tilspidse deres indre konflikt mellem drift og fornuft. I hans romaner forløber det imidlertid mere organisk, med plads til menneskelig uforudsigelighed, mens det her ekspliciteres i forklarende talebobler, nogle af dem alt for lange. Måske er det blot de startvanskeligheder, man kunne forvente i forbindelse med skiftet til et uvant medie, men det synes også at være gået lige lovlig hurtigt.

Umiddelbart skulle man tro, at Mosdal, skaberen af det dragende vikingeepos Fimbulvinter (2014) – der satte den tidlige Grønlandsfarer Erik den Røde under meget lignende pres – ville være den perfekte fortolker af Leines machounivers. Men desværre forvalter tegneren opgaven omtrent ligeså skødesløst som forfatteren.

Hans tegninger, der iscenesætter kantede figurer i ofte spartansk kantede, grafisk frapperende omgivelser, savner her den kompositoriske stringens, man finder i hans mere gennemarbejdede værker. Konturtegningen forekommer decideret sjusket, mens den kontrasttunge tuschning, han ellers mestrer, her er erstattet af computerlagte, grovrastede gråtoner. Farver er der ingen af.

Vi lærer i flashbacks mere om Throndrs udvikling fra familiefar og brutal storbybetjent til ligeså afstumpet fængselsleder med hang til anal voldtægt. Leines hang til at iklæde det homosociale fascistiske træk fornægter sig ikke, men synes samtidig at volde Mosdal problemer. Et billede af en nøgen Throndr i seng med sin ladyboy-elskerinde står i åbenlys gæld til et særligt ikonisk billede fra italienske Tanino Liberatores fremtidsdystopi Ranx (1980–81). Men det viser med al ønskelig tydelighed, at Mosdal ikke deler sit forbilledes smovsende entusiasme, når det kommer til at tegne tissemænd, endsige at forløse Leines påtrængende exces på området.

Bevares, vi har med to markante fortællere at gøre, så det bliver aldrig kedeligt. Der bygges effektivt op til et dramatisk vendepunkt, ansporet af Jehuda og hans brændemærkede følgeres fremskyndelse af et eksplosivt offer til deres skarabægud. Et episk anslag i, hvad der nok skal blive en mere fyldig fortælling med klarere figurtegning, når vi formentlig får Perikles’ og Jehudas baggrundshistorier i de næste bind. På papiret som det foreligger, er det bare en anelse skuffende.

Kim Leine og Søren Glosimodt Mosdal: ’Trojka 1: Skarabæens time’. Fahrenheit. 136 sider, 199 kroner

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her